Γλυκιά κολοκύθα στην εγκυμοσύνη: Τα οφέλη και συνταγές

Τα άγνωτσα οφέλη της κολοκύθας για την εγκυμοσύνη.

Bigstock

Γιατί να εντάξετε την κολοκύθα στη διατροφή σας την περίοδο της εγκυμοσύνης. 

Το φθινόπωρο οι κολοκύθες έχουν την τιμητική τους. Είναι η εποχή τους και λόγω της γλυκιά γεύσης τους και της υψηλής διατροφικής τους αξίας, αξίζουν και με το παραπάνω μία θέση στη διατροφή σας.

Η διατροφική αξία της κολοκύθας

Η κολοκύθα είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά. Πιο συγκεκριμένα, τα 100 γραμμάρια:

  • Θερμίδες: 26 kcal
  • Λιπαρά: 0,1 g
  • Χοληστερόλη: 0
  • Νάτριο: 1 mg
  • Κάλιο: 340 mg
  • Υδατάνθρακες: 7 g
  • Πρωτεΐνες: 1 g
  • Φυτικές ίνες: 0,5 g
  • Βιταμίνη C: 9 mg
  • Σίδηρος: 0,8 mg
  • Βιταμίνη Β6: 0,1 mg
  • Μαγνήσιο: 12 mg

Πηγή φωτογραφίας: Unsplash.com / Yulia Khlebnikova

Τα οφέλη της κολοκύθας στην εγκυμοσύνη

Ρυθμίζει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Η κολοκύθα έχει έτσι και αλλιώς γλυκιά γεύση δεν χρειάζεται συνεπώς να βάζετε καθόλου ζάχαρη ή οποιοδήποτε άλλο γλυκαντικό από πάνω.

Βοηθά στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. Η δυσκοιλιότητα είναι ένα σύνηθες σύμπτωμα στην εγκυμοσύνη και οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες όπως είναι η κολοκύθα, βοηθούν στην πρόληψη και την αντιμετώπισή της.

Ανακουφίζει από τις κράμπες στην κοιλιά. Οι κράμπες στην κοιλιά μπορεί να είναι συχνές ακόμα και τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης. Η κολοκύθα λόγω των συστατικών της μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από τέτοιου είδους πόνους.

Προλαμβάνει τη διάρροια. Η διάρροια και γενικά οι στομαχικές διαταραχές είναι συνήθεις στην εγκυμοσύνη και η κατανάλωση τροφών όπως είναι η κολοκύθα μπορεί να σας ανακουφίσει.

Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Η κολοκύθα περιέχει βιταμίνη C και άλλα θρεπτικά συστατικά που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και προστατεύουν την έγκυο από ιώσεις και άλλες ασθένειες.

Φθινοπωρινές συνταγές με κολοκύθα

Κολοκυθόσουπα με φακές

Υλικά:

  • 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
  • 2-3 σκελίδες σκόρδο
  • 2 ψιλοκομμένα κρεμμύδια μεσαίου μεγέθους
  • 1 μικρή κολοκύθα χωρίς τα σπόρια και τη φλούδα
  • 1 φλιτζάνι κόκκινες φακές
  • 1 λίτρο ζωμός λαχανικών
  • Αλάτι
  • Λίγη ζάχαρη
  • Λίγη κρέμα γάλακτος (προαιρετικά)

Εκτέλεση:

Βάλτε το τηγάνι στη φωτιά και μόλις ζεσταθεί προσθέστε το κρεμμύδι. Σοτάρετε μέχρι να γίνει διάφανο. Προσθέστε το σκόρδο έπειτα την κολοκύθα κομμένη σε κομμάτια και τις φακές.

Ανακατέψτε για λίγο ακόμα και προσθέστε τον ζωμό λαχανικών. Ψήστε όλα τα υλικά μαζί για περίπου 20 με 25 λεπτά μέχρι να βράσουν καλά.

Στην συνέχεια χρησιμοποιώντας ένα blender κανονικό ή χειρός πολτοποιήστε το περιεχόμενο της κατσαρόλας, προσθέστε την κρέμα γάλακτος εάν θέλετε και ανακατέψτε ξανά.

Δείτε ακόμα περισσότερες συνταγές με κολοκύθα στο βίντεο που ακολουθεί.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved