Κινητό τηλέφωνο, εγκυμοσύνη και παιδιά: Τι δείχνει η έρευνα

Φωτεινή Οικονομοπούλου
Bigstock

Μια νέα μελέτη καθησυχάζει τις ανησυχίες των εγκύων σχετικά με τη χρήση κινητού τηλεφώνου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Εδώ και αρκετά χρόνια, οι μέλλουσες μητέρες προειδοποιούνται από τους ειδικούς όσον αφορά στην έκθεση του εμβρύου στην στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία από τα κινητά τηλέφωνα.

Πιο συγκεκριμένα, λέγεται πως η χρήση του κινητού κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να προκαλέσει υπερκινητικότητα στο παιδί. Οι έγκυοι αγανακτούν λέγοντας: «Πρώτα αναγκάζομαι να κόψω το κρασί, ύστερα το σούσι και τώρα τα κινητό τηλέφωνο

Ευτυχώς, νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο BMC Public Health δείχνει ότι το να χρησιμοποιείτε το κινητό σας ενώ είστε έγκυος δεν θα προκαλέσει κανένα πρόβλημα στο μωρό σας. Στην πραγματικότητα, μπορεί ακόμη και να το ωφελήσει.Το κρασί και το σούσι παραμένουν ακόμη εκτός).

Η «λάμψη της εγκυμοσύνης» υπάρχει πραγματικά;

Σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης, δρ Jan Alexander και δρ Ελένη Παπαδοπούλου, οι προηγούμενες μελέτες και τα πειράματα σε ζώα που οδήγησαν σε ανησυχίες σχετικά με τη χρήση του κινητού τηλεφώνου ήταν ασαφείς. Τα ολοκληρωμένα αποτελέσματας της πρόσφατης έρευνάς τους δεν δείχνουν καμία αρνητική επίδραση στα έμβρυα των οποίων οι μαμάδες μιλούσαν ή «τσάταραν» στο κινητό.

Πράγματι, πολλά από τα πρωτοσέλιδα που συνέδεαν προβλήματα συμπεριφοράς στα παιδιά με τη χρήση κινητού τηλεφώνου από τη μαμά, αναφέρονταν σε μια μελέτη με θυληκά ποντίκια εν μέσω κύησης , τα οποία βρίσκονταν σε κλουβί κάτω από ένα κινητό τηλέφωνο που παρέμενε σε σε κλήση για 17 ημέρες.

Λαμβάνοντας, όμως, υπόψη ότι τα ποντίκια κυοφορούν για περίπου 20 ημέρες είναι λογικό πως τα μωρά ποντικάκια ήταν πιο υπερκινητικά από εκείνα της ομάδας ελέγχου.

«Δεν βρήκαμε καμία ένδειξη επιβλαβούς επίδρασης της χρήσης του κινητού τηλεφώνου από τη μητέρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης στη νευροανάπτυξη του παιδιού της», γράφουν, προσθέτοντας ότι το να έχεις μια μαμά που μιλά στο τηλέφωνο μπορεί να ωφελήσει τα παιδιά κατά την προσχολική ηλικία.

Η αϋπνία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

«Διαπιστώσαμε, μάλιστα, ότι όσο περισσότερο χρησιμοποιούσε μια μαμά το κινητό της τηλέφωνο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τόσο καλύτερες γλωσσικές και κινητικές δεξιότητες είχε το παιδί της στην ηλικία των τριών ετών».

Μια προηγούμενη μελέτη που κυκλοφόρησε το 2017 σχετικά με τη χρήση κινητού τηλεφώνου βρήκε μια πιθανή συσχέτιση με προβλήματα υπερκινητικότητας, αλλά ακόμη και οι συγγραφείς παραδέχθηκαν ότι τα αποτελέσματα είναι ασαφή.

Πιθανότατα τα αποτελέσματα δεν αφορούν στο κινητό τηλεφώνο αυτό καθέ αυτό, αλλά στον τρόπο χρήσης. Εάν θέλετε να πραγματικά να είστε ασφαλείς, ίσως πρέπει να αποφύγετε να μιλάτε στο τηλέφωνο για το 85% της εγκυμοσύνης σας, όπως εκείνα τα ποντίκια;

Πηγή: mother.ly

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved