Διαφορές στην αύξηση βάρους μεταξύ πρώτης και δεύτερης εγκυμοσύνης: Τι πρέπει να γνωρίζετε
Γιατί η αύξηση βάρους στη δεύτερη εγκυμοσύνη μπορεί να διαφέρει από την πρώτη;
Η αύξηση βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι φυσιολογική λόγω των ορμονικών αλλαγών και της ανάπτυξης του εμβρύου.
Είστε έγκυος; Όχι, δεν πρέπει να τρώτε για δύο
Ωστόσο, αν είστε έγκυος στο δεύτερο παιδί σας, μπορεί να έχετε παρατηρήσει ότι η αύξηση βάρους διαφέρει από την πρώτη σας εγκυμοσύνη. Ενδεχομένως να αισθάνεστε πιο «βαριά» αλλά και να νιώθετε το έμβρυο νωρίτερα από ό,τι κατά την πρώτη σας εγκυμοσύνη.
Αύξηση βάρους στη δεύτερη εγκυμοσύνη: Πώς διαφέρει από την πρώτη
Στην πραγματικότητα, κάθε εγκυμοσύνη είναι διαφορετική από την προηγούμενη ή την επόμενη, ακόμα κι αν μεσολαβεί μικρό χρονικό διάστημα μεταξύ τους.
Ακόμα και στο βάρος σας ενδέχεται να δείτε διαφορά. Για παράδειγμα, τα κιλά που πήρατε κατά τη διάρκεια της δεύτερης εγκυμοσύνης σας δεν θα είναι ακριβώς τα ίδια με εκείνα της πρώτης εγκυμοσύνης.
Γιατί συμβαίνει αυτό; Μερικοί από τους πιθανούς λόγους είναι οι ακόλουθοι:
Εγκυμοσύνη και κιλά: Ποιο είναι το ιδανικό βάρος;
Δεν έχετε το ίδιο βάρος κατά τη δεύτερη σύλληψη σε σύγκριση με την πρώτη
Εάν έχετε συλλάβει σε σύντομο διάστημα μετά την απόκτηση του πρώτου σας μωρού, είναι πιθανό να μην έχετε προλάβει να χάσετε τα κιλά που θέλατε. Επομένως, εκ των πραγμάτων το βάρος σας είναι μεγαλύτερο στη δεύτερη εγκυμοσύνη.
Ορμόνες
Οι ορμόνες καθώς και ο μεταβολισμός σας περνούν από πολλές αλλαγές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Στη δεύτερη κύηση το σώμα σας θα έχει ήδη βιώσει πολλές αλλαγές που μπορεί να συσσωρευτούν στα κιλά πιο γρήγορα και να δυσκολέψουν τη διαχείριση του βάρους.
Χρόνος μεταξύ δύο κυήσεων
Μια μελέτη με συνολικά 19.362 γυναίκες έδειξε συσχέτιση μεταξύ του μεσοδιαστήματος των κυήσεων και της αύξησης βάρους της μητέρας στην αρχή της επόμενης εγκυμοσύνης. Θα υπάρξει κάποια αύξηση βάρους μέχρι την έναρξη της επόμενης εγκυμοσύνης, αλλά ο ακριβής αριθμός των κιλών, μπορεί να διαφέρει ανάλογα με διάστημα μεταξύ των κυήσεων. Για παράδειγμα, ένα διάστημα 12 έως 23 μηνών μεταξύ των κυήσεων οδηγεί σε μικρότερη αύξηση βάρους.
Πώς κατανέμεται το βάρος στην εγκυμοσύνη;
Το έμβρυο είναι χαμηλά
Η εγκυμοσύνη τεντώνει τους μυς της κοιλιάς σας καθιστώντας τους αδύναμους . Ως αποτέλεσμα, η κοιλιά σας δεν είναι σε θέση να υποστηρίξει καλά το μωρό στη δεύτερη φορά, γεγονός που κάνει το έμβρυο να κινείται χαμηλότερα στην κοιλιά. Αυτό σημαίνει ότι θα έχετε λιγότερη δυσκολία στην αναπνοή και το φαγητό, σε σύγκριση με την πρώτη φορά.
Ωστόσο, το πρόβλημα που μπορεί να αντιμετωπίσετε όταν το μωρό σας τοποθετείται χαμηλότερα στην κοιλιά σας είναι η επιθυμία να ουρείτε πιο συχνά. Θα αντιμετωπίσετε επίσης υψηλότερη πίεση στην περιοχή της πυέλου και στην ουροδόχο κύστη σας, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλη πυελική δυσφορία.
Με πληροφορίες από momjunction.com