Εμβόλιο κοκκύτη στην εγκυμοσύνη - Τι να γνωρίζετε

Εμβόλιο έναντι του κοκκύτη στην κύηση.

Εμβόλιο κοκκύτη στην εγκυμοσύνη - Τι να γνωρίζετε
Bigstock

Οι γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας οφείλουν να εμβολιάζονται με βάση το εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού ενηλίκων του Υπουργείου Υγείας.

Ο κοκκύτης είναι οξεία μικροβιακή λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος και οφείλεται στον αιμόφιλο του κοκκύτη (Bordetella pertussis). Ο εμβολιασμός κατά του βακτηρίου αυτού φαίνεται πως προστατεύει έναντι της λοίμωξης αυτής τόσο τη μητέρα, όσο και το νεογνό.

Το υπουργείο υγείας συστήνει τη χορήγηση μίας δόσης εμβολίου σε κάθε κύηση Tdap ή Tdap-IPV, κατά προτίμηση από την 27η έως την 36η εβδομάδα κύησης, καθώς και σε ανεμβολίαστες λεχωΐδες, ανεξάρτητα από το διάστημα που μεσολάβησε από προηγούμενο εμβολιασμό με Td/Tdap.

Τι είναι ο κοκκύτης και πώς μπορείτε να προφυλάξετε παιδιά και βρέφη! Συμβουλεύει η παιδίατρος Μαριαλένα Κυριακάκου!

Εμβολιασμός έναντι του τετάνου, της διφθερίτιδας και του κοκκύτη

Η χρήση του συνδυασμένου εμβολίου έναντι του τετάνου της διφθερίτιδας και του κοκκύτη (Tdap) συστήνεται σε κάθε κύηση. Οι έγκυες γυναίκες που έχουν ανοσοποιηθεί με το πλήρες σχήμα έναντι κοκκύτη διφθερίτιδας και τετάνου στο παρελθόν, χρήζουν χορήγησης μίας δόση του Tdap ιδανικά μεταξύ 27 και 36 εβδομάδων κύησης. Οι έγκυες γυναίκες που δεν έχουν ολοκληρώσει το εμβολιαστικό σχήμα έναντι τετάνου και διφθερίτιδας θα πρέπει να λάβουν το πλήρες εμβολιαστικό σχήμα αντικαθιστώντας την δόση που είναι πιο κοντά στο διάστημα 27-36 εβδομάδων κύησης με μία δόση Tdap). O εμβολιασμός συστήνεται σε κάθε εγκυμοσύνη ανεξάρτητα από το χρόνο της προηγούμενης κύησης.

pinakas-emboliasmon.jpg

πηγή πίνακα: moh.gov.gr/health

pinakas-emboliasmon-kyhsh-loxeia.jpg

πηγή πίνακα: moh.gov.gr/health

Aύξηση κρουσμάτων κοκκύτη και ιλαράς: Ο ρόλος της χαμηλής εμβολιαστικής κάλυψης

Η χρήση του Tdap μπορεί να γίνει νωρίτερα στην κύηση σε περιπτώσεις επιδημίας κοκκύτη ή μετά από τραυματισμό της εγκύου για προφύλαξη από τον τέτανο. Στην περίπτωση που παραβλεφθεί η χορήγηση του Tdap κατά τη διάρκεια της κύησης, η χορήγησή του πρέπει να γίνει κατά τη λοχεία, με σκοπό τόσο την ανοσοποίηση του περιβάλλοντος του νεογνού έναντι του κοκκύτη όσο και την παθητική μεταφορά αντισωμάτων σε αυτό μέσο του θηλασμού.

Τέλος, ο εμβολιασμός με μία δόση Tdap συστήνεται και στο άμεσο περιβάλλον του νεογνού (δηλαδή τα άτομα που έρχονται σε επαφή με αυτό και ασχολούνται με τη φροντίδα του).

Σε περιπτώσεις μη διαθεσιμότητας το εμβολίου Tdap, αυτό μπορεί να αντικατασταθεί από το TdapIPV, το οποίο έχει δειχθεί πως έχει αντίστοιχο προφίλ ασφάλειας και αποτελεσματικότητας στην κύηση.

Πώς θα προστατευτεί ένα βρέφος από τον κοκκύτη;

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να προστατευτεί ένα βρέφος από τον κοκκύτη, είναι ο εμβολιασμός της μητέρας κατά την εγκυμοσύνη της. Με τον εμβολιασμό μεταφέρονται αντισώματα στο έμβρυο μέσω του πλακούντα, προστατεύοντάς το με αυτόν τον τρόπο τους πρώτους μήνες της ζωής του, την περίοδο δηλαδή που είναι πολύ ευάλωτο.

Ο εμβολιασμός κατά την κύηση δεν έχει παρενέργειες και έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την πιθανότητα νόσησης σε βρέφη ηλικίας κάτω των 3 μηνών, πάνω από 90%.

πηγές: moh.gov.gr/health / hsog.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved