Πυρετός στην εγκυμοσύνη: Μπορεί να βλάψει το έμβρυο;
Πόσο πιθανό είναι ο πυρετός στη διάρκεια της εγκυμοσύνης να επηρεάσει την υγεία του εμβρύου;
Ο πυρετός κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να προκληθεί από μια βακτηριακή ή ιογενής λοίμωξη (όπως κρυολόγημα ή γρίπη ), τροφική δηλητηρίαση ή λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος (UTI).
Στην πραγματικότητα, είστε πιο επιρρεπείς σε όλες τις ασθένειες όταν είστε έγκυος λόγω του κατασταλμένου ανοσοποιητικού σας συστήματος ( για παράδειγμα, οι έγκυες γυναίκες έχουν δέκα φορές περισσότερες πιθανότητες να προσβληθούν από λιστερίωση σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό).
Τι θεωρείται πυρετός κατά την εγκυμοσύνη;
Η θερμοκρασία άνω των 37.8 θεωρείται πυρετός. Εάν η θερμοκρασία φτάσει τους 38.5 βαθμούς καλέστε τον ιατρό σας, ακόμα κι αν είναι στη μέση της νύχτας.
Πυρετός στην εγκυμοσύνη: επιπτώσεις στο έμβρυο
Από μελέτες φαίνεται ότι όσες είχαν πυρετό λίγο πριν ή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είχαν περισσότερες από διπλάσιες πιθανότητες να αποκτήσουν μωρό με ελάττωμα του νευρικού σωλήνα (NTD) από εκείνες που δεν είχαν πυρετό. Οι επιστήμονες, θεωρούν ότι ο πυρετός στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης μπορεί
να αυξήσει τον κίνδυνο συγγενών καρδιακών ανωμαλιών αλλά και δυσμορφιών στο πρόσωπο όπως οι σχιστίες χείλους και υπερώας ( λαγόχειλο και λυκόστομα). Αυτό συμβαίνει, σύμφωνα με άρθρο του babycenter.com, επειδή ο νευρικός σωλήνας – που σχηματίζει τον νωτιαίο μυελό του μωρού – αναπτύσσεται τις πρώτες έξι εβδομάδες της εγκυμοσύνης.
Μια θερμοκρασία υψηλότερη από 39,4 C κατά τη διάρκεια του 1ου τριμήνου μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο για:
- Διαταραχή του φάσματος του αυτισμού (απαιτείται περισσότερη έρευνα σε αυτόν τον τομέα)
- Σχιστό χείλος και σχιστία υπερώας
- Συγγενείς καρδιακές ανωμαλίες
- Το να έχετε πυρετό αργότερα στην εγκυμοσύνη σας μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού
Ορισμένοι ερευνητές υποστηρίζουν ότι οι κίνδυνοι είναι υψηλότεροι όταν ο πυρετός δεν αντιμετωπίζεται και πως η λήψη της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης φυλλικού οξέος (400 mcg) πριν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μειώνει τον κίνδυνο NTD από πυρετό,
Ωστόσο, μία μελέτη στη Δανία σε περισσότερες από 77.000 εγκύους και τα παιδιά τους που γεννήθηκαν μεταξύ 1996 και 2002 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπήρχε συσχέτιση μεταξύ του πυρετού της μητέρας στην εγκυμοσύνη και του κινδύνου γενετικών ανωμαλιών.
Πυρετός στην εγκυμοσύνη: αντιμετώπιση
Εάν είστε έγκυος με πυρετό, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας οποίος μπορεί να σας προτείνει:
- λήψη ακεταμινοφαίνης
- κρύα πετσέτα στο μέτωπο
Ορισμένες εγκυμοσύνες, όπως οι περιπτώσεις υψηλού κινδύνου, μπορεί να απαιτούν ιατρική αξιολόγηση—οπότε φροντίστε να λάβετε συγκεκριμένες οδηγίες από το γιατρό σας. Όπως εξηγεί η Αγγελική Ρέβελα Γενικός-Οικογενειακός Ιατρός ΜD,MSc,PhD, προσέξτε ιδιαίτερα εάν έχετε πυρετό και:
- Έχετε κινδύνους για την υγεία ή μια χρόνια πάθηση, όπως ο διαβήτης
- Παρατηρείτε και άλλα συμπτώματα μαζί με τον πυρετό (όπως λοίμωξη των νεφρών)
- Είστε αφυδατωμένες
- Ο πυρετός σας επανέρχεται περισσότερο από μία φορά κάθε 3 εβδομάδες
- Επίσης, εάν αντιμετωπίζετε κολπικές αλλαγές, όπως αυξημένες εκκρίσεις ή οσμή
Μπορεί να χρειαστεί να θεραπεύσετε την υποκείμενη ασθένεια. Ενώ ασθένειες όπως η γρίπη μπορεί να χρειαστεί να συνεχίσουν την πορεία τους, άλλες λοιμώξεις που προκαλούν πυρετό χρειάζονται ιατρική θεραπεία, όπως τα αντιβιοτικά.
Πολλά φάρμακα που μπορείτε να χρησιμοποιείτε στην καθημερινή ζωή μπορεί να εγκυμονούν κινδύνους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Θα πρέπει να αποφεύγετε τη λήψη άλλων μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων όπως η ιβουπροφαίνη, η ναπροξένη και η ασπιρίνη.