Πρωινές ναυτίες εγκυμοσύνης: Πότε είναι ανησυχητικές

Bigstock

Πότε θα πρέπει να σας ανησυχήσουν οι ναυτίες της εγκυμοσύνης.

Οι πρωινές ναυτίες είναι ένα από τα πρώιμα συμπτώματα της εγκυμοσύνης. Έρευνες δείχνουν ότι περίπου το 90% των εγκύων έχουν πρωινές ναυτίες στην εγκυμοσύνη τους. Από αυτές το 30% μόνο έχουν μόνο συμπτώματα ναυτίας, ενώ το 50% έχουν ναυτίες και εμετούς.

Στις περισσότερες περιπτώσεις το σύμπτωμα των πρωινών ναυτιών εμφανίζεται περίπου στην 5η με 6η εβδομάδα κύησης και περνάει περίπου στις 20 εβδομάδες κύησης, ενώ μόλις το 3% των εγκύων εξακολουθούν να έχουν ναυτίες στο τρίτιο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.

Τι προκαλεί τις ναυτίες στην εγκυμοσύνη

Αν και τα αίτια των ναυτιών το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης δεν έχουν εξακριβωθεί, υπάρχουν κάποιες θεωρίες που σχετίζονται με τις ορμονικές διαταραχές και πιο συγκεκριμένα με την αύξηση και μετέπειτα μείωση των επιπέδων της εστραδιόλης και της αύξησης των επιπέδων των οιστρογόνων. Επιπλέον, η μυϊκή ζώνη στην κορυφή του στομάχου, που κρατά την τροφή και τα υγρά στο στομάχι χαλαρώνει την περίοδο της εγκυμοσύνης. Αυτή η χαλάρωση του οισοφαγικού σφιγκτήρα συχνά προκαλεί παλινδρόμηση. Η παλινδρόμηση είναι επίσης γνωστό ότι προκαλεί εμετό.

Πότε να ανησυχήσετε

Πολλές γυναίκες υποφέρουν από συχνούς εμετούς την περίοδο της εγκυμοσύνης, κατάσταση η οποία είναι γνωστή και ως υπερέμεση κύηση. Σύμφωνα με διάφορες έρευνες φαίνεται ότι το 0,3%-3% βιώνουν υπερέμεση κύηση την περίοδο της εγκυμοσύνης με πιο συχνό το φαινόμενο να είναι στις δυτικές χώρες.

Οι γυναίκες με υπερέμεση κύηση έχουν συχνές ναυτίες που δεν μπορούν να ελέγξουν και συχνούς εμετούς που μπορεί να οδηγήσουν σε άλλες επιπλοκές όπως αφυδάτωση, κετονοσώματα στα ούρα (κετονουρία) και αυξημένες τιμές κετονοσωμάτων στο αίμα.

Συμπτώματα της υπερέμεσης κύησης στην εγκυμοσύνη είναι:

  • Συχνός εμετός
  • Αφυδάτωση
  • Ξηροστομία
  • Σκούρο χρώμα στα ούρα
  • Διαταραχές ύπνου
  • Ξεσπάσματα οργής

Τρόποι να αντιμετωπίσετε τη ναυτία και τον εμετό

Για αρχή μπορείτε να δοκιμάσετε να αντιμετωπίσετε τις πρωινές ναυτίες με φυσικούς τρόπους.

Συμβουλευτείτε τον γυναικολόγο σας για να σας χορηγήσει συμπλήρωμα φολικού οξέος και για τυχόν αλλαγές που πρέπει να κάνετε στις βιταμίνες που παίρνετε.

Το τζίντζερ έχει ιατρικές και φαρμακευτικές χρήσεις εδώ και πολλά χρόνια. Θεωρείται ότι ανακουφίζει από τον στομαχόπονο, τη ναυτία και την τάση για εμετό.

Με πληροφορίες από healthnews.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved