Άγχος στην εγκυμοσύνη ίσον αυξημένες πιθανότητες αποβολής, σύμφωνα με την επιστήμη
Γυναίκες με αυξημένα επίπεδα στρες έχουν τριπλάσιες πιθανότητες να αποβάλουν κατά τις τρεις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης.
Οι γυναίκες που παρουσιάζουν συμπτώματα υπερβολικού στρες έχουν τριπλάσιες πιθανότητες να αποβάλουν κατά τις τρεις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη σε μικρό πληθυσμό γυναικών.
Ο καθηγητής Pablo Nepomnaschy και η ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν μέτρησαν τα επίπεδα της κορτιζόλης, της ορμόνης που προκαλείται από το στρες, σε δείγματα ούρων που ελήφθησαν τρεις φορές την εβδομάδα για ένα χρόνο από 61γυναίκες σε μια αγροτική κοινότητα της Γουατεμάλας.
Η μελέτηαυτή είναι η πρώτη που συνδέει την αύξηση των επιπέδων κορτιζόλης με την απώλεια εγκυμοσύνης σε πολύ πρώιμο στάδιο.
Σύμφωνα με προηγούμενες επιστημονικές αναφορές, από 31% έως 89% όλων των συλλήψεων καταλήγουν σε αποβολή . Οι περισσότερες μελέτες ξεκινούν όταν οι γυναίκες αντιληφθούν ότι είναι έγκυες, περίπου έξι εβδομάδες μετά τη σύλληψη. Η πλειονότητα των αποβολών, ωστόσο, είναι γνωστό ότι συμβαίνουν κατά τη διάρκεια των πρώτων 3 εβδομάδων της εγκυμοσύνης.
«Ο μόνος τρόπος για να καταγράψουμε τις τρεις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης είναι να αρχίσουμε να συλλέγουμε τα ούρα τους από πριν μείνουν έγκυες. Αυτό είναι εξαιρετικά επίπονο και δαπανηρό.», δήλωσε ο καθηγητής.
Στη μελέτη, 22 εγκυμοσύνες συνέβησαν σε συνολικά 16 γυναίκες και τα επίπεδα κορτιζόλης κάθε μίας μετρήθηκαν σε σχέση με τα ατομικά συνηθισμένα επίπεδα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 90% των γυναικών, των οποίων η ηλικία κυμαινόταν από 18 έως 34 ετών, με αυξημένα επίπεδα της ορμόνης η οποία είναι αποτέλεσμα υπερβολικού άγχους, απέβαλε κατά τις τρεις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης, σε σύγκριση με το 33% εκείνων που το άγχος τους ήταν σε φυσιολογικά επίπεδα.
Το σώμα μπορεί και αναγνωρίζει τα αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης ως «συναγερμό» ότι οι συνθήκες είναι δυσμενείς για την εγκυμοσύνη.
«Ίσως η αυξημένη κορτιζόλη γίνεται αντιληπτή από το σώμα ως ένδειξη ότι το πλαίσιο είναι αβέβαιο, αλλάζει ή η ποιότητα του περιβάλλοντος επιδεινώνεται.», εξήγησε ο ειδικός και συνέχισε : «Η αντίδραση του οργανισμού είναι να σταματήσει κάθε επιπλέον δραστηριότητα και να επιστρέψει στις πιο βασικές λειτουργίες του.»
Δεδομένου ότι προηγούμενες μελέτες που επικεντρώνονται σε μεταγενέστερα στάδια της εγκυμοσύνης δεν βρήκαν συσχέτιση μεταξύ αυξημένης κορτιζόλης και αποβολής, ο δρ Nepomnaschy και οι συνεργάτες του εικάζουν ότι το στρες μπορεί να είναι πιο πιθανό να οδηγήσει σε απώλεια κατά τα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης, ενώ το έμβρυο μόλις αρχίζει και αναπτύσσεται. Προειδοποιούν, ωστόσο, ότι είναι απαραίτητη περισσότερη έρευνα για το θέμα αυτό προτού εξαχθούν οριστικά συμπεράσματα.
Δεν είναι σαφές αν η κορτιζόλη εμπλέκεται άμεσα με τις αποβολές ή αν σηματοδοτεί κάποιον άλλο μηχανισμό στο σώμα που προκαλεί την αποβολή.
Ωστόσο, τα αποτελέσματα συνάδουν με μια μελέτη του 2004 στην οποία διαπιστώθηκε πως τα αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης σχετίζονταν με χαμηλότερα επίπεδα προγεστερόνης, της ορμόνη που προετοιμάζει τη μήτρα για την εμφύτευση του γονιμοποιημένου ωαρίου.
Το επόμενο βήμα, δήλωσε ο καθηγητής, είναι να προσπαθήσουν να επαναλάβουν τα αποτελέσματα αυτά σε μεγαλύτερο πληθυσμό.
Πηγή: news.umich.edu