Η αϋπνία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Τα προβλήματα ύπνου στην εγκυμοσύνη ενδέχεται να εμφανιστούν από την αρχή.

Μαργαρίτα Νικολάου
Η αϋπνία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
Bigstock

Μία από τις συμβουλές που λαμβάνουν οι έγκυες μέλλουσες μαμάδες είναι αυτή: «κοιμήσου τώρα που μπορείς γιατί όταν έρθει το μωρό δεν θα προλαβαίνεις». Αλλά εύκολο να το λέει κανείς μιας και η ναυτία, οι κράμπες, οι κλωτσιές του μωρού, οι καούρες και άλλα πολλά συμπτώματα δεν σε αφήνουν να κοιμηθείς όσο και αν το θέλεις.

Ακολουθούν μερικοί από τους λόγους που προκαλούν προβλήματα ύπνου στις μέλλουσες μαμάδες και μερικά tips για να αντιμετωπίσετε την δυσκολία στον ύπνο.

Υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας

Τα υψηλά επίπεδα της προγεστερόνης που βρίσκεται στο σώμα σας την περίοδο της εγκυμοσύνης όχι μόνο σας κάνει να νιώθετε υπερβολική υπνηλία, αλλά μπορεί επίσης να διαταράξει τον νυχτερινό σας ύπνο οδηγώντας σε ακόμη μεγαλύτερη κούραση κατά τη διάρκεια της ημέρας. Με όλες τις ορμονικές και φυσικές αλλαγές που βιώνει το σώμα σας, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι παλεύετε να βρείτε την ενέργεια για να τα βγάλετε πέρα καθημερινά. Ξεκουραστείτε όσο μπορείτε μέσα στην ημέρα. 2 μικρής διάρκειας power naps αρκούν για να βρείτε τη χαμένη σας ενέργεια.

Σε τι βοηθάει τα παιδιά ο μεσημεριανός ύπνος;

Ναυτία

Τουλάχιστον το 75% των γυναικών εμφανίζουν ναυτία κατά τις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης. Η «πρωινή ναυτία» μπορεί να διαρκέσει όλη την ημέρα και μπορεί να είναι ιδιαίτερα δυσάρεστη τη νύχτα, καθώς μπορεί να σας κρατήσει άυπνες. Τι να κάνετε για να αντιμετωπίσετε τη ναυτία το βράδυ; Φάτε ελαφριά σνακ, όπως κράκερ ή πιείτε ένα φλιτζάνι τσάι με τζίντζερ πριν τον ύπνο. Το τζίντζερ έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τη ναυτία.

Τζίντζερ στην εγκυμοσύνη: Τα οφέλη και πώς να το χρησιμοποιήσετε

Νυχτερινή πείνα

Εκτός από τη ναυτία μπορεί να σας κρατήσει ξύπνιες και το συνεχές αίσθημα πείνας. Προσπαθήστε να τρώτε πολλά μικρά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας αντί για τρία μεγάλα γεύματα. Αποφύγετε τροφές που προκαλούν αϋπνία. Μελέτη έδειξε ότι η έλλειψη βιταμίνης C, η αφυδάτωση και η υπερκατανάλωση λιπαρών ανήκουν στους εχθρούς του ύπνου, όπως επίσης η έλλειψη σεληνίου και λυκοπένης.

Συχνοουρία

Μήπως νιώθετε μια ανεπιθύμητη πίεση στην κύστη σας κάθε λίγο και λιγάκι, με αποτέλεσμα να τρέχετε για το μπάνιο όλη μέρα (πρωί και βράδυ); Αυτό είναι ένα συνηθισμένο πρόβλημα εγκυμοσύνης. Για να την αντιμετωπίσετε μειώστε την κατανάλωση νερού από το απόγευμα και μετά καθώς επίσης αποφύγετε και την καφεΐνη καθώς αυτή ενεργοποιεί την ανάγκη για την επίσκεψη στην τουαλέτα.

Αϋπνία

Όποιος και αν είναι ο λόγος που μένετε ξύπνια, η αϋπνία είναι ένα κοινό πρόβλημα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Εάν δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε, εφαρμόστε μια χαλαρωτική ρουτίνα κάθε βράδυ. Απολαύστε ένα ζεστό μπάνιο, πιείτε ένα ποτήρι ζεστό γάλα, διαβάστε ένα καλό μυθιστόρημα αντί να παρακολουθήσετε μια σειρά στο Netflix ή δοκιμάστε μερικές τεχνικές χαλάρωσης που θα σας βοηθήσουν να ηρεμήσετε.

Tips ύπνου για μαμάδες

πηγή: mother.ly

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved