Αδυναμία και κούραση κατά τη διάρκεια της κύησης

Είναι φυσιολογικό να αισθάνεστε κουρασμένη όταν είστε έγκυος.

Αδυναμία και κούραση κατά τη διάρκεια της κύησης
Bigstock

Τόσο οι σωματικές, όσο και οι ψυχικές αντοχές της εγκύου δοκιμάζονται κατά την κύηση. Ο οργανισμός «εξαναγκάζεται» να προσαρμοστεί στις ανάγκες του αναπτυσσόμενου εμβρύου, οι οποίες αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς. Συνεπώς, οι σωματικές λειτουργίες της γυναίκας μεταβάλλονται ριζικά κατά την εγκυμοσύνη με τις μεταβολές αυτές να λαμβάνουν χώρα εντός ιδιαίτερα συντόμου χρονικού διαστήματος.

Κόπωση στην εγκυμοσύνη: 5 φυσικά energy boosters

Ως εκ τούτου δεν είναι «περίεργο», που συχνά οι κυοφορούσες αναφέρουν αδυναμία και κούραση…

Πότε εκδηλώνεται για πρώτη φορά το αίσθημα κόπωσης κατά την εγκυμοσύνη;

Ήδη από τα πρώτα στάδια της κύησης πολλές έγκυοι αναφέρουν αδυναμία και κόπωση. Το φαινόμενο αυτό έχει συσχετισθεί με τις ορμονικές αλλαγές, που καταγράφονται από την αρχή κιόλας της εγκυμοσύνης. Μάλιστα, το αίσθημα κόπωσης και αδυναμίας συμπεριλαμβάνεται μεταξύ των πρώτων συμπτωμάτων της κύησης.

Σε κάποιες γυναίκες το αίσθημα κόπωσης αμβλύνεται κατά το δεύτερο τρίμηνο της κύησης, οπότε και αισθάνονται ικανές για πιο έντονη δραστηριότητα, αλλά ενίοτε αυτό επανέρχεται κατά το τρίτο τρίμηνο.

Εγκυμοσύνη και κούραση: Γιατί νιώθω συνεχώς εξαντλημένη;

Γιατί η έγκυος αισθάνεται αδυναμία και κούραση;

Καίτοι οι ορμονικές αλλαγές έχουν συνδεθεί με το αίσθημα κόπωσης στην εγκυμοσύνη, η άποψη αυτή δεν έχει επιβεβαιωθεί κατ’ απόλυτον τρόπο από τα εργαστηριακά δεδομένα.

Εντούτοις, κατά την κύηση συχνά εκδηλώνονται καταστάσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να συνδέονται με την κόπωση, όπως:

  • μεταβολές στην αρτηριακή πίεση – Το κυκλοφορικό σύστημα της εγκύου, υπό την επιρροή των ορμονών της κύησης «προσαρμόζεται» κατά τέτοιον τρόπο, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες του αναπτυσσόμενου μωρού. Χαρακτηριστική είναι οι διαστολή (η αύξηση της διαμέτρου δηλαδή) των αγγείων, η οποία ως επακόλουθο έχει την πτώση της αρτηριακής πίεσης. Η πτώση, που καταγράφουν τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης δεν είναι κοινή σε όλες τις γυναίκες. Στην πλειονότητα των εγκύων η μεν συστολική πίεση καταγράφει μία πτώση της τάξης των 5mmHg με 10mmHg, ενώ η δε διαστολική καταγράφει πτώση μέχρι και 15mmHg σε μία φυσιολογική κύηση. Συνήθως, η αρτηριακή πίεση της εγκύου καταγράφει τη χαμηλότερη τιμή της στις 24 εβδομάδες της κύησης.
  • ναυτία και έμετοι – Τα καταγεγραμμένα σε σχετικές έρευνες ποσοστά των εγκύων, που αναφέρουν το ενοχλητικό αυτό σύμπτωμα κυμαίνονται μεταξύ του 50% και του 90%. Φαίνεται δε, πως σε ποσοστό 35% των κυοφορουσών οι ναυτία και οι έμετοι έχουν ιδιαίτερα υψηλή ένταση, με αποτέλεσμα να περιορίζεται η επαγγελματική και η κοινωνική δραστηριότητα της γυναίκας. Κατά κανόνα, τα πρώτα συμπτώματα ναυτίας εμφανίζονται μεταξύ της 9ης και 10ης εβδομάδας της κύησης, χωρίς να αποκλείεται να εμφανιστούν και νωρίτερα. Συνήθως η ένταση της ενοχλητικής συμπτωματολογίας κορυφώνεται μεταξύ της 11ης και 13ης εβδομάδας, ενώ η λύση της εντοπίζεται μεταξύ της 12ης και της 14ης εβδομάδας της κύησης. Υπάρχει όμως και ένα ποσοστό 1% με 10% των κυήσεων στις οποίες τα συμπτώματα εμμένουν μέχρι και τις 20 με 22 εβδομάδες της κύησης.
  • διαταραχές στην πέψη των τροφών – ακόμα και αν η έγκυος δεν αναφέρει ναυτία ή εμέτους, αυτή καθαυτή η πέψη των τροφών κατά τη διάρκεια της κύησης συνήθως επηρεάζεται αρνητικά. Συνεπεία της δυσπεψίας δεν αποκλείεται να εκδηλωθεί και κόπωση.
  • διαταραχές στον ύπνο – Οι διαταραχές στον ύπνο διαρκούσης της εγκυμοσύνης κάνουν συχνά αισθητή την παρουσία τους ήδη από τα πρώτα στάδια της κύησης, οπότε και συνδέονται με τα ενίοτε ιδιαίτερα έντονα όνειρα, που βλέπει η έγκυος τότε. Σε ύστερα στάδια της κύησης ο ύπνος κατά κανόνα διαταράσσεται, διότι το μέγεθος της μήτρας θέτει εμπόδια στην αναπνοή, ενώ η γυναίκα δυσκολεύεται και να βρει μια βολική στάση. Η συχνουρία δε, ειδικά όσο πλησιάζει ο τοκετός, είναι συχνό αίτιο διακοπής του ύπνου και επισκέψεων στο μπάνιο.

Κόπωση στην εγκυμοσύνη ανά τρίμηνο - Πώς να την καταπολεμήσετε

  • η βεβαρημένη ψυχολογία – αν και η εγκυμοσύνη περιγράφεται συχνά ως «η ευτυχέστερη περίοδος» στη ζωή μίας γυναίκας, εν τοις πράγμασι η εγκυμοσύνη είναι μία περίοδος, κατά τη διάρκεια της οποίας κανόνας είναι μάλλον τα έντονα συναισθήματα και η ψυχολογική πίεση. Οι λόγοι της ψυχολογικής αυτής πίεσης διαφέρουν ανάλογα με το τρίμηνο της κύησης.
  • σωματικά άλγη – η αύξηση του μεγέθους της μήτρας, του σωματικού βάρους αλλά και η επιρροή ορμονών της κύησης, όπως η ρελαξίνη καθιστούν πιθανότερη την εκδήλωση της ενοχλητικής οσφυαλγίας ή ισχιαλγίας. Συχνά άλλωστε πονάνε και οι καρποί ένεκα της εκδήλωσης του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα, το οποίο δεν είναι καθόλου σπάνιο να κάνει την παρουσία του αισθητή κατά την κύηση.
  • η ζέστη – η έγκυος συχνά δυσκολεύεται προσαρμοστεί στις υψηλές θερμοκρασίες του περιβάλλοντος
  • η αύξηση του σωματικού βάρους – όσο προχωρά η εγκυμοσύνη, το βάρος αυξάνεται και η έγκυος γίνεται πιο «δυσκίνητη», εξού και η εκδήλωση κόπωσης.
  • η πτώση του αιματοκρίτη – κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης το αίμα «αραιώνει». Έτσι καταγράφεται στις αιματολογικές εξετάσεις μία πτώση του αιματοκρίτη και αναιμία. Το φαινόμενο αυτό αντιμετωπίζεται μέχρι έναν βαθμό ως φυσιολογικό. Εν πάσει περιπτώσει όμως, η έγκυος υποβάλλεται σε τακτικές αιματολογικές εξετάσεις, προκειμένου, αν αυτό κριθεί σκόπιμο, να της χορηγηθεί η κατάλληλη για την αναιμία θεραπεία.

Κόπωση στο δεύτερο τρίμηνο εγκυμοσύνης: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Πότε η αδυναμία και η κούραση κατά την εγκυμοσύνη θεωρούνται παθολογικές;

Η αδυναμία και η κούραση κατά την εγκυμοσύνη ενίοτε συνδέονται με:

  • υπερβολικά χαμηλό αιματοκρίτη
  • διαταραχές στη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα
  • διαβήτη κύησης
  • κατάθλιψη

Εξάντληση στο πρώτο, στο δεύτερο και στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης

koposi-kai-atonia-mamas.jpg

Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την αδυναμία και την κούραση κατά την εγκυμοσύνη;

Είναι καταρχάς απαραίτητο να αποκλειστούν παθολογίες, οι οποίες ενίοτε συνδέονται με την αδυναμία και την κούραση, προϋπόθεση για την αντιμετώπιση των οποίων είναι η λήψη συγκεκριμένων μέτρων. Αφού το ενδεχόμενο τέτοιων παθολογιών αποκλειστεί, η υιοθέτηση μικρών αλλαγών στον τρόπο ζωής δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε σημαντική βελτίωση της κατάστασης.

Τέτοιες αλλαγές θα μπορούσαν να είναι:

  • τα μικρά και τακτικά γεύματα, ώστε να διευκολυνθεί η πέψη
  • η επαρκής ενυδάτωση, αλλά όσο γίνεται μακριά από τις ώρες του ύπνου, ώστε να μην ενταθεί η συχνουρία
  • η αναζήτηση της στήριξης από τον περίγυρο
  • η κατά το δυνατόν εξασφάλιση των απαραίτητων ωρών ύπνου ακόμα και επιδιώκοντας, αν οι συνθήκες το επιτρέπουν, μικρά διαλείμματα μέσα στην ημέρα
  • η προσοχή στην πρόσληψη βάρους
  • η ήπια άσκηση, όπως το περπάτημα – εκτός φυσικά, αν υφίστανται αντενδείξεις και πάντα μετά από συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό – έχει φανεί, ότι βοηθά στην διατήρηση της ψυχικής ισορροπίας.

Κούραση στην εγκυμοσύνη: Οι 5+1 τροφές που θα σας δώσουν ένα boost ενέργειας

Δείτε ΕΔΩ σε ποιο στάδιο της κύησης βρίσκεστε!

Δείτε και το σχετικό video, που δημιουργήσαμε για τις αναγνώστριες του Mothersblog.gr!

Γιατί αισθάνομαι συνέχεια κουρασμένη, τώρα που είμαι έγκυος;

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΜΑΙΕΥΤΙΚΗΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΑΣ

© 2012-2025 Mothersblog.gr - All rights reserved