Μαξιλάρι εγκυμοσύνης: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Νίκη Παπανικολάου
Bigstock

Τα μαξιλάρια εγκυμοσύνης είναι ειδικά διαμορφωμένα ώστε να διευκολύνουν τον ύπνο σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

 

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης εκτός από τις αλλαγές στο σώμα και της διάθεσής σας θα διαπιστώστε και αρκετές παρενέργειες στον ύπνο.

Δύσκολα θα βολεύεστε σε μια θέση, δεν θα μπορείτε να μείνετε ξαπλωμένες ανάσκελα για ώρα ενώ θα αλλάζετε αρκετές στάσεις στη διάρκεια της νύχτας.

Μια καλή λύση στο πρόβλημα ύπνου και όχι μόνο, είναι το μαξιλάρι εγκυμοσύνης που προσφέρει ανακούφιση από πόνους σε διάφορα σημεία του σώματός σας.

Διαταραχές στην αναπνοή της εγκύου κατά τον ύπνο

Πώς τα μαξιλάρια εγκυμοσύνης μπορούν να βοηθήσουν να κοιμάστε καλύτερα

Τα μαξιλάρια εγκυμοσύνης έχουν σχεδιαστεί ειδικά για να βοηθούν στη μείωση του πόνου που σχετίζεται με τον πλευρικό ύπνο και να στηρίζουν την κοιλιά σας η οποία μήνα με το μήνα μεγαλώνει.

Συνήθως έχουν τη μορφή ενός μεγάλου μαξιλαριού σώματος που υποστηρίζει ταυτόχρονα την πλάτη, τον αυχένα, την κοιλιά, τα γόνατα και τους γοφούς. Αυτή η πρόσθετη στήριξη μειώνει τον πόνο που προκαλείται από την κακή στάση του σώματος στο πλάι και βοηθά στην αποφυγή συστροφής των αρθρώσεων κατά τη διάρκεια του ύπνου, ειδικά σε πιο μαλακά στρώματα.

Μαξιλάρι εγκυμοσύνης: Τα οφέλη και τα διαφορετικά είδη

Τύποι μαξιλαριών εγκυμοσύνης

Τα μαξιλάρια εγκυμοσύνης κυκλοφορούν σε διάφορα σχήματα και μεγέθη, όλα σχεδιασμένα για να σας στηρίζουν με διαφορετικούς τρόπους.

Μαξιλάρι σφήνα

Οι μικρότεροι τύποι, γνωστοί ως μαξιλάρια σφήνας, έχουν σχεδιαστεί για να χρησιμοποιούνται όπου χρειάζεστε τη μεγαλύτερη υποστήριξη. Έχουν περίπου το μέγεθος ενός κανονικού μαξιλαριού, αλλά έχουν σχήμα στρογγυλής ή τριγωνικής σφήνας για να παρέχουν πρόσθετη στήριξη.

Μαξιλάρι για όλο το σώμα

Το μαξιλάρι σώματος είναι το μεγαλύτερο είδος και έχει σχεδιαστεί για να στηρίζει κάθε μέρος του σώματός σας ταυτόχρονα. Κυκλοφορεί σε σχήμα U ή C, ανάλογα με το αν θέλετε να σας περιβάλλει πλήρως το μαξιλάρι ή να σας καλύπτει μόνο από τη μία πλευρά. Συνήθως αντικαθιστά τα συνηθισμένα μαξιλάρια, καθώς το κεφάλι και ο αυχένας σας υποστηρίζονται από το ανώτερο τμήμα του μαξιλαριού εγκυμοσύνης.

Μαξιλάρι εγκυμοσύνης πλήρους μήκους

Μεταξύ των επιλογών που έχετε είναι και το μαξιλάρι σώματος πλήρους μήκους. Αυτός ο τύπος μαξιλαριού εγκυμοσύνης είναι παρόμοιος με τα γενικά μαξιλάρια σώματος που μπορείτε να αγοράσετε στα περισσότερα καταστήματα, αλλά είναι συνήθως διαμορφωμένο ώστε να προσαρμόζεται στην κοιλιά σας, και ορισμένα είναι εύκαμπτα και παρέχουν πιο εξατομικευμένη υποστήριξη. Αυτά τα μαξιλάρια μπορούν να συνδυαστούν με τα κανονικά σας μαξιλάρια, καθώς συνήθως δεν παρέχουν στήριξη του κεφαλιού ή του αυχένα.

Σε αυτές τις κατηγορίες, υπάρχουν και άλλες παραλλαγές, όπως τα υλικά του καλύμματος, η σκληρότητα, η ελαστικότητα, τα υλικά γέμισης και οι μικρές διαφορές στο σχήμα, ακόμη και μεταξύ μαξιλαριών του ίδιου τύπου.

Προβλήματα ύπνου στην εγκυμοσύνη

Πώς να επιλέξετε το μαξιλάρι εγκυμοσύνης

Τα μαξιλάρια εγκυμοσύνης έχουν σχεδιαστεί για να σας στηρίζουν με διαφορετικούς τρόπους. Ορισμένα σημαντικά χαρακτηριστικά που πρέπει να αναζητήσετε περιλαμβάνουν:

  • Κάλυμμα που πλένεται
  • Σχήμα που προσαρμόζεται στο σώμα σας
  • Σχεδιασμός που προσαρμόζεται στις συνήθειες του ύπνου σας

Σκεφτείτε τις ανάγκες σας όταν κοιμάστε. Πού νιώθετε πόνο; Το μαξιλάρι το οποίο θα επιλέξετε θα πρέπει να στηρίζει περισσότερο αυτά τα σημεία. Αλλάζετε συχνά θέση; Ίσως να επιλέξετε ένα μαξιλάρι σε σχήμα U που δεν θα χρειάζεται να το μετακινείτε.

Έχετε ήδη ένα συνηθισμένο μαξιλάρι που αγαπάτε για τη στήριξη του αυχένα; Επιλέξτε ένα μαξιλάρι εγκυμοσύνης που σας αφήνει χώρο για να συνεχίσετε να το χρησιμοποιείτε. Ιδρώνετε πολύ, όπως πολλές έγκυες γυναίκες; Βεβαιωθείτε ότι το κάλυμμα είναι εύκολο να αφαιρεθεί και να καθαριστεί. Είστε έγκυος σε δίδυμα; Ένα ρυθμιζόμενο μαξιλάρι που προσαρμόζεται στην επιπλέον ανάπτυξη της κοιλιάς σας μπορεί να είναι καλύτερη επιλογή.

Ύπνος στην εγκυμοσύνη: Ποιες στάσεις είναι ασφαλείς και ποιες όχι

Ο σωστός ύπνος είναι τόσο σημαντικός, ειδικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οπότε αξίζει τον κόπο να βρείτε το καλύτερο μαξιλάρι εγκυμοσύνης που θα σας βοηθήσει να ξεκουράζεστε όσο το δυνατόν καλύτερα.

Με πληροφορίες από webmd.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved