Εγκυμοσύνη και νηστεία: Πότε μπορεί να νηστέψει η έγκυος
Πολλές μέλλουσες μητέρες αναρωτιούνται αν η νηστεία της Σαρακοστής είναι κατάλληλη για εκείνες.
Συνήθως οι διατροφικοί περιορισμοί στερούν από τον οργανισμό σας θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα την περίοδο της εγκυμοσύνης. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που παρατηρείται κατά τη νηστεία είναι η μη πρόσληψη σιδήρου και ιδιαίτερα του αιμικού, που απορροφάται σε μεγαλύτερο βαθμό από τον οργανισμό αλλά και των πρωτεϊνών.
Επειδή αυτά τα συστατικά είναι απαραίτητα για την εγκυμοσύνη όπως και το ασβέστιο, πριν αποφασίσετε να ξεκινήσετε νηστεία ( μικρής ή μεγάλης διάρκειας) πρέπει να μιλήσετε με το γυναικολόγο σας. Μόνο αν έχετε τη σύμφωνη γνώμη του θα πρέπει να νηστέψετε. Σε αυτή την περίπτωση θα αναζητήσετε εναλλακτικές πηγές πρόσληψης των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών που θα τις βρείτε σύμφωνα με την διατροφολόγο του Mothersblog Ευσταθία Παπαδά, στις εξής τροφές:
• Πρωτεΐνες από κατανάλωση οσπρίων, δημητριακών και ξηρών καρπών, τα οποία θα πρέπει να συνδυάζονται με τέτοιο τρόπο (π.χ. φακόρυζο), ώστε να λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα αμινοξέα. Ας μην ξεχνάμε ότι και τα θαλασσινά είναι μία καλή πηγή πρωτεΐνης που θα πρέπει όμως να επιλέγονται κατάλληλα προκειμένου να είναι ασφαλή προς κατανάλωση.
• Σίδηρο από κατανάλωση οσπρίων, ξηρών καρπών, μπρόκολου, κουνουπιδιού.Για την ενίσχυση της απορρόφησης του μη αιμικού σιδήρου θα πρέπει παράλληλα με αυτές τις τροφές να καταναλώνονται και τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C, όπως τα εσπεριδοειδή. Επιπρόσθετα, καλή πηγή σιδήρου είναι τα θαλασσινά.
• Ασβέστιο από τρόφιμα φυτικής προέλευσης που περιέχουν ικανοποιητικές ποσότητες ασβεστίου, όπως οι ξηροί καρποί, το ταχίνι, τα όσπρια, το μπρόκολο, το κουνουπίδι και τα αποξηραμένα φρούτα.