Εξετάσεις εγκυμοσύνης ανά βδομάδα: Δείτε ποιες είναι οι σημαντικότερες και τι δείχνουν
Η εγκυμοσύνη απαιτεί πάρα πολλές εξετάσεις. Ανά εβδομάδα, όλο και κάποια άλλη απαιτείται...
Οι σημαντικότερες από αυτές τις εξετάσεις είναι οι εξής:
Ο πρώτος υπέρηχος γίνεται περίπου στην 7η εβδομάδα της εγκυμοσύνης, οπότε διαπιστώνεται ότι η εγκυμοσύνη είναι ενδομήτρια και η καρδιακή λειτουργία του εμβρύου
Την 8η εβδομάδα προσδιορίζεται επακριβώς το χρονικό στάδιο της εγκυμοσύνης και η ηλικία του εμβρύου, ενώ παράλληλα επιβεβαιώνεται η ομαλή εξέλιξη της κύησης.
Ανάμεσα στην 11η - 14η εβδομάδα, γίνεται υπερηχογράφημα για τον προσδιορισμό της αυχενικής διαφάνειας. Στο υπερηχογράφημα της αυχενικής διαφάνειας μετράται η ποσότητα του υγρού που βρίσκεται κάτω από το δέρμα στον αυχένα του εμβρύου. Αυξημένο πάχος σχετίζεται με υψηλή πιθανότητα για σύνδρομο Down. Παράλληλα λαμβάνεται αίμα από την έγκυο όπου μετρώνται συγκεκριμένες πρωτεΐνες (PAPP-a και ελεύθερη β-χοριακή γοναδοτροπίνη). Είναι το λεγόμενο PAPP-a test, το οποίο εξασφαλίζει μια υγιή εγκυμοσύνη σε ποσοστό μεγαλύτερο του 90%.
Την 20η - 22η εβδομάδα, πραγματοποιείται το υπερηχογράφημα Β-επιπέδου. Είναι ο αναλυτικός υπερηχογραφικός έλεγχος της ανατομίας του εμβρύου. Επιτρέπει την έγκαιρη διάγνωση των ανωμαλιών διάπλασης του εμβρύου σε ποσοστό μεγαλύτερο του 90%. Επίσης, ο υπερηχογραφικός αυτός έλεγχος δίνει άμεσες πληροφορίες για τη συμμετρική ανάπτυξη του εμβρύου, το αμνιακό υγρό και τον πλακούντα, παράμετροι σημαντικοί για την επιