Κιλά εγκυμοσύνης: Σε πoιο τρίμηνο παίρνουμε τα περισσότερα;

Είναι λογικό πολλές γυναίκες να ανησυχούν για την ξαφνική αύξηση βάρους τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Κιλά εγκυμοσύνης: Σε πoιο τρίμηνο παίρνουμε τα περισσότερα;

Οι περισσότερες γυναίκες παίρνουν γύρω στο 1,8 κιλό τις πρώτες 12 εβδομάδες, περίπου στο μισό κιλό την εβδομάδα τους επόμενους τρεις μήνες ( δηλαδή 5,5 -6,4 κιλά συνολικά) και μόνο 4,6 κιλά τις τελευταίες 12 εβδομάδες και μετά.

Τα νούμερα αυτά διαφέρουν από γυναίκα σε γυναίκα, όμως φαίνεται ότι το βάρος που παίρνετε σχετίζεται με το βάρος σας πριν από την εγκυμοσύνη. Η διατροφή και η άσκηση παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση σταθερής πρόσληψης βάρους. Γύρω στα 30 λεπτά ήπιας άσκησης όπως γιόγκα, βάδισμα ή κολύμβηση τρεις, φορές την εβδομάδα, βοηθούν το μεταβολισμό και την ταχύτερη καύση των θερμίδων. Ως επιπλέον όφελος, έχει βρεθεί ότι οι γυναίκες που γυμνάζονται τακτικά έχουν περισσότερες πιθανότητες να γεννήσουν υγιέστερο μωρό με δυνατότερη καρδιά. Ακόμα , ο τοκετός διαρκεί κατά 30% λιγότερο.

Τι πρέπει να τρώτε

Το καθημερινό διαιτολόγιο πρέπει να περιέχει τρία κύρια (πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό) και δύο ενδιάμεσα γεύματα, να έχει μεγάλη ποικιλία τροφών, να είναι πλούσιο σε φρούτα και λαχανικά (καλά πλυμένα), να περιέχει 3-4 μερίδες γαλακτοκομικών, και τρόφιμα πλούσια σε απαραίτητα λιπαρά οξέα όπως το ελαιόλαδο και οι ξηροί καρποί.

egios

Κιλά ανάλογα με τον ΔΜΖ

• Αν είστε λιποβαρής, όπου ο Δείκτης Μάζας Σώματος, είναι μικρότερος του 18,5 το προτεινόμενο πρόσθετο βάρος κατά την κύηση είναι από 13-18 κιλά.
• Αν έχετε κανονικό βάρος με Δείκτη Μάζα Σώματος, 18,5-24,9 το προτεινόμενο βάρος είναι 10-16 κιλά.
• Αν είστε υπέρβαρη με Δείκτη Μάζα Σώματος από 25-29,9 το προτεινόμενο βάρος είναι 7-11 κιλά.
• Αν είστε παχύσαρκη με Δείκτη Μάζα Σώματος από 30 και πάνω, το προτεινόμενο βάρος είναι 5-9 κιλά.

Κατά τους 3 τελευταίους μήνες της εγκυμοσύνης αυξάνεται η πιθανότητα να αυξηθεί απότομα το βάρος γιατί το έμβρυο μεγαλώνει. Εκείνους λοιπόν τους μήνες χρειάζεται και περισσότερος έλεγχος και σωστή εφαρμογή των παραπάνω.

Και μην ξεχνάτε ότι η επίτευξη του βέλτιστου βάρους πριν την εγκυμοσύνη και η ενδεδειγμένη αύξηση του βάρους κατά τη διάρκειά της συστήνονται, ώστε να εξασφαλιστεί ο ασφαλής τοκετός ενός υγιούς βρέφους, αλλά και η μελλοντική υγεία του παιδιού.

Διαβάστε επίσης

Κιλά στην εγκυμοσύνη: Ποιο είναι το ιδανικό βάρος για να μην αγχωθείς
Βάρος στην εγκυμοσύνη: Πόσα κιλά είναι φυσιολογικό να πάρω στην εγκυμοσύνη;

Διατροφή για εγκύους: Τι αποφεύγουμε, τι προτιμάμε, τι περιοριζουμε

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved