Συχνοουρία και παιδί: Πότε να ανησυχήσουμε;

Διαβάστε για τα συμπτώματα, τις πιθανές αιτίες, πότε πρέπει να ανησυχήσετε και πώς να βοηθήσετε το μικρό σας να βρει ανακούφιση από αυτή την ενοχλητική κατάσταση.

Συχνοουρία και παιδί: Πότε να ανησυχήσουμε;
Bigstock

Εκεί που το μικρό σας παίζει, ξαφνικά το βλέπετε να σταυρώνει τα πόδια του, να δαγκώνεται, να «χορεύει» και τελικά να τρέχει στην τουαλέτα. Επιστρέφει ανακουφισμένο και μέσα σε ένα τέταρτο κάνει ξανά το ίδιο. Σίγουρα πρόκειται για συχνοουρία από τη στιγμή που τρέχει κάθε λίγο και λιγάκι στην τουαλέτα, αλλά γιατί συμβαίνει αυτό;

Αρχικά να αναφέρουμε ότι τα συμπτώματα είναι τα ίδια τόσο σε ενήλικες όσο και παιδιά. Αν, λοιπόν, η συχνοουρία είναι ενοχλητική για εμάς τους ενήλικες, φανταστείτε για τα παιδιά. Διαβάστε παρακάτω όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη συχνοουρία και τι μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε το μικρό σας.

Συχνοουρία και εγκυμοσύνη: Φυσιολογική μεν, ενοχλητική δε!

Τι είναι η συχνοουρία;

Συχνοουρία είναι η ανάγκη ενός παιδιού να πηγαίνει στην τουαλέτα περισσότερες φορές από το φυσιολογικό, δεδομένης της ηλικίας και της υγείας του.

Συμπτώματα της συχνοούριας στο παιδί

Η συχνοουρία εμφανίζεται γενικά σε παιδιά ηλικίας 4 έως 5 ετών που έχουν ήδη κάνει τη μετάβαση από την πάνα στο γιογιό. Συνήθως χαρακτηρίζεται ως μια αισθητηριακή επείγουσα ανάγκη. Τα παιδιά νιώθουν ότι πρέπει να πάνε στην τουαλέτα, ενώ δεν υπάρχει πραγματική φυσική ανάγκη, κάθε 10 έως 30 λεπτά ή 30 έως 40 φορές την ημέρα - αποβάλλοντας μικρές ποσότητες ούρων. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, συνήθως καταφέρνουν να κοιμηθούν χωρίς να ξυπνήσουν για να πάνε στην τουαλέτα.

Ο φυσιολογικός αριθμός ουρήσεων ανά ηλικία

  • 3-6 μηνών: 20 φορές
  • 6-12 μηνών: 16 φορές
  • 1-2 χρονών: 12 φορές
  • 2-3 χρονών: 10 φορές
  • 3-4 χρονών: 9 φορές
  • 4-12 χρονών: 7 φορές
  • από 12 χρονών και πάνω: 4-5 φορές

Τι προκαλεί τη συχνοουρία στα παιδιά

Η συχνοουρία μπορεί να είναι σύμπτωμα ουρολοίμωξης ή να είναι σημάδι υπερδραστήριας κύστης. Τα παιδιά με υπερδραστήρια κύστη πρέπει να πηγαίνουν συχνά στην τουαλέτα, επειδή οι κύστεις τους είναι υπερβολικά ευαίσθητες στην παρουσία ούρων. Για αυτό το λόγο δημιουργείται μια ξαφνική και επείγουσα ανάγκη να πάνε στην τουαλέτα να ουρήσουν ακόμη και όταν η κύστη τους δεν είναι γεμάτη.

Συχνοουρία στα παιδιά: Πού μπορεί να οφείλεται και πώς αντιμετωπίζεται;

Διάγνωση της συχνοουρίας στο παιδί

Εάν το παιδί, όπως αναφέραμε, κάνει ασυνήθιστες και συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα, τότε η/ο παιδίατρός σας θα πρέπει να ελέγξει για να βεβαιωθεί ότι δεν πρόκειται για κάποια λοίμωξη του ουροποιητικού. Επιπλέον, πρέπει να βεβαιωθεί ότι το παιδί σας «αδειάζει» εντελώς την κύστη του κατά την ούρηση.

