Έρευνα: Το νανούρισμα βελτιώνει την ανάπτυξη του βρεφικού εγκεφάλου

Tο τραγούδι της μαμάς μπορεί να έχει μακροχρόνια οφέλη στην ανάπτυξη του παιδιού.

Έρευνα: Το νανούρισμα βελτιώνει την ανάπτυξη του βρεφικού εγκεφάλου
Bigstock

Πολλές είναι οι μαμάδες που λατρεύουν να τραγουδούν στο μικρό τους για να το νανουρίσουν ή για να το ηρεμήσουν ή ακόμα για να επικοινωνήσουν.

Μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι τα νανουρίσματα όχι μόνο ηρεμούν τα μωρά, αλλά μπορούν επίσης να ενισχύσουν τη γνωστική ανάπτυξή τους και να αυξήσουν την προσοχή τους.

«Η μουσική είναι ένα εργαλείο που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να φέρουμε τους ανθρώπους κοντά, και αυτό ξεκινά από τη βρεφική ηλικία», δηλώσε η συγγραφέας της μελέτης δρ Laura Cirelli, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο.

Για τη μελέτη, η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής την δρ Cirelli, ανέλυσε τους τρόπους με τους οποίους οι μαμάδες τραγουδούσαν στα μωρά τους ανάλογα με τον τελικό τους στόχο: να τα ηρεμήσουν ή να παίξουν μαζί τους.

Οι μαμάδες που συμμετείχαν στη μελέτη τραγουδούσαν επανειλημμένα το «Φεγγαράκι μου λαμπρό» στο μικρό τους, εναλλάσσοντας μεταξύ ενός χαρούμενου και ενός πιο ήρεμου τόνου.

nanourisma-gia-paidia.jpg

Οφέλη νανουρίσματος

Οι ερευνητές, στη συνέχεια, μέτρησαν τις «αντιδράσεις διέγερσης» τόσο των μαμάδων όσο και των μωρών. Αυτό που διαπίστωσαν είναι ότι τα επίπεδα διέγερσης μειώθηκαν για τη μαμά και το μωρό όταν η μαμά τραγουδούσε πιο ήρεμα. Αντίθετα, τα επίπεδα διέγερσης αυξήθηκαν μόνο για τις μαμάδες όταν χρησιμοποιούσαν έναν πιο παιχνιδιάρικο τόνο ενώ ψέλλιζαν στα βρέφη τους. Τα μωρά, από την άλλη πλευρά, έδιναν μεγαλύτερη προσοχή και πιο θετικά συναισθήματα, αλλά είχαν σταθερά επίπεδα διέγερσης.

«Βλέπουμε σχέσεις μεταξύ του ρυθμού και των γλωσσικών ικανοτήτων, της προσοχής, της ανάπτυξης, της ακουστικής οξύτητας, ακόμη και των κοινωνικών αλληλεπιδράσεων», λέει η συν-συγγραφέας της μελέτης Jessica Grahn, νευροεπιστήμονας και καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Οντάριο.

Τα ευρήματα αυτά, ωστόσο, δεν προκαλούν έκπληξη. Προηγούμενες έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι η μουσική έχει τεράστιο αντίκτυπο στον τρόπο με τον οποίο τα μωρά αλληλεπιδρούν με τους γονείς τους και τον περίγυρω.

Η νέα έρευνα της δρ Cirelli βασίζεται στην προηγούμενη εργασία της που μελετά τον τρόπο με τον οποίο η μουσική και ο ρυθμός επηρεάζουν την ανθρώπινη συμπεριφορά και τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις.

Το τραγούδι είναι ένα ισχυρό εργαλείο της μητρότητας και τώρα οι μαμάδες έχουν την έρευνα που αποδεικνύει ότι έχει μακροχρόνια οφέλη στην ανάπτυξή τους. Γι' αυτό συνεχίστε να νανουρίζετε το μικρό σας ακόμα και εάν είστε λίγο φάλτσες γιατί το μωρό σας λατρεύει να σας ακούει.

Πηγή: mother.ly

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved