Είναι επικίνδυνος ο ιός Κοξάκι στην εγκυμοσύνη;
Κατά περιόδους παρατηρούνται αυξημένα κρούσματα του ιού Κοξάκι κυρίως σε παιδιά προσχολικής ηλικίας.
Πρόκειται για ιό που μεταδίδεται με στενή προσωπική επαφή, με βήχα ή φτάρνισμα, μολυσμένα αντικείμενα και μολυσμένες επιφάνειες. Τα πιο συνηθισμένα σημεία και συμπτώματα των ιώσεων αυτών είναι ο πυρετός, ο πονόλαιμος, η κακουχία, η κόπωση και η μειωμένη όρεξη. Ο χρόνος επώασης είναι 1-2 μέρες. Επίσης, στο στόμα μπορεί να εμφανιστούν μικρά έλκη και σε παιδιά κάτω των 9 ετών μπορεί να παρουσιαστεί και κνησμώδες εξάνθημα στις παλάμες και τις πατούσες το οποίο ενδέχεται να επηρεάσει επίσης τη γεννητική περιοχή και τους γλουτούς.Τα συμπτώματα αυτά συνήθως διαρκούν 7-10 μέρες και ο ασθενής αναρρώνει πλήρως. Ο ασθενής θα συνεχίσει να μεταδίδει σε μικρό βαθμό τον ιό για βδομάδες μετά την πλήρη ανάρρωσή του. Όχι συχνά, η λοίμωξη μπορεί να οδηγήσει στην προσωρινή απώλεια νυχιών.
Πώς μεταδίδεται ο ιός και ποιοί είναι οι παράγοντες κινδύνου;
Η λοίμωξη μεταδίδεται με τη πρωκτο-στοματική οδό, αλλά και με τα σταγονίδια στον αέρα όπως επίσης και τη σωματική επαφή με ασθενή που εκδηλώνει τη Νόσο στόματος-χεριών-ποδιών. Ο ιός μπορεί να βρίσκεται στο σάλιο, τα κόπρανα, στο υγρό που βρίσκεται στις φυσαλίδες πάνω στο δέρμα, και στις ρινικές εκκρίσεις. Αντικείμενα όπως σκεύη και παιχνίδια που έρχονται σε επαφή με μολυσμένες σωματικές εκκρίσεις μπορεί να λειτουργήσουν ως πηγή μετάδοσης της λοίμωξης σε άλλα άτομα.
Όλοι μπορεί να νοσήσουν από τους ιούς αυτούς αλλά η συντριπτική πλειοψηφία είναι παιδιά. Οι έγκυες μπορούν να μεταδώσουν τον ιό στο έμβρυο ή το νεογέννητό τους, με σοβαρές συνέπειες για το βρέφος. Για το λόγο αυτό οι έγκυες πρέπει να αποφεύγουν την επαφή με ασθενή που εκδηλώνει τη νόσο στόματος-χεριών-ποδιών εφόσον κάποιες μελέτες αναφέρουν αναπτυξιακές ή άλλες ανωμαλίες στο έμβρυο μετά από λοίμωξη της μητέρας με τον ιό αυτό. Οι ειδικοί συνιστούν καταρχήν ψυχραιμία.Έτσι, για σκοπούς πρόληψης μια έγκυος πρέπει να ενημερώσει τον μαιευτήρα της αν παρουσιάζει συμπτώματα της λοίμωξης πριν τον τοκετό, ειδικά όσο προσεγγίζει την μέρα του τοκετού.
Υπάρχει πρόληψη;
Η πρόληψη είναι πολύ δύσκολη αλλά δυνατή. Με τα παιδιά η τήρηση αυστηρών κανόνων υγιεινής είναι αδύνατη. Σημασία πρέπει να δοθεί στο συχνό πλύσιμο των χεριών των φροντιστών και των βρεφών μετά την αλλαγή της πάνας. Η προσπάθεια συχνού καθαρισμού αντικειμένων που τα παιδιά έρχονται σε επαφή, ειδικά παιχνίδια, πιπίλες και άλλα αντικείμενα που τοποθετούν στο στόμα τους μπορεί να μειώσει την μετάδοση του ιού. Η τακτική της συχνής πλύσης των χεριών είναι η καλύτερη προληπτική μέθοδος. Σήμερα δεν υπάρχει εμβόλιο κατά των ιών Κοξάκι.
Υπάρχει θεραπεία;
Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία εφόσον η νόσος είναι αυτοπεριοριζόμενη και σε 2-10 μέρες τα συμπτώματα υποχωρούν. Συνιστάται όμως συμπτωματική θεραπεία αναλγητικό-αντιπυρετικό που να περιορίζει τον πυρετό και τον πόνο στο στόμα. Η ενυδάτωση είναι πολύ σημαντική για να προληφθεί πιθανή αφυδάτωση ιδιαίτερα στα μικρά παιδιά, αλλά θα πρέπει να αποφεύγονται οι ξινοί χυμοί για να μην ερεθίζουν τα στοματικά έλκη και να προτιμάται το νερό και το κρύο γάλα τα οποία ανακουφίζουν τα παιδιά.