Πέντε τροφές που πρέπει να αποφεύγετε στην εγκυμοσύνη

Υπάρχουν ορισμένες τροφές που καλό θα ήταν να αποφύγετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας όσο ο δυνατόν περισσότερο μπορείτε τόσο για τη δική σας υγεία όσο και για του μωρού σας.

Πέντε τροφές που πρέπει να αποφεύγετε στην εγκυμοσύνη
Bigstock

Όταν τρώτε για δύο, το φαγητό γίνεται σημαντικό κομμάτι της ζωής σας. Αλλά υπάρχουν μερικές τροφές που πρέπει να ξεχάσετε ή να σταματήσετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης λόγω των βακτηρίων ή των παρασίτων που ενδέχεται να βλάψουν εσάς και το μωρό.

Τυρί

Ορισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορεί να περιέχουν βακτήρια λιστέρια, οδηγώντας σε μια μόλυνση που ονομάζεται λιστερίωση . Ευτυχώς, η λιστερίωση είναι σπάνια.

Ωστόσο, ακόμη και μια ήπια λοίμωξη μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ασθένεια στο νεογέννητο ή ακόμα και να οδηγήσει σε απώλεια μέσω αποβολής ή θνησιγένειας.

Για να παραμείνετε ασφαλείς και υγιείς καλό είναι να αποφεύγετε:

  • Τυριά που έχουν ωριμάσει με μούχλα, όπως μπρι, chevre και camembert, και μαλακά μπλε τυριά όπως Δανίας, γκοργκοντζόλα και ροκφόρ.
  • Μη παστεριωμένα μαλακά τυριά, όπως αυτά που παρασκευάζονται από πρόβειο και κατσικίσιο γάλα.
  • Μη παστεριωμένο γάλα.

Όσον αφορά στα σκληρά τυριά όπως η παρμεζάνα και το πεκορίνο είναι ασφαλή προς κατανάλωση ακόμα κι αν έχουν παρασκευαστεί με μη παστεριωμένο γάλα, καθώς ο κίνδυνος λιστερίωσης σε αυτά είναι χαμηλός.

Αυγά

Εκτός κι αν τα αυγά φέρουν μια κόκκινη σφραγίδα ποιότητας στο κέλυφος, θα πρέπει να αποφύγετε να τα τρώτε ωμά ή ποσέ. Τα «πιστοποιημένα» αυγά έχουν πολύ χαμηλό κίνδυνο να μεταφέρουν σαλμονέλα, ένα βακτήριο που προκαλεί τροφική δηλητηρίαση.

Εάν δεν είστε σίγουρες, μαγειρέψτε τα καλά μέχρι να σφίξουν οι κρόκοι και τα ασπράδια. Αυτό θα καταστρέψει τυχόν βακτήρια σαλμονέλας .

Αποφεύγετε να τρώτε μους, σπιτικό παγωτό ή φρέσκια μαγιονέζα από ντελικατέσεν ή εστιατόρια.

Ωστόσο, τα dressings για σαλάτες και τα παγωτά του σούπερ μάρκετ παρασκευάζονται συνήθως με παστεριωμένα αυγά, επομένως είναι ασφαλή για κατανάλωση.

Συκώτι

Το συκώτι δεν είναι ασφαλές προς κατανάλωση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς περιέχει υψηλά επίπεδα ρετινόλης (βιταμίνη Α), η οποία μπορεί να είναι επιβλαβής για το μωρό σας.

Τα υπόλοιπα κρέατα, εκτός από το συκώτι, είναι ασφαλή για κατανάλωση, αρκεί να έχουν μαγειρευτεί πολύ καλά και να τρώγονται ζεστά χωρίς κανένα ίχνος αίματος.

Προσέξτε ιδιαίτερα εάν μαγειρεύετε κρέας στη σχάρα ή έτοιμα γεύματα στο φούρνο μικροκυμάτων που περιέχουν κρέας.

Αλλαντικά , όπως το chorizo ​​και το σαλάμι , μπορεί να μεταφέρουν παράσιτα ή βακτήρια που μπορεί να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση. Μαγειρέψτε τα καλά πριν τα φάτε.

Όλα τα φρέσκα πατέ , είτε είναι φτιαγμένα από κρέας, ψάρι ή λαχανικά, μπορεί να περιέχουν βακτήρια λιστέρια, τα οποία μπορεί να είναι επιβλαβή. Ωστόσο, πατέ με θερμική επεξεργασία ή UHT είναι ασφαλές, αρκεί να μην είναι φτιαγμένο από συκώτι .

Ψάρι

Μην τρώτε ωμά ψάρια ή ωμά οστρακοειδή, όπως στρείδια, όταν είστε έγκυος, καθώς μπορεί να προκληθεί τροφική δηλητηρίαση . Οι προμαγειρεμένες γαρίδες από τα σούπερ μάρκετ είναι μια χαρά.

Αποφύγετε το σούσι , καθώς μπορεί να περιέχει παράσιτα, βακτήρια ή άλλες τοξίνες που θα μπορούσαν να σας αρρωστήσουν. Εάν έχετε οποιαδήποτε αμφιβολία, είναι καλύτερο να μην ρισκάρετε.

Τα άψητα έτοιμα προς κατανάλωση καπνιστά ψάρια , όπως ο καπνιστός σολομός, η πέστροφα ή το σκουμπρί μπορεί επίσης να περιέχουν λιστέρια. Γι’ αυτό τον λόγο μην ξεχνάτε ποτέ το σχολαστικό μαγείρεμα.

Τα λιπαρά ψάρια είναι ωφέλιμα για εσάς και το μωρό σας, καθώς είναι μια καλή πηγή βιταμινών, μετάλλων και πρωτεϊνών . Ωστόσο, μην τρώτε περισσότερες από δύο μερίδες λιπαρών ψαριών την εβδομάδα, καθώς τα λιπαρά ψάρια μπορεί να περιέχουν ρύπους.

Περιορίστε και ψάρια όπως τσιπούρα, καλκάνι, ιππόγλωσσα, σολομός, καβούρι και λαβράκι.

Αποφύγετε να τρώτε ξιφία καθώς περιέχει μη ασφαλή επίπεδα υδραργύρου όπως και ο τόνος.

Καφές

Περιορίστε την πρόσληψη καφεΐνης στα δύο φλιτζάνια στιγμιαίου καφέ την ημέρα.

Η κατανάλωση πολλής καφεΐνης σε τακτική βάση κατά την εγκυμοσύνη έχει συνδεθεί με αποβολές και λιποβαρή μωρά.

Όσο είστε έγκυος, είστε πιο επιρρεπείς σε τροφικές δηλητηριάσεις, επομένως αξίζει να προσέχετε ιδιαίτερα κατά την προετοιμασία των γευμάτων.

Να πλένετε πάντα καλά τα φρούτα και τα λαχανικά για να μειώσετε τον κίνδυνο τοξοπλάσμωσης και να καθαρίζετε καλά τους πάγκους αλλά και τα σκεύη για να αποτρέψετε οποιονδήποτε τύπο τροφικής δηλητηρίασης .

Πηγή: babycentre.co.uk

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved