Είσαι έγκυος; Πρόσθεσε σελιδοδείκτη σε αυτά τα 40 άρθρα για να παρακολουθείς την εγκυμοσύνη σου

Παρακολούθησε την εγκυμοσύνη σου εβδομάδα - εβδομάδα.

Μαργαρίτα Νικολάου
Είσαι έγκυος; Πρόσθεσε σελιδοδείκτη σε αυτά τα 40 άρθρα για να παρακολουθείς την εγκυμοσύνη σου
Bigstock

Η ευτυχία της νέας μητρότητας είναι ό,τι πιο συναρπαστικό μπορεί να ζήσει στη ζωή της μια γυναίκα. Αλλά, μπορεί επίσης να προκύψουν μέρα με τη μέρα και εβδομάδα με εβδομάδα πολλές ερωτήσεις που μπορεί να έχετε σχετικά με αυτό το νέο ταξίδι που θα αρχίσετε.

Το θετικό τεστ εγκυμοσύνης και τα νέα από τον γιατρό σας ότι όλα πάνε καλά, σας έχουν φέρει τόση χαρά και συνάμα πολλές ερωτήσεις. Μην ανησυχείς, μαμά, είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε και ίσως να σου δώσουμε απαντήσεις σε πράγματα που δεν ήξερες καν ότι θα χρειαζόσουν!

Βάλτε σελιδοδείκτη ή όπως θα το βρείτε και στο pc σας «bookmark» το άρθρο μας και επιστρέψτε κάθε νέα εβδομάδα για να ανακαλύψετε τι σας περιμένει και πώς αναπτύσσεται το μωρό σας.

Εγκυμοσύνη ανά εβδομάδα: 1η και 2η εβδομάδα της κύησης

logoi-poy-den-mporeis-na-koimoitheis-stin-egkymosini.jpg

Κατά την πρώτη και τη δεύτερη εβδομάδα της κύησης στην πραγματικότητα δεν υπάρχει κύηση, αλλά το σώμα προετοιμάζεται για το θαύμα της γονιμοποίησης του ωαρίου και της εμφύτευσης του εμβρύου στη μήτρα. Διαβάστε περισσότερα για αυτές τις δύο πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης σας.

Εγκυμοσύνη ανά εβδομάδα: 3η εβδομάδα της κύησης

Στο τέλος της 2ης εβδομάδας της εγκυμοσύνης είδαμε πώς στην ωοθήκη γίνεται η ωθηλακιορρηξία και το ωάριο ελευθερώνεται μέσα στη σάλπιγγα. Από τη στιγμή αυτή το ωάριο πρέπει να γονιμοποιηθεί μέσα σε 12-24 ώρες, αλλιώς θα καταστραφεί (θα γίνει η λεγόμενη «απόπτωση» του ωαρίου). Μάθετε περισσότερα για την τρίτη εβδομάδα της εγκυμοσύνης σας.

Εγκυμοσύνη ανά εβδομάδα: 4η εβδομάδα της κύησης

το έμβρυο, το οποίο αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο στάδιο, που ονομάζουμε βλαστοκύστη, έχει εισέλθει στην ενδομητρική κοιλότητα. Η ενδομητρική κοιλότητα θα είναι το σπίτι του εμβρύου για τους επόμενους μήνες. Η μητρική φροντίδα ξεκινάει πριν ακόμα η μέλλουσα μητέρα καταλάβει πως είναι έγκυος. Μάθετε περισσότερα για αυτή την εβδομάδα της εγκυμοσύνης σας.

Εγκυμοσύνη ανά εβδομάδα: 5η εβδομάδα της κύησης

Κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής, η οποία διαρκεί μέχρι και την 10η εβδομάδα της κύησης (8η εβδομάδα από την γονιμοποίηση) ξεκινάει η αποκαλούμενη οργανογένεση, δηλαδή κατά την περίοδο αυτήν ξεκινάει η δημιουργία των διαφόρων οργάνων του εμβρύου. Μάθετε περισσότερα για αυτή την εβδομάδα της εγκυμοσύνης σας.

Εγκυμοσύνη ανά εβδομάδα: 6η εβδομάδα της κύησης

yoga-kai-pilates-se-egkies.jpg

Η πραγματική ηλικία του εμβρύου ωστόσο είναι 22 – 28 ημέρες, αφού τόσες είναι η ημέρες, που έχουν μεσολαβήσει από τη γονιμοποίηση του ωαρίου. Στο στάδιο αυτό το έμβρυο έχει μήκος περίπου 4 χιλιοστά του μέτρου και έχει αρχίσει να αποκτά μια καμπυλότητα. Μάθετε περισσότερα για αυτή την εβδομάδα της εγκυμοσύνης σας.

Εγκυμοσύνη ανά εβδομάδα: 7η εβδομάδα της κύησης

Το έμβρυο στο στάδιο αυτό έχει μήκος 9 χιλιοστών του μέτρου περίπου. Για να δώσουμε μια εικόνα του μεγέθους του εμβρύου με τη συμπλήρωση της 7ης εβδομάδας της εγκυμοσύνης, θα μπορούσαμε να πούμε πως το μήκος του είναι λίγο μεγαλύτερο από αυτό μίας γόμας, που βρίσκεται στην κορυφή ενός μολυβιού. Μάθετε περισσότερα για αυτή την εβδομάδα της εγκυμοσύνης σας.

Εγκυμοσύνη ανά εβδομάδα: 8η εβδομάδα της κύησης

Με τη συμπλήρωση της 8ης εβδομάδας της εγκυμοσύνης το έμβρυο έχει μήκος από 11 έως 14 χιλιοστά του μέτρου. Στο στάδιο αυτό της εγκυμοσύνης αρχίζει ο σχηματισμός των πνευμόνων. Μάθετε περισσότερα για αυτή την εβδομάδα της εγκυμοσύνης σας.

Εγκυμοσύνη ανά εβδομάδα: 9η εβδομάδα της κύησης

Ο σχηματισμός όλων των κυρίων οργάνων του εμβρύου έχει ξεκινήσει. Εντυπωσιακές είναι οι εξωτερικές αλλαγές του εμβρύου. Τα βλέφαρα του εμβρύου συνεχίζουν να αναπτύσσονται με ταχείς ρυθμούς, όπως και τα ώτα του. Μάθετε περισσότερα για αυτή την εβδομάδα της εγκυμοσύνης σας.

Εγκυμοσύνη ανά εβδομάδα: 10η εβδομάδα της κύησης

Το έμβρυο από τη 10η εβδομάδα της κύησης και έπειτα δεν είναι παρουσιάζει την ίδια ευαισθησία στην έκθεση σε βλαπτικούς περιβαλλοντικούς παράγοντες. Επομένως, η ενδεχόμενη έκθεση του εμβρύου σε τέτοιου είδους παράγοντες δεν θα προκαλέσει μεν αποβολή του εμβρύου, αλλά δεν αποκλείεται να προκαλέσει σωματικές ανωμαλίες μικρότερης έκτασης, οι οποίες θα είναι ορατές στη γέννηση και ονομάζονται συγγενείς ανωμαλίες. Μάθετε περισσότερα για αυτή την εβδομάδα της εγκυμοσύνης σας.

Εγκυμοσύνη ανά εβδομάδα: 11η εβδομάδα της κύησης

Στο στάδιο αυτό της κύησης ο σχηματισμός των βλεφάρων έχει ολοκληρωθεί. Εντούτοις, το πάνω και το κάτω βλέφαρο κάθε ματιού κατά τη διάρκεια της 11ης εβδομάδας συνενώνονται και δεν θα ξανανοίξουν πριν από την 28η εβδομάδα της κύησης. Μάθετε περισσότερα για αυτή την εβδομάδα της εγκυμοσύνης σας.

Εγκυμοσύνη ανά εβδομάδα: 12η εβδομάδα της κύησης

Μία από τις πιο εντυπωσιακές αλλαγές, που λαμβάνουν χώρα κατά τη διάρκεια της 12ης εβδομάδας της εγκυμοσύνης, είναι η εμφάνιση αντανακλαστικών κινήσεων. Τα δάκτυλα τόσο των χεριών, όσο και των ποδιών, αρχίζουν αν ανοίγουν και να κλείνουν, ενώ στις άκρες τους είναι πλέον ορατά τα νύχια. Μάθετε περισσότερα για αυτή την εβδομάδα της εγκυμοσύνης σας.

Εγκυμοσύνη ανά εβδομάδα: 13η εβδομάδα της κύησης

Παρατηρώντας τα ακροδάκτυλα του εμβρύου εντοπίζουμε και δακτυλικά αποτυπώματα, τα οποία τώρα αρχίζουν να σχηματίζονται. Μάθετε περισσότερα για αυτή την εβδομάδα της εγκυμοσύνης σας.

Εγκυμοσύνη ανά εβδομάδα: 14η εβδομάδα της κύησης

Η πραγματική ηλικία του εμβρύου όμως, μετρούμενη από τη γονιμοποίηση του ωαρίου εκτείνεται από τις 11 εβδομάδες μέχρι και τις 11 εβδομάδες και 6 ημέρες. Μάθετε περισσότερα για αυτή την εβδομάδα της εγκυμοσύνης σας.

Εγκυμοσύνη ανά εβδομάδα: 15η εβδομάδα της κύησης

Το έμβρυο κατά τη διάρκεια της εβδομάδας αυτής κινείται συνεχώς μέσα στο αμνιακό υγρό. Τις χορευτικές ικανότητες του εμβρύου μπορούμε να τις «θαυμάσουμε» κατά τη διάρκεια του υπερηχογραφικού ελέγχου. Μάθετε περισσότερα για αυτή την εβδομάδα της εγκυμοσύνης σας.

Εγκυμοσύνη ανά εβδομάδα: 16η εβδομάδα της κύησης

Το πρόσωπο του εμβρύου σε αυτό το στάδιο αποκτά όλο και περισσότερο «ανθρώπινα» χαρακτηριστικά! Τα μάτια, ενώ αρχικά βρίσκονταν στα πλάγια του κρανίου, πλέον έχουν μετακινηθεί κοντύτερα στην τελική τους θέση στο πρόσωπο και πλέον κοιτάνε μπροστά. Τα αφτιά βρίσκονται στο στάδιο αυτό σχεδόν στην τελική τους θέση. Μάθετε περισσότερα για αυτή την εβδομάδα της εγκυμοσύνης σας.

Εγκυμοσύνη ανά εβδομάδα: 17η εβδομάδα της κύησης

Στο στάδιο αυτό της εγκυμοσύνης το μικρό πρόσωπο του εμβρύου έχει πλέον χαρακτηριστικά «ανθρώπινα» σε μικρογραφία. Αν και τα βλέφαρά του είναι ακόμα κλειστά, τα μάτια του μπορούν και κουνιούνται. Έχουν αρχίσει και σχηματίζονται τόσο τα φρύδια του, όσο και οι βλεφαρίδες! Μάθετε περισσότερα για αυτή την εβδομάδα της εγκυμοσύνης σας.

Εγκυμοσύνη ανά εβδομάδα: 18η εβδομάδα της κύησης

Η 18η εβδομάδα της εγκυμοσύνης είναι πολύ σημαντική για την ανάπτυξη του νευρικού συστήματος του μωρού. Τα νεύρα του εμβρύου αρχίζουν να καλύπτονται από μία λεπτή προστατευτική μεμβράνη, η οποία αποτελείται από την ουσία μυελίνη. Οι συνδέσεις μεταξύ των νεύρων, οι συνάψεις, όπως τις ονομάζουμε, γίνονται όλο και πιο πολύπλοκες. Έτσι τα δίκτυα, τα οποία σχηματίζονται από τα νευρικά κύτταρα, γίνονται όλο και πιο σύνθετα. Επίσης τα νευρικά κύτταρα αρχίζουν να «εξειδικεύονται» και το έμβρυο αρχίζει να αναπτύσσει τις διάφορες αισθήσεις. Μάθετε περισσότερα για αυτή την εβδομάδα της εγκυμοσύνης σας.

Εγκυμοσύνη ανά εβδομάδα: 19η εβδομάδα της κύησης

Το έμβρυο ζυγίζει πλέον περισσότερο από τον πλακούντα. Ακόμα όμως το ποσοστό λίπους στο σώμα του είναι ακόμα σχετικά μικρό. Στο στάδιο αυτό της εγκυμοσύνης η αναλογία του μήκους των άνω και κάτω άκρων με το υπόλοιπο σώμα είναι πλέον αυτή, που θα συναντήσουμε και μετά τον τοκετό. Μάθετε περισσότερα για αυτή την εβδομάδα της εγκυμοσύνης σας.

Εγκυμοσύνη ανά εβδομάδα: 20η εβδομάδα της κύησης

Αν πρόκειται για κοριτσάκι τότε η μήτρα της πιθανόν να έχει σχηματισθεί πλήρως, ώστε στο μέλλον να σας κάνει γιαγιά! Στο στάδιο αυτό της εγκυμοσύνης αρχίζει να σχηματίζεται και ο κόλπος της. Στις δε ωοθήκες τις υπάρχουν περίπου επτά εκατομμύρια πρώιμα ωάρια. Στη γέννηση θα έχει περίπου δύο εκατομμύρια ωάρια, πολλά περισσότερα από όσα θα της χρειαστούν στη ζωή της.

Αν το έμβρυο είναι αγοράκι, οι όρχεις του βρίσκονται ακόμα μέσα στην κοιλιά του και ξεκινάνε την κάθοδό τους προς το όσχεο, τον ασκό δηλαδή μέσα στον οποίον θα βρούνε την τελική τους θέση. Το όσχεο όμως είναι ακόμα μικρό στην 20η εβδομάδα της κύησης για να δεχθεί τους όρχεις.

Μάθετε περισσότερα για αυτή την εβδομάδα της εγκυμοσύνης σας.

Εγκυμοσύνη ανά εβδομάδα: 21η εβδομάδα της κύησης

Θα σας φανεί απίστευτο, αλλά το μωράκι σας σε αυτό το στάδιο της εγκυμοσύνης κοιμάται από 12 μέχρι 14 ώρες την ημέρα! Μακάρι να μπορούσατε κι εσείς να ξεκουραστείτε τόσο πολύ! Μάθετε περισσότερα για αυτή την εβδομάδα της εγκυμοσύνης σας.

Εγκυμοσύνη ανά εβδομάδα: 22η εβδομάδα της κύησης

Αν μπορούσατε να δείτε το μωράκι σας, θα βλέπατε πλέον καθαρά τα μαλλιά του. Στο στάδιο αυτό όμως οι τρίχες δεν περιέχουν τις χρωστικές ουσίες, που αργότερα θα τους δώσουν το χρώμα τους, και γι' αυτό τα μαλλιά εμφανίζονται λευκά. Μάθετε περισσότερα για αυτή την εβδομάδα της εγκυμοσύνης σας.

Εγκυμοσύνη ανά εβδομάδα: 23η εβδομάδα της κύησης

Η εβδομάδα αυτή τη εγκυμοσύνης σηματοδοτεί την αρχή μιας περιόδου, κατά την οποία το μωράκι σας θα αυξήσει σημαντικά το βάρος του. Μέσα στις επόμενες τέσσερις εβδομάδες το βάρος του μωρού σχεδόν θα διπλασιαστεί! Η απότομη αυτή αύξηση του βάρους του μωρού θα σας κάνει να αισθανθείτε, πως και το δικό σας βάρος αυξήθηκε σε μεγάλο βαθμό. Μάθετε περισσότερα για αυτή την εβδομάδα της εγκυμοσύνης σας.

Εγκυμοσύνη ανά εβδομάδα: 24η εβδομάδα της κύησης

Οι μέρες περνάνε και το μωράκι σας αποκτά όλο και περισσότερο βάρος. Το μεγαλύτερο μέρος από αυτήν την αύξηση του βάρους οφείλεται στα όργανα του μωρού, τα οποία όλο και μεγαλώνουν καθώς και στους μυς και τα οστά, των οποίων ο όγκος επίσης αυξάνεται. Μάθετε περισσότερα για αυτή την εβδομάδα της εγκυμοσύνης σας.

Εγκυμοσύνη ανά εβδομάδα: 25η εβδομάδα της κύησης

Το μωράκι σας συνεχίζει να μεγαλώνει με γοργούς ρυθμούς! Στο στάδιο αυτό της κύησης έχουν αναπτυχθεί τα αντανακλαστικά τους σε τέτοιο σημείο, που μπορεί κάποια ερεθίσματα να το «ξαφνιάσουν» και να το κάνουν να αντιδράσει με κινήσεις. Τα ερεθίσματα αυτά μπορεί να είναι «κοινότυπα», όπως ο ήχος της ηλεκτρικής σκούπας ή μία κόρνα αυτοκινήτου, μπορεί όμως και η μουσική να το κάνει να ξεκινήσει να «χορεύει»! Μάθετε περισσότερα για αυτή την εβδομάδα της εγκυμοσύνης σας.

Εγκυμοσύνη ανά εβδομάδα: 26η εβδομάδα της κύησης

Το μωράκι σας μεγαλώνει γρήγορα και ο χώρος της μήτρας του φαίνεται όλο και πιο «περιορισμένος». Όμως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας αυτός ο χώρος είναι αρκετός για να μεγαλώσει, ενώ του παρέχει και ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον, για αναπτυχθεί, απλά σε λίγο δεν θα «χορεύει» τόσο πολύ. Μάθετε περισσότερα για αυτή την εβδομάδα της εγκυμοσύνης σας.

Εγκυμοσύνη ανά εβδομάδα: 27η εβδομάδα της κύησης

Η αίσθηση της γεύσης έχει πλέον αναπτυχθεί. Στη γλώσσα του μωρού σας υπάρχει ικανός αριθμός από γευστικούς κάλυκες. Οι γευστικοί κάλυκες είναι μικροσκοπικοί σχηματισμοί, οι οποίοι εντοπίζονται στην επιφάνεια της γλώσσας και αποτελούν το αισθητήριο όργανο της γεύσης. Έτσι το μωράκι σας θα μπορεί να γευθεί στο αμνιακό υγρό, αν φάγατε κάτι καυτερό. Φυσικά για να φτάσει αυτή η γεύση στο αμνιακό υγρό θα πρέπει να παρέλθουν δύο περίπου ώρες μετά από το γεύμα σας. Μάθετε περισσότερα για αυτή την εβδομάδα της εγκυμοσύνης σας.

Εγκυμοσύνη ανά εβδομάδα: 28η εβδομάδα της κύησης

Το βλαστάρι σας έχει δυναμώσει και πλέονοι «κλωτσιές» του είναι αρκετά πιο δυνατές. Συχνά το μωρό αντιδρά, τόσο σε ακουστικά, όσο και σε οπτικά ερεθίσματα, όταν δηλαδή για παράδειγμα στρέψετε τη φωτεινή δέσμη ενός φακού προς τη μήτρα σας. Μάθετε περισσότερα για αυτή την εβδομάδα της εγκυμοσύνης σας.

Εγκυμοσύνη ανά εβδομάδα: 29η εβδομάδα της κύησης

Στο στάδιο αυτό της εγκυμοσύνηςτο μήκος του εμβρύου μετρούμενο από την κορυφή της κεφαλής μέχρι τις φτέρνες, είναι περίπου 38,6 εκατοστά και το βάρος είναι περίπου 1153 γραμμάρια. Τόσο το βάρος, όσο και το μήκος μπορεί να διαφέρουν σημαντικά από έμβρυο σε έμβρυο. Μάθετε περισσότερα για αυτή την εβδομάδα της εγκυμοσύνης σας.

Εγκυμοσύνη ανά εβδομάδα: 30η εβδομάδα της κύησης

Το μωράκι σας μεγαλώνει με ταχείς ρυθμούς! Η εναπόθεση λίπους κάτω από το δέρμα του, που του δίνει μια πιο «αφράτη» όψη, και η κοιλίτσα του, που είναι πλέον πιο φουσκωμένη, είναι δείκτες πως είναι πλέον σχεδόν έτοιμο να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του «έξω κόσμου»! Μάθετε περισσότερα για αυτή την εβδομάδα της εγκυμοσύνης σας.

Εγκυμοσύνη ανά εβδομάδα: 31η εβδομάδα της κύησης

Στο στάδιο αυτό της εγκυμοσύνης το μήκος του εμβρύου μετρούμενο από την κορυφή της κεφαλής μέχρι τις φτέρνες, είναι περίπου 41,1 εκατοστά και το βάρος είναι περίπου 1502 γραμμάρια, όσο δηλαδή ζυγίζει μία καρύδα. Τόσο το βάρος, όσο και το μήκος μπορεί να διαφέρουν σημαντικά από έμβρυο σε έμβρυο. Μάθετε περισσότερα για αυτή την εβδομάδα της εγκυμοσύνης σας.

Εγκυμοσύνη ανά εβδομάδα: 32η εβδομάδα της κύησης

Στο κεφαλάκι του βλέπουμε πως έχουν πια ξεπεταχτεί τα πρώτα του μαλλάκια, ενώ τόσο στα δάκτυλα των ποδιών, όσο και σε αυτά των χεριών βλέπουμε νυχάκια. Μάλιστα, αν η κύηση συμπληρώσει τις 40 εβδομάδες, είναι πιθανό τα νυχάκια του μωρού σας να έχουν μακρύνει τόσο, που να χρειαστούν περιποίηση αμέσως μετά τον τοκετό! Μάθετε περισσότερα για αυτή την εβδομάδα της εγκυμοσύνης σας.

Εγκυμοσύνη ανά εβδομάδα: 33η εβδομάδα της κύησης

Πλησιάζει η ημέρα για το πρώτο σας «ραντεβού» με το μωράκι σας, όταν θα το πάρετε επιτέλους αγκαλιά. Το μωράκι σας συνεχίζει να μεγαλώνει με γοργούς ρυθμούς και μέχρι να βγει στον «έξω κόσμο» θα αυξήσει σημαντικά το βάρος του, το οποίο σε μερικές περιπτώσεις μπορεί ακόμα και να διπλασιαστεί σε σχέση με το βάρος του την 33η εβδομάδα της κύησης! Μάθετε περισσότερα για αυτή την εβδομάδα της εγκυμοσύνης σας.

Εγκυμοσύνη ανά εβδομάδα: 34η εβδομάδα της κύησης

Οι πνεύμονές του έχουν φτάσει στη σχεδόν πλήρη ωριμότητά τους και το μωρό είναι σχεδόν έτοιμο να πάρει μόνο του την πρώτη του αναπνοή! Η ακοή του μωρού είναι και αυτή αρκετά αναπτυγμένη, ώστε να μπορεί να σας ακούσει, όταν του μιλάτε. Ακούει μάλιστα καλύτερα τους πιο οξείς ήχους. Τα νυχάκια του στο στάδιο αυτό έχουν συνήθως φτάσει στα ακροδάκτυλά του, τόσο στα πόδια, όσο και στα χέρια. Έτσι θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι έτοιμο για την πρώτη του περιποίηση χεριών και ποδιών. Μάθετε περισσότερα για αυτή την εβδομάδα της εγκυμοσύνης σας.

Εγκυμοσύνη ανά εβδομάδα: 35η εβδομάδα της κύησης

Στο στάδιο αυτό της εγκυμοσύνης το μήκος του εμβρύου μετρούμενο από την κορυφή της κεφαλής μέχρι τις φτέρνες, είναι περίπου 46,2 εκατοστά και το βάρος είναι περίπου 2383 γραμμάρια, δηλαδή όσο περίπου ζυγίζει ένα μέτριο πεπόνι. Τόσο το βάρος, όσο και το μήκος μπορεί να διαφέρουν σημαντικά από έμβρυο σε έμβρυο. Μάθετε περισσότερα για αυτή την εβδομάδα της εγκυμοσύνης σας.

Εγκυμοσύνη ανά εβδομάδα: 36η εβδομάδα της κύησης

Τέλος το μωράκι συνεχίζει την προοδευτική κάθοδο στη λεκάνη σας. Τη μετακίνησή του αυτή εσείς συνήθως την αντιλαμβάνεστε σαν μία μείωση της πίεσης στο στομάχι σας και σαν μία αύξηση της πίεσης στην ουροδόχο κύστη σας, που σαν αποτέλεσμα έχει τις όλο και συχνότερες επισκέψεις στην τουαλέτα. Το μωράκι σας πλέον δεν έχει το χώρο, για να αλλάξει θέση, αλλά συνεχίζει να «κλωτσάει», ακολουθώντας το «πρόγραμμά» του. Μάθετε περισσότερα για αυτή την εβδομάδα της εγκυμοσύνης σας.

Εγκυμοσύνη ανά εβδομάδα: 37η εβδομάδα της κύησης

Η συμπλήρωση της 37ης εβδομάδας της κύησης αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο. Ένα μωρό, που γεννιέται μετά τη συμπλήρωση 37 εβδομάδων κύησης θεωρείται τελειόμηνο και είναι σε γενικές γραμμές έτοιμο για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του «έξω κόσμου». Τότε τι κάνει το μωράκι ακόμα μέσα στη μήτρα; Γιατί δεν βγαίνει; Είναι απλό: το μωράκι σας ετοιμάζεται για τη «μεγάλη ημέρα»! Οι τελευταίες εβδομάδες μέσα στη μήτρα είναι, για να χρησιμοποιήσουμε ένα θεατρικό όρο, ένα είδος «πρόβα τζενεράλε».

Μάθετε περισσότερα για αυτή την εβδομάδα της εγκυμοσύνης σας.

Εγκυμοσύνη ανά εβδομάδα: 38η εβδομάδα της κύησης

Οι πνεύμονες του μωρού είναι έτοιμοι να πάρουν την πρώτη τους αναπνοή. Όμως συνεχίζουν να παράγουν το λεγόμενο «επιφανειοδραστικό παράγοντα» (surfactant). Η ουσία αυτή βοηθάει τους πνεύμονες να «εκπτυχθούν» να «ανοίξουν» δηλαδή και να δεχθούν τον αέρα. Μάθετε περισσότερα για αυτή την εβδομάδα της εγκυμοσύνης σας.

Εγκυμοσύνη ανά εβδομάδα: 39η εβδομάδα της κύησης

Το μωράκι σας πλέον περιμένει το «σήμα» για να βγει στον έξω κόσμο. Η στιγμή της πρώτης σας συνάντησης πλησιάζει με γοργούς ρυθμούς και το όμορφο ταξίδι της εγκυμοσύνης πλησιάζει στο τέλος του, για να αρχίσει η γλυκιά περιπέτεια της ανατροφής του μωρού σας! Μάθετε περισσότερα για αυτή την εβδομάδα της εγκυμοσύνης σας.

Εγκυμοσύνη ανά εβδομάδα: 40η εβδομάδα της κύησης

Η συμπλήρωση της 40ης εβδομάδας κύησης σηματοδοτεί και τη λεγόμενη Πιθανή Ημερομηνία Τοκετού. Με άλλα λόγια η μεγάλη ημέρα είναι κοντά! Φυσικά η Πιθανή Ημερομηνία Τοκετού είναι αυτό, ακριβώς, που περιγράφει ο όρος, δηλαδή ΠΙΘΑΝΗ. Ο τοκετός μπορεί να έρθει νωρίτερα ή και αργότερα από την ημέρα αυτή. Μάθετε περισσότερα για αυτή την εβδομάδα της εγκυμοσύνης σας.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved