Γρήγορη απώλεια βάρους: Μύθοι και πραγματικότητα
Είναι κακό να χάσετε βάρος σε σύντομο χρονικό διάστημα;
Η γρήγορη απώλεια βάρους είναι ο στόχος των περισσότερων που θέλουν τη ζυγαριά τους να δείξει το επιθυμητό νούμερο.
Πώς να χάσετε βάρος μετά τα 40 - Εννέα απλές συμβουλές
Ωστόσο, οι ειδικοί τονίζουν ότι η γρήγορη απώλεια βάρους, όσο δελεαστική κι αν είναι, μπορεί σαμποτάρει τους μακροπρόθεσμους στόχους σχετικά με τη διατήρηση του σωματικού σας βάρους, επηρεάζοντας σε αρκετές περιπτώσεις και την υγεία σας.
Πόσο επηρεάζει η ηλικία την απώλεια βάρους;
Τι είναι η γρήγορη απώλεια βάρους;
Όπως μπορεί να γίνει αντιληπτό, όσοι ξεκινούν διατροφή ή δίαιτα ευελπιστούν σε άμεσα και γρήγορα αποτελέσματα τα οποία είναι συνάρτηση του βάρους, της ηλικίας, και της σωματικής δραστηριότητας.
Σύμφωνα με τον ενδοκρινολόγο και ειδικό στην παχυσαρκία Marcio Griebeler, MD, το σημαντικό είναι να εστιάζετε στην αργή αλλά σταθερή απώλεια βάρους.
«Αποφύγετε τα περιοριστικά προγράμματα διατροφής γιατί είναι δύσκολο - αν όχι αδύνατο - να τα ακολουθήσετε μακροπρόθεσμα», λέει ο Δρ Griebeler για να προσθέσει: «Αν το πρόγραμμα διατροφής δεν είναι κάτι το οποίο μπορείτε να ακολουθήσετε για μήνες χωρίς να πιέζεστε, είναι πιθανώς ένα γρήγορο πρόγραμμα απώλειας βάρους. Και τέτοιου είδους προγράμματα δεν βοηθούν στο να χάσετε βάρος». Ένας σχετικά ρεαλιστικός στόχος είναι η απώλεια 1 έως 2 κιλών την εβδομάδα.
Γρήγορη απώλεια βάρους: Κίνδυνοι
Η αλήθεια είναι πώς δύσκολα μπορεί να αντισταθεί κάποιος στην γρήγορη απώλεια βάρους. Να είναι 5 - 10 κιλά «ελαφρύτερος» την επόμενη εβδομάδα… Ποιος δεν θα το ήθελε; Όμως, μην ενδώσετε σε τέτοιου είδους δίαιτες καθώς τις περισσότερες φορές επηρεάζουν αρνητικά την υγεία σας.
«Όταν χάνετε βάρος πολύ γρήγορα, το σώμα σας επιβραδύνει τη διαδικασία καύσης θερμίδων», εξηγεί ο Δρ Griebeler. «Αυτός είναι ο τρόπος του σώματός σας να προσπαθεί να διασφαλίσει ότι δεν θα πεινάτε. Μπορεί να χάσετε αρκετά κιλά αλλά ο μεταβολισμός σας μπαίνει γρήγορα σε κατάσταση επιβίωσης».
Η αλλαγή στον μεταβολισμό σας είναι ένας βασικός λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι ανακτούν βάρος αφού δοκιμάσουν δίαιτες γρήγορης απώλειας βάρους. Όταν επιστρέφετε στην κανονική διατροφή, ο μεταβολισμός σας δεν είναι συνηθισμένος σε τόσες πολλές θερμίδες – και τα κιλά επανέρχονται.
Μυϊκή μάζα
Όταν μειώνετε πολύ τις θερμίδες, δεν χάνετε μόνο λίπος αλλά και μυς.
«Ο ξαφνικός περιορισμός των θερμίδων θα σας κάνει να χάσετε μυϊκή μάζα καθώς και λίπος. Είναι πιο δύσκολο να χάσετε βάρος όταν δεν έχετε αρκετή μυϊκή μάζα γιατί οι μύες καίνε πολλές θερμίδες», λέει ο Δρ Griebeler.
Η πιο αργή απώλεια βάρους σε συνδυασμό με την άσκηση, από την άλλη πλευρά, δίνει στο σώμα σας χρόνο να χάσει λίπος διατηρώντας παράλληλα τη μυϊκή σας μάζα.
6 αλλαγές στην καθημερινότητά σας για να χάσετε βάρος, σύμφωνα με ειδικούς
Θρεπτικά συστατικά
Το σώμα σας χρειάζεται μια ορισμένη ποσότητα λίπους, πρωτεΐνης και υδατανθράκων για να λειτουργήσει. Χρειάζεται επίσης μια σειρά βιταμινών και μετάλλων. Όταν μειώνετε τις θερμίδες ή αποκλείετε από τη διατροφή σας ολόκληρες ομάδες τροφίμων όπως υδατάνθρακες ή γαλακτοκομικά, αυξάνεται ο κίνδυνος να εμφανίσετε:
- πεπτικά προβλήματα όπως η δυσκοιλιότητα
- απώλεια ενέργειας και κούραση
- εξασθένιση του ανοσοποιητικού
- τριχόπτωση
«Δεν υπάρχει τίποτα κακό με το να μειώσετε τις θερμίδες αν τρώτε μια ποικιλία από τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά. Όμως, η διατροφή σας πρέπει να περιέχει μια μεγάλη ποικιλία από υγιεινά, μη επεξεργασμένα τρόφιμα», εξηγεί ο Δρ. Griebeler.
Πείνα
Ακολουθώντας μια γρήγορη και αυστηρή δίαιτα πιθανόν να διαπιστώσετε μετά τις πρώτες εβδομάδες ότι γίνεται πιο δύσκολο να συνεχίσετε να χάνετε βάρος και πιθανότατα θα νιώθετε πείνα όλη την ώρα. Κι ο πειρασμός να συρθείτε στο κρεβάτι με ένα κουτί μπισκότα είναι μεγάλος.
«Η υπερβολική μείωση θερμίδων πυροδοτεί ορμονικές αλλαγές που αυξάνουν την όρεξη. Ακόμα και ένα αποφασισμένο άτομο θα δυσκολευτεί να υπερνικήσει αυτή την έντονη διάθεση για φαγητό», επισημαίνει ο Δρ Griebeler.
Περπάτημα: Βοηθά στην απώλεια κιλών και την καύση κοιλιακού λίπους – Τι δείχνουν οι έρευνες
Η υγιής (και σταθερή) απώλεια βάρους πρέπει να είναι ο στόχος σας
Η υγιής απώλεια βάρους δεν έχει να κάνει μόνο με το τι τρώτε. Χρειάζεστε σωματική δραστηριότητα εάν θέλετε τα μέγιστα αποτελέσματα.
Η καρδιαγγειακή άσκηση όπως το περπάτημα, καίει θερμίδες αλλά η προπόνηση ενδυνάμωσης είναι εξίσου σημαντική. Όταν σηκώνετε βάρη ή κάνετε προπόνηση με αντίσταση, αυξάνετε τη μυϊκή μάζα. Και όταν έχετε περισσότερη μυϊκή μάζα, μπορείτε να :
- Κάψετε περισσότερες θερμίδες.
- Βελτιώσετε την ισορροπία και να μειώσετε τον κίνδυνο πτώσεων.
- Μειώσετε τον πόνο στις αρθρώσεις και τα συμπτώματα της αρθρίτιδας, ώστε να συνεχίσετε να κινείστε και να χάνετε βάρος.
- Δυναμώσετε τα οστά σας και να μειώσετε τον κίνδυνο καταγμάτων και οστεοπόρωσης.