Πότε ωριμάζει ο πλακούντας;

Πότε θεωρείται ώριμος ο πλακούντας στην εγκυμοσύνη;

Πότε ωριμάζει ο πλακούντας;
Bigstock

Ο πλακούντας είναι ένα προσωρινό όργανο που αναπτύσσεται στη μήτρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Συνδέεται με το αναπτυσσόμενο έμβρυο μέσω του ομφάλιου λώρου και παίζει κρίσιμο ρόλο στην παροχή οξυγόνου και θρεπτικών ουσιών στο έμβρυο, ενώ απομακρύνει τα απόβλητα από το αίμα του εμβρύου. ​

Επιπλέον, ο πλακούντας προστατεύει το έμβρυο από ορισμένες λοιμώξεις και ουσίες. Παράγει επίσης σημαντικές ορμόνες, όπως την ανθρώπινη χοριακή γοναδοτροπίνη (hCG), την προγεστερόνη, τα οιστρογόνα και την ανθρώπινη πλακουντιακή λακτογόνο (hPL), που υποστηρίζουν την εγκυμοσύνη και την ανάπτυξη του εμβρύου. ​

Να φας ή όχι τον πλακούντα σου;

Πότε ξεκινά η ανάπτυξη του πλακούντα;

Η ανάπτυξη του πλακούντα ξεκινά μετά την εμφύτευση του γονιμοποιημένου ωαρίου στο τοίχωμα της μήτρας. Καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ο πλακούντας μεγαλώνει από μερικά κύτταρα σε ένα όργανο που τελικά θα ζυγίζει περίπου 450 γραμμάρια. Μέχρι τη 12η εβδομάδα, ο πλακούντας έχει σχηματιστεί και είναι έτοιμος να αναλάβει τη θρέψη του μωρού. Ωστόσο, συνεχίζει να αναπτύσσεται καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και θεωρείται ώριμος περίπου στην 34η εβδομάδα.

Οποιαδήποτε κολπική αιμορραγία, κοιλιακός πόνος ή πόνος στη μέση μπορεί να υποδηλώνει ένα πιο σοβαρό πρόβλημα που πρέπει να ελέγξει ο γιατρός σας.

parallages-plakouda.jpg

Οι επτά λειτουργίες του πλακούντα στην εγκυμοσύνη

Πώς λειτουργεί ο πλακούντας;

Το σώμα σας περνά από ραγδαίες αλλαγές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης- ειδικά τους πρώτους μήνες. Για να υποστηριχθεί αυτή η διαδικασία, χρειάζεστε μια «γραμμή ζωής» που θα βοηθήσει το μωρό σας να τρέφεται και να αναπνέει. Ο πλακούντας, ένα όργανο που αναπτύσσεται μέσα στη μήτρα σας, παρέχει αυτή τη σύνδεση ανάμεσα σε εσάς και το μωρό σας.

Αυτή η σύνδεση (μέσω του ομφάλιου λώρου ) είναι που βοηθά να διατηρηθεί το μωρό σας κατά την εγκυμοσύνη. Τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, το οξυγόνο και τα αντισώματα περνούν από τον πλακούντα μέσω του ομφάλιου λώρου προς το μωρό σας.

Ο πλακούντας λειτουργεί και αντίστροφα, απομακρύνοντας τα απόβλητα και το διοξείδιο του άνθρακα από το αίμα του μωρού πίσω στο δικό σας αίμα.

Επειδή ο πλακούντας διατηρεί το αίμα σας ξεχωριστό από του μωρού, συμβάλλει επίσης στο να κρατήσει ορισμένα βακτήρια και ιούς εκτός μήτρας, προστατεύοντας έτσι το έμβρυο από λοιμώξεις.

Εκτός από τη λειτουργία του ως «γραμμή ζωής» για το μωρό σας, ο πλακούντας παράγει και εκκρίνει ορμόνες κατευθείαν στο αίμα σας για να υποστηρίξει την εγκυμοσύνη και την ανάπτυξη του εμβρύου. Αυτές οι ορμόνες περιλαμβάνουν:

  • προγεστερόνη
  • οιστρογόνα
  • ωκυτοκίνη
  • ανθρώπινη χοριακή γοναδοτροπίνη (hCG)
  • ανθρώπινη πλακουντιακή λακτογόνο

Ποια είναι η όψη του πλακούντα;

Εφόσον ο πλακούντας παίζει τόσο σημαντικό ρόλο στην εγκυμοσύνη, είναι χρήσιμο να γνωρίζετε πότε αναλαμβάνει βασικές λειτουργίες, όπως την παραγωγή ορμονών και την παροχή θρεπτικών συστατικών στο μωρό.

Αν και κάθε εγκυμοσύνη είναι διαφορετική, μπορείτε να περιμένετε ότι ο πλακούντας θα αναλάβει γύρω στην 8η έως 12η εβδομάδα της εγκυμοσύνης, με τον μέσο όρο στις 10 εβδομάδες για τις περισσότερες γυναίκες.

Αυτό δεν σημαίνει ότι η δική σας παραγωγή ορμονών και η διατροφή σας δεν είναι σημαντικές. Στην πραγματικότητα, από τη στιγμή που ο πλακούντας «αναλαμβάνει», αυτό σημαίνει ότι ό,τι καταναλώνετε μπορεί πλέον να φτάσει στο μωρό σας μέσω του ομφάλιου λώρου και του πλακούντα.

Όσες μείνουν έγκυες μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης ή έχουν ορμονικές ελλείψεις ενδέχεται να χρειαστούν συμπλήρωμα προγεστερόνης στο πρώτο τρίμηνο. Συνήθως μπορούν να σταματήσουν τη λήψη μόλις ο πλακούντας ξεκινήσει τη δική του παραγωγή ορμονών.

PLAKOUNTAS.jpg

Πότε η εμφύτευση του πλακούντα προκαλεί προβλήματα;

Πιθανές επιπλοκές με τον πλακούντα

Ο πλακούντας συνήθως προσκολλάται στο πλάι ή στην κορυφή της μήτρας, αλλά αυτό δεν συμβαίνει πάντα. Μερικές φορές μπορεί να αναπτυχθεί σε λάθος σημείο ή να προσκολληθεί πολύ βαθιά, οδηγώντας σε διαταραχές του πλακούντα.

Ακόμα κι αν έχετε μια υγιή εγκυμοσύνη, μπορούν να προκύψουν επιπλοκές που σχετίζονται με τον πλακούντα και οφείλονται σε:

  • γενετικούς παράγοντες
  • ηλικία της μητέρας
  • υψηλή αρτηριακή πίεση
  • κύηση διδύμων ή πολλαπλή εγκυμοσύνη
  • προηγούμενους τοκετούς με καισαρική τομή
  • χρήση ουσιών
  • προϋπάρχοντα προβλήματα με τον πλακούντα
  • τραύμα στην κοιλιά

με πληροφορίες από healthline.com

© 2012-2025 Mothersblog.gr - All rights reserved