Vegetarian μαμάδες: Νέα έρευνα αποκαλύπτει τα οφέλη της χορτοφαγικής διατροφής στην υγεία

Η χορτοφαγική διατροφή μειώνει τις απαιτήσεις σε ινσουλίνη για τους διαβητικούς ασθενείς τύπου 1, σύμφωνα με μια πρωτοποριακή νέα μελέτη.

Vegetarian μαμάδες: Νέα έρευνα αποκαλύπτει τα οφέλη της χορτοφαγικής διατροφής στην υγεία
Bigstock

Πολλές μέλλουσες ή ήδη μαμάδες ακολουθούν vegan διατροφή επιλέγοντας μόνο τροφές φυτικής προέλευσης, δηλαδή, φρούτα, λαχανικά, όσπρια, προϊόντα σόγιας, ξηρούς καρπούς και καθόλου τροφές ζωικής προέλευσης.

Όταν, μάλιστα, πρόκειται για διαβήτη τύπου 2, πολλά είναι τα επιστημονικά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι μια υγιεινή διατροφή με βάση τα λαχανικά και τα φρούτα είναι ένα αποτελεσματικό εργαλείο για την πρόληψη και τη θεραπεία.

Τι έδειξε η έρευνα

Τώρα, μια πρώτη στο είδος της μελέτη διαπιστώνει ότι τέτοιες δίαιτες μπορούν να βοηθήσουν και στη διαχείριση του διαβήτη τύπου 1, μειώνοντας τις ανάγκες σε ινσουλίνη και βελτιώνοντας την υγεία ατόμων, τα οποία ζουν με τη χρόνια αυτή νόσο.

Η μελέτη, με επικεφαλής ερευνητές της Επιτροπής Physicians Committee for Responsible Medicine, η οποία δημοσιεύθηκε στο Clinical Diabetes τον Μάρτιο του 2024, είναι η πρώτη τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή που εξετάζει την επίδραση μιας vegan διατροφής στον διαβήτη Τ1.

Οι ερευνητές χώρισαν 58 συμμετέχοντες σε δύο ομάδες: η μία ομάδα ακολούθησε μια vegan δίαιτα χαμηλών λιπαρών και έτρωγε όσο ήθελε ενώ η άλλη ομάδα ακολουθούσε μια μη vegan δίαιτα.

Η τελευταίοι τήρησαν εξατομικευμένο πρόγραμμα διατροφής, με τους υπέρβαρους συμμετέχοντες να μειώνουν την πρόσληψη θερμίδων κατά 500 έως 1.000 θερμίδες την ημέρα, καθώς ακολούθησαν την προκαθορισμένη δίαιτα για 12 εβδομάδες, καταγράφοντας την πρόσληψη θρεπτικών συστατικών και τις δόσεις ινσουλίνης σε κάθε γεύμα.

Οι συμμετέχοντες στην ομάδα των χορτοφάγων έχασαν κατά μέσο όρο 11 κιλά, ενώ στην ομάδα των μη χορτοφάγων δεν παρατηρήθηκαν σημαντικές αλλαγές στο βάρος. Σε σύγκριση με την άλλη ομάδα, οι συμμετέχοντες στη χορτοφαγική δίαιτα χαμηλών λιπαρών είδαν 28% μείωση των αναγκών σε ινσουλίνη και 127% βελτίωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη .

Σημειώθηκαν, επίσης, βελτιώσεις στην A1C (μέτρο του μέσου όρου του σακχάρου στο αίμα) και για τις δύο ομάδες, με την ομάδα των χορτοφάγων να βλέπει ελαφρώς μεγαλύτερη βελτίωση.

Τέλος, ενώ και οι δύο ομάδες είδαν μειώσεις στη συνολική χοληστερόλη τους, η ομάδα των χορτοφάγων είδε μεγαλύτερη πτώση - περίπου 32 μονάδες, σε σύγκριση με μια πτώση 11 μονάδων στην ομάδα των μη χορτοφάγων.

Φυσικός τρόπος για να μειωθεί η ανάγκη για ινσουλίνη

« Με το κόστος της ινσουλίνης να παραμένει μια ανησυχία για πολλές και πολλούς, η έρευνα δείχνει πως μια χορτοφαγική διατροφή με χαμηλά λιπαρά που δεν περιορίζει τους υδατάνθρακες μπορεί να είναι η λύση για τη μείωση των αναγκών σε ινσουλίνη, τη διαχείριση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και τη βελτίωση της υγείας της καρδιάς σε άτομα με διαβήτη τύπου 1. », σημειώνει η Hana Kahleova, M.D., Ph.D., επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και διευθύντρια κλινικής έρευνας στην PCRM.

Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που βοηθά στη μεταφορά της γλυκόζης (σάκχαρο) από την κυκλοφορία του αίματος στα μυϊκά και ηπατικά κύτταρα , όπου χρησιμοποιείται ως ενέργεια.

Ο διαβήτης Τ1, παλαιότερα γνωστός ως νεανικός διαβήτης, είναι μια αυτοάνοση πάθηση κατά την οποία το πάγκρεας παράγει λίγη ή καθόλου ινσουλίνη, με αποτέλεσμα η γλυκόζη να παραμένει στην κυκλοφορία του αίματος για περισσότερο χρόνο από όσο θα έπρεπε, να καταστρέφει τα αιμοφόρα αγγεία και να οδηγεί σε άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας.

« Ο διαβήτης τύπου 1 δεν μπορεί να θεραπευτεί με τη διατροφή », εξηγεί ο πρόεδρος της Επιτροπής Ιατρών Neal Barnard, M.D.

« Ωστόσο, οι διατροφικές αλλαγές μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να μειώσουν τα φάρμακα και να μειώσουν τον κίνδυνο επιπλοκών. »

2 νόστιμες και χορταστικές σαλάτες με λίγες θερμίδες

Τα λαχανικά είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά και οι διατροφολόγοι τονίζουν με κάθε τρόπο πόσο απαραίτητη είναι η καθημερινή κατανάλωσή τους.

Πέραν τούτου όμως, τα λαχανικά έχουν λίγες θερμίδες, λίγα λιπαρά και υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες , τρία καθοριστικά χαρακτηριστικά τους για την επιτυχή απώλεια βάρους. Η περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες, αυξάνει το αίσθημα κορεσμού, με αποτέλεσμα να τρώμε λιγότερο και μάλιστα έχοντας φάει κάτι που έχει λίγες θερμίδες.

1. Σαλάτα με γαρίδες και αβοκάντο

Υλικά

  • 140 γραμμάρια γαρίδες βρασμένες και καθαρισμένες
  • 1 ντομάτα
  • 55 γραμμάρια αβοκάντο
  • ¼ κρεμμυδιού
  • 1 κουταλιά της σούπας μαϊντανός
  • 1 κουταλιά της σούπας χυμός λεμονιού
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο

2. Σαλάτα με αυγό και ντομάτα

Υλικά

  • ½ αγγούρι
  • 85 γραμμάρια ντομάτα
  • ¼ κρεμμυδιού
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μαϊντανός
  • 30 γραμμάρια αβοκάντο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο
  • 1 κουταλιά της σούπας χυμός λεμονιού
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα
  • ½ κουταλάκι του γλυκού μέλι
  • Αλάτι – πιπέρι
  • 2 βραστά αυγά

Πηγή: forksoverknives.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved