Διαβήτης κύησης: Τι να προσέξετε στη διατροφή σας
Πόσους υδατάνθρακες, πόσες φυτικές ίνες και πόσες πρωτεΐνες πρέπει να καταναλώνει μία έγκυος με διαβήτη κύησης;
Η διατροφή είναι έτσι κι αλλιώς σημαντική τη περίοδο της εγκυμοσύνης, ένα παραπάνω για τις έγκυες με διαβήτη κύησης.
Ο διαβήτης κύησης είναι η πιο συχνή μεταβολική διαταραχή της εγκυμοσύνης και συναντάται με συχνότητα περίπου 12%. Χαρακτηρίζεται από τη δυσανεξία στους υδατάνθρακες, η οποία προκαλεί σοβαρή αύξηση του σακχάρου στο αίμα.
Τι προκαλεί τον διαβήτη κύησης;
Τα αίτια που προκαλούν τον διαβήτη κύησης δεν έχουν εξακριβωθεί, ωστόσο διάφοροι παράγοντες θεωρούνται ότι παίζουν ρόλο όπως η αύξηση βάρους, η παχυσαρκία, η ηλικία της μητέρας και οι ορμονικές αλλαγές.
Πιθανές επιπλοκές από τον διαβήτη κύησης
Οι πιο συχνές διαταραχές είναι ο πρόωρος τοκετός, η υπερβολική ανάπτυξη του μωρού, τα αναπνευστικά προβλήματα, ο διαβήτης τύπου 2, η προεκλαμψία και οι λοιμώξεις του ουροποιητικού για τη μητέρα.
Διατροφή της εγκύου με διαβήτη κύησης
Το περιοδικό Clinical Nutrition in Medicine αναφέρει ότι το 70% των περιπτώσεων διαβήτη κύησης θεραπεύονται αποκλειστικά μέσω της διατροφής χωρίς να είναι απαραίτητη η θεραπεία με τη χορήγηση ινσουλίνης.
Κύριος στόχος σας είναι να επικεντρωθείτε στην ποσότητα υδατανθράκων που καταναλώνετε. Οι υδατάνθρακες επηρεάζει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Η Αμερικανική Ένωση Διαβητικών προτείνει την πρόσληψη:
- 175 γραμμαρίων υδατάνθρακες καθημερινά, μοιρασμένοι στα τρία κυρίως γεύματα και στα δύο ή τρία ενδιάμεσα σνακ.
- 71 γραμμαρίων πρωτεΐνη και 28 γραμμαρίων φυτικές ίνες οι οποίες προέρχονται από φρούτα, λαχανικά, όσπρια και δημητριακά ολικής άλεσης.
- Μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά
- Βιταμίνες και μέταλλα. Η ημερήσια συνιστώμενη ποσότητα είναι η ίδια με τις γυναίκες που δεν έχουν διαβήτη κύησης.
Τι άλλο πρέπει να λάβετε υπόψη:
- Ακολουθήστε μία ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή η οποία περιλαμβάνει τρόφιμα από όλες τις ομάδες τροφίμων.
- Αποφύγετε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και λιπαρά.
- Βεβαιωθείτε ότι παίρνετε όσες θερμίδες χρειάζεστε.
- Εντάξτε στη διατροφή σας τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.
- Αποφύγετε να παραμαγειρέυετε τα λαχανικά καθώς αυξάνεται ο γλυκαιμικός τους δείκτης. Δοκιμάστε εναλλακτικούς τρόπους μαγειρέματος όπως στον φούρνο ή στον ατμό.
Με πληροφορίες από youaremom.com