Η επιδερμίδα στην εγκυμοσύνη: Πώς να αντιμετωπίσετε τις αλλαγές
Ένα πολύ σημαντικό θέμα, που παίζει ρόλο και στην ψυχολογία της γυναίκας, είναι το κατά πόσο επηρεάζεται η επιδερμίδα της, την περίοδο της κύησης. Και δεν είναι μόνο οι ραγάδες που μας ταλαιπωρούν...
Είναι αλήθεια ότι οι ορμονικές διαταραχές της εγκυμοσύνης μπορούν να κάνουν το δέρμα πιο λαμπερό, αλλά ενδέχεται να έχουν και αντίθετο αποτέλεσμα. Μάλιστα δεν είναι καθόλου απίθανο η επιδερμίδα να παρουσιάσει ακμή, λιπαρότητα ή ακόμα και μεγάλη ξηρότητα. Ας δούμε μερικά από τα πιο συνηθισμενα προβλήματα της επιδερμίδας και πώς να τα αντιμετωπίσουμε.
Σε περίπτωση υπερβολικής λιπαρότητας καλό θα ήταν να χρησιμοποιούμε στυπτική λοσιόν και να αποφεύγουμε τα καλλυντικά που περιέχουν έλαια. Το σαπούνι καθαρισμού σας να είναι επίσης oil-free.
Είτε είναι ένα προβλημα που σας απασχολούσε συχνά, είτε δεν είχατε δει σπυράκι ποτέ στη ζωή σας, η εγκυμοσύνη μπορεί –ακριβώς λόγω της αυξημένης λιπαρότητας και την αναταραχής των ορμονών που αναφέραμε παραπάνω- να προκαλέσει ξεσπάσματα ακμής, κυρίως κατά το πρώτο τρίμηνο. Καθαρίζετε το πρόσωπό σας πρωί και βράδυ με καταπραϋντικά oil-free προϊόντα και αλλάξτε την κρέμα σας, αλλά και το make up σας με μια ελαφριά, μη λιπαρή σύνθεση. Τέλος είναι σημαντικό να αποφεύγουμε φάρμακα για την ακμή. Πριν επιλέξουμε οποιοδήποτε φάρμακο καλό θα ήταν πρώτα να συμβουλευτούμε τον προσωπικό μας γιατρό.
Αν το δέρμα γίνει ξηρό , δεν πρέπει να βάζουμε σαπούνι γιατί αφαιρεί τη φυσική λιπαρότητα της επιδερμίδας. Ιδανικά είναι τα προϊόντα που σε ενυδατώνουν βαθιά, χωρίς να αφήνουν λιπαρότητα, χωρίς να σε «τραβάνε», που μυρίζουν όπως σου αρέσει και που είναι εύκολα στην εφαρμογή τους. Κρέμες, λοσιόν, γαλακτώματα, είναι όλα στη διάθεσή σου για να διαλέξεις αυτό που σου ταιριάζει καλύτερα. Ίσως χρειαστεί να αυξήσεις τη συχνότητα των εφαρμογών, τώρα που η ξηρότητα έχει κάνει αισθητή την παρουσία της.
Να θυμάστε ότι τα έλαια για το μπάνιο μπορεί να διατηρούν το δέρμα ελαστικό, αλλά η παρατεταμένη παραμονή στο νερό μπορεί να δημιουργήσει αφυδάτωση. Οπότε κρατάτε ένα μέτρο ακόμη και σ αυτό, ή να αναπληρώνετε τα υγρά του οργανισμού σας πίνοντας πολύ νεράκι!
Αν εμφανίσετε πανάδες (ή μέλασμα ή μάσκα της εγκυμοσύνης), δηλαδή αν παρατηρήσετε την εμφάνιση σκούρων κηλίδων στο προσωπο και ιδιαίτερα στο μέτωπο και τις παρείες , μην ανησυχήσετε. Είναι μια συνήθης κατάσταση που εμφανίζεται περίπου στο 70% των εγκύων και είναι πιο συνηθισμένη σε γυναίκες με σκούρα επιδερμιδα, ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις υποχωρούν μετά τη γέννα. Μετριάστε ή και προλάβετε την εμφάνισή τους αποφεύγοντας την άμεση έκθεση στον ήλιο και φορώντας πάντοτε αντηλιακό όταν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο. Την περίοδο της εγκυμοσύνης το δέρμα σας είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο και ο ήλιος αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης τέτοιων σκούρων κηλίδων. Μετά την εγκυμοσύνη μπορείτε να αντιμετωπίσετε πιο άμεσα και δραστικά την εμφάνισή τους με κατάλληλα peelings και θεραπείες λεύκανσης στο ιατρείο.
Εάν έχετε χλόασμα και linea nigra (σκούρα γραμμή κατά μήκος της κοιλιάς), πρέπει να σιγουρευτείτε ότι παίρνετε αρκετό φολικό οξύ, με τη λήψη ενός συμπληρώματος φολικού οξέος και με την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε φολάτες (η φυσική μορφή του φολικού οξέος), όπως δημητριακά ολικής αλέσεως και πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Έρευνες δείχνουν ότι η έλλειψη του φολικού οξέος μπορεί να αυξήσει τον αποχρωματισμό της επιδερμίδας. Η σκούρα γραμμή θα υποχωρήσει μόνη της, όπως και τα υπόλοιπα συμπτώματα, μόλις οι ορμόνες ισορροπήσουν τους μήνες μετά τον τοκετό, ενώ οι περιπτώσεις που διατηρείται μόνιμα είναι σπάνιες. Υπάρχουν αναφορές πως η εμφάνισή της σχετίζεται και με την απροστάτευτη έκθεση στον ήλιο, οπότε φροντίστε να τον αποφεύγετε.
Εξάλλου δεν πρέπει να μας αγχώνει μία επιδερμίδα που μπορεί να παρουσιάσει κάποιες μικρές ανωμαλίες. Και ο λόγος είναι ότι λίγες εβδομάδες μετά τον τοκετό, όλα επανέρχονται στα φυσιολογικά τους επίπεδα.