Ναυτία στην εγκυμοσύνη: 10 συμβουλές για να την καταπολεμήσετε

Bigstock

Το συνεχές αίσθημα ναυτίας, το οποίο συχνά συνοδεύεται από εμετό, επισκιάζει τον ενθουσιασμό της εγκυμοσύνης.

Σχεδόν η πλειονότητα των γυναικών εμφανίζουν ναυτία και εμετό κατά την εγκυμοσύνη τους και το 5% έχουν τα ίδια συμπτώματα καθ' όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, σύμφωνα με το ACOG.

«Ο όρος «πρωινή ναυτία» είναι παραπλανητικός- η ναυτία μπορεί να εμφανιστεί οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας», εξηγεί η Emily Linklater, D.O., γιατρός της Mayo Clinic Health System OB/GYN. «Για τις περισσότερες γυναίκες, η ναυτία τελειώνει κάποια στιγμή στα τέλη του πρώτου τριμήνου.»

Δυστυχώς, η επιστήμη δεν έχει αποδείξει την ακριβή αιτία της ναυτίας και του εμέτου στην εγκυμοσύνη. Η αυξημένη ορμόνη της εγκυμοσύνης, β-hCG, και τα αυξημένα οιστρογόνα έχουν αμφότερα υποθεί πως συμβάλλουν ατην έξαρση των συμπτώματων.

Συμβουλές για να μπορέσετε να επιβιώσετε από τη ναυτία και τον εμετό:

  1. Τρώτε πολλά μικρά γεύματα την ημέρα και μην παραλείπετε το πρωινό.
  2. Αποφύγετε τις έντονες μυρωδιές . Αν, για παράδειγμα, η μυρωδιά του κοτόπουλου σας προκαλεί ναυτία, αποφύγετέ την όποτε είναι δυνατόν.
  3. Μην ξαπλώνετε κατευθείαν μετά το φαγητό.
  4. Προγραμματίστε μικρά σνακ κατά τη διάρκεια της ημέρας για να αποφύγετε μεγάλες χρονικές περιόδους χωρίς φαγητό .
  5. Αποφύγετε τις πικάντικες και λιπαρές τροφές.
  6. Εξετάστε το ενδεχόμενο χρήσης βραχιολιών κατά της ναυτίας. Τοποθετούνται στον καρπό για να ενεργοποιήσουν σημεία πίεσης που μπορεί να ανακουφίσουν τη ναυτία.
  7. Σκεφτείτε να καταναλώνετε τζίντζερ .
  8. Αυξήστε την πρόσληψη βιταμίνης Β6, η οποία έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλει στη μείωση της ναυτίας.
  9. Αλλάξτε την ώρα της ημέρας που παίρνετε τις προγεννητικές βιταμίνες σας. Εξετάστε το ενδεχόμενο βιταμινών σε μορφή καραμέλας , εάν τα παραδοσιακά μεγάλα χάπια προκαλούν ναυτία.
  10. Προσπαθήστε να ξεκουράζεστε αρκετά.

Μπορεί η ναυτία ή ο εμετός να προκαλέσουν αποβολή;

Η απάντηση είναι όχι. Ωστόσο, είναι σημαντικό να παρακολουθείτε για σημάδια αφυδάτωσης. Εάν χάνετε βάρος , έχετε μειωμένη ούρηση ή δεν μπορείτε να φάτε ή να πιείτε για περισσότερο από μία ημέρα, θα πρέπει να επισκεφθείτε άμεσα την/τον γιατρό σας.

Πηγή: newsnetwork.mayoclinic.org

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved