Μπορείτε να καταναλώνετε στέβια στην εγκυμοσύνη;
Τι δείχνουν οι μελέτες για την κατανάλωση στέβιας την περίοδο της εγκυμοσύνης.
Η αυξημένη κατανάλωση ζάχαρης την περίοδο της εγκυμοσύνης έχει συνδεθεί με επιπλοκές όπως είναι ο διαβήτης κύησης και η προεκλαμψία, αλλά και με προβλήματα υγείας του παιδιού μεγαλώνοντας.
Ισχύει, όμως, το ίδιο και με τα υποκατάστατα ζάχαρης, όπως η στέβια;
Τι είναι η στέβια;
Η στέβια είναι ένα γλυκαντικό που παράγεται από το φυτό στέβια. Περιέχει μια ουσία η οποία ονομάζεται στεβιόζη ή στεβιόλη η οποία έχει μεγαλύτερη γλυκαντική δύναμη από την ζάχαρη για αυτό και χρησιμοποιείται σε αρκετές χώρες ως εναλλακτική γλυκαντική ουσία από τη ζάχαρη. Είναι 200-400 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη και έχει πολύ λίγες θερμίδες.
Στέβια και εγκυομοσύνη
Την περίοδο της εγκυμοσύνης είναι σημαντικό να δώσετε προσοχή στον τύπο της στέβιας που θα χρησιμοποιήσετε. Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) αναφέρει ότι τα ολόκληρα φύλλα στέβιας και τα εκχυλίσματα στέβιας δεν θεωρούνται ασφαλή για τις εγκύους, σε αντίθεση με τα τρόφιμα που περιέχουν στέβια
Πάντως, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν αρκετές μελέτες για την κατανάλωση στέβιας στην εγκυμοσύνη, οι ειδικοί προτίνουν τον περιορισμό των υποκατάστατων ζάχαρης γενικότερα, μεταξύ άλλων και γιατί τα γλυκαντικά μπορούν να επηρεάσουν τις γευστικές προτιμήσεις του εμβρύου. Επίσης, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά ένα ημερήσιο ανώτατο όριο ποσότητας κατανάλωσης υποκατάστατων ζάχαρης το οποίο ανέρχεται στα 4 mg ανά κιλό του σωματικού βάρους.
Η dr Shyamala Vishnumohan, διαιτολόγος με εξειδίκευση στη διατροφή την περίοδο της εγκυμοσύνης αναφέρει:
«Τα καλά νέα είναι ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι η στέβια δεν είναι ασφαλής στην εγκυμοσύνη. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η έρευνα μέχρι σήμερα ήταν αποκλειστικά μελέτες σε ζώα, επομένως απαιτείται περισσότερη έρευνα για να μπορούμε να πούμε ότι η κατανάλωση στέβιας είναι ασφαλής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης»
Επίσης, συμπληρώνει: «Αυτό που κάνει τη στέβια τόσο ενδιαφέρουσα είναι ότι η γλυκύτητα της προέρχεται από μια ομάδα ενώσεων που ονομάζονται γλυκοσίδες στεβιόλης, οι οποίες αν και πιο γλυκές από τη ζάχαρη, δεν περιέχουν θερμίδες και έχουν αμελητέα επίδραση στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα λόγω της χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες»
Με πληροφορίες από verywellfamily.com