Γλυκαντικά στην εγκυμοσύνη: Είναι ασφαλή ή όχι;

Νίκη Παπανικολάου
Bigstock

Ποια τεχνητά γλυκαντικά είναι ασφαλή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Τα τεχνητά γλυκαντικά είναι πρόσθετα χωρίς θερμίδες (ή σχεδόν χωρίς θερμίδες) που χρησιμοποιούνται σε τρόφιμα και ποτά στη θέση της ζάχαρης. Μπορείτε επίσης να τα προσθέτετε εσείς σε ροφήματα και γλυκά προκειμένου να αποφύγετε τη ζάχαρη.

Είναι ασφαλή τα γλυκαντικά στην εγκυμοσύνη;

Έρευνες που έχουν γίνει σε θηλαστικά που κυοφορούσαν έδειξαν ότι η κατανάλωση συγκεκριμένων γλυκαντικών δεν είχε καμία επίπτωση στην εγκυμοσύνη ή την υγεία του μωρού μετά τη γέννα.

Ειδικότερα έξι γλυκαντικά όπως η ασπαρτάμη (NutraSweet and Equal), η σουκραλόζη (Splenda), η σακχαρίνη (Sweet'N Low), η ακεσουλφάμη καλίου, η νεοτάμη και η αντβαντάμη έχουν εγκριθεί ως ασφαλή από τον FDA κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αρκεί να γίνεται με μέτρο.

Ένα θέμα υγείας για τις εγκύους, ωστόσο, είναι ότι τα τεχνητά ζαχαρούχα τρόφιμα και ποτά στερούνται θρεπτικών συστατικών.

Είναι τα τεχνητά γλυκαντικά ασφαλή για την έγκυο;

Ασπαρτάμη

Η ασπαρτάμη θεωρείται ασφαλής για χρήση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Επίσης, δεν εκκρίνεται στο μητρικό γάλα, επομένως δεν μεταδίδεται στο μωρό όταν θηλάζετε.

Ωστόσο, υπάρχει μια ομάδα γυναικών που δεν πρέπει να χρησιμοποιούν ασπαρτάμη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης: Γυναίκες που έχουν μια σπάνια γενετική ασθένεια που ονομάζεται φαινυλκετονουρία (PKU). Αυτές οι γυναίκες δεν έχουν ένα ένζυμο που τους επιτρέπει να επεξεργάζονται το αμινοξύ φαινυλαλανίνη, ένα συστατικό της ασπαρτάμης. Εάν την καταναλώσουν αυξάνεται ο κίνδυνος να αυξηθούν τα επίπεδα φαινυλαλανίνης στο αίμα, η οποία μπορεί να προκαλέσει γενετικές ανωμαλίες.

Σουκραλόζη

Η σουκραλόζη είναι ένα γλυκαντικό μηδενικών θερμίδων που παρασκευάζεται από επιτραπέζια ζάχαρη. Θεωρείται ασφαλές για χρήση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Μελέτες σε ζώα δεν δείχνουν αυξημένο κίνδυνο γενετικών ανωμαλιών ή προβλημάτων εγκυμοσύνης με έκθεση σε υψηλές ποσότητες.

Σακχαρίνη

Οι ειδικοί συνιστούν να αποφεύγετε τη σακχαρίνη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Δεν είναι σαφές εάν είναι ασφαλές να χρησιμοποιήσετε αυτό το γλυκαντικό, καθώς μπορεί να διαπεράσει τον πλακούντα.Μικρές ποσότητες δεν θα βλάψουν το μωρό σας ωστόσο αν θηλάζετε καλό είναι να την αποφύγετε.

Γλυκαντικά, που χρησιμοποιούμε σπίτι μας, όπως ζάχαρη, πετιμέζι, μέλι, επιτρέπονται στην εγκυμοσύνη;

Ακεσουλφάμη καλίου

Η ακεσουλφάμη καλίου είναι 200 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη και αν και εγκεκριμένη από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων, οι μελέτες σε ό,τι αφορά την κατανάλωσή της στην εγκυμοσύνη, είναι περιορισμένες.

Στέβια

Η στέβια είναι ένα άλλο υποκατάστατο ζάχαρης – ένα «φυσικό» γλυκαντικό που προέρχεται από το φυτό στέβια. Σε μια εξαιρετικά καθαρισμένη μορφή (Rebaudioside A, που πωλείται ως Truvia, Purevia και Enliten), είναι "γενικά αναγνωρισμένη ως ασφαλές" από τον FDA. Λάβετε υπόψη, ωστόσο, ότι δεν είναι κατάλληλα για χρήση όλα τα «φυσικά» ή φυτικής προέλευσης προϊόντα. Για παράδειγμα, η στέβια ολόκληρων φύλλων και τα μη επεξεργασμένα εκχυλίσματα στέβιας δεν θεωρούνται ασφαλή από τον FDA λόγω ανησυχιών σχετικά με τις επιπτώσεις τους στο σάκχαρο του αίματος, στα νεφρά και στο αναπαραγωγικό και καρδιαγγειακό σύστημα. Γι ΄αυτό κι είναι καλύτερο να τα αποφεύγετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Μαμά και διατροφή: Τα γλυκαντικά είναι πιο υγιεινά από τη ζάχαρη;

Άλλα τεχνητά γλυκαντικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Γλυκαντικά, όπως η σορβιτόλη και η ξυλιτόλη, τα οποία βρίσκονται συνήθως σε καραμέλες και τσίχλες χωρίς ζάχαρη, θεωρούνται ασφαλή για χρήση κατά την εγκυμοσύνης. Όμως σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να προκαλέσουν γαστρεντερικά προβλήματα όπως φούσκωμα και διάρροια. Περιορίστε την κατανάλωση σε λιγότερα από πέντε γραμμάρια την ημέρα – ισοδύναμα με τέσσερα έως πέντε τσίχλες χωρίς ζάχαρη.

Με πληροφορίες από το babycenter.com

© 2012-2025 Mothersblog.gr - All rights reserved