Σημάδια και συμπτώματα ουρολοίμωξης

Τα σημάδια και τα συμπτώματα της ουρολοίμωξης σε ένα νήπιο μπορεί να διαφέρουν από εκείνα των ενηλίκων, ειδικά αν τα παιδιά δεν ξέρουν πώς να εξηγήσουν τι νιώθουν και πού, εξαιτίας την αρκετά μικρής τους ηλικίας . Κάποιες φορές δεν υπάρχουν καθόλου συμπτώματα, ειδικά αν ένα παιδί είναι μικρότερο των 2 ετών.

ouroloimoxi sta nipia 1

Ωστόσο, έρευνα δείχνει ότι ο ανεξήγητος πυρετός είναι το πιο κοινό σύμπτωμα της ουρολοίμωξης στα παιδιά από 0 εώς 2 ετών. Άλλα συμπτώματα της ουρολοίμωξης που μπορεί να εμφανίσουν τα παιδιά είναι:

  • Θολά, σκούρα, με λίγο αίμα ούρα που μυρίζουν άσχημα
  • Διάρροια ή έμετος
  • Πυρετός
  • Συχνές επισκέψεις στο μπάνιο
  • Ευερεθιστότητα στην περιοχή
  • Μειωμένη όρεξη
  • Πόνο στην κοιλιά ή χαμηλά στην πλάτη
  • Ατυχήματα "τουαλέτας" (ειδικά στα παιδιά που έχουν ήδη εκπαιδευτεί και έχουν βγάλει την πάνα)

Τα κορίτσια είναι πιο επιρρεπή στις ουρολοιμώξεις από τα αγόρια επειδή η ουρήθρα τους είναι κοντύτερη και βρίσκεται πιο κοντά στον πρωκτό.

Ερωτήσεις που ίσως να κάνει ο παιδίατρό σας

Η περιγραφή σας είναι εκείνη που θα καθορίσει την αιτία. Αν για παράδειγμα το παιδί επισκέπτεται συχνά την τουαλέτα κατά την ημέρα και όχι τη νύχτα που πέφτει για ύπνο, τότε ίσως η συχνοοουρία να οφείλεται σε ψυχολογικούς λόγους όπως άγχος ή γιατί θέλει να σας τραβήξει την προσοχή.

Αν όμως, παρουσιάζεται το πρόβλημα και τη νύχτα, δηλαδή διακόπτεται ο ύπνος του και σηκώνεται από το κρεβάτι για να ουρήσει ή βρέχεται κατά τη διάρκεια του ύπνου, ενώ πριν δεν παρουσίαζε τέτοια συμπεριφορά τότε θα πρέπει άμεσα να επισκεφθείτε μία/έναν ειδικό.

Συχνοουρία παιδιά - Θεραπεία

Κατά την επίσκεψη σας στον παιδίατρο, θα σας ζητηθεί ένα λεπτομερές ιστορικό σχετικά με τις συνήθειες του παιδιού σας, τις επισκέψεις του στο μπάνιο, τις συνήθειες του εντέρου και τη διατροφή του. Εάν το παιδί σας έχει λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος ή υπερδραστήρια κύστη , ίσως χρειαστεί το μικρό σας να λάβει κάποια φαρμακευτική αγωγή ή να κάνει οποιαδήποτε άλλη θεραπεία.

Πότε η συχνοουρία είναι ανησυχητική;

Η συχνοουρία μπορεί να είναι ανησυχητική όταν προκαλείται από πρόβλημα στα νεφρά, στην ουρήθρα, στην ουροδόχο κύστη ή σε κάποια άλλη ιατρικής πάθηση. Δεν πρέπει να αμελήσετε το πρόβλημα. Αν το παιδί σας εκτός από τις συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα παραπονεθεί για πόνο ή δυσφορία κατά την ούρηση, ανεβάσει πυρετό, έχει μειωμένη όρεξη, κάνει εμετό ή παρατηρήσετε θολά ούρα ή ούρα με αίμα θα πρέπει να επισκεφθείτε άμεσα τα επείγοντα.

Mε πληροφορίες από: chop.edu/ webmd.com/ medicalnewstoday.com

Πρώτη δημοσίευση

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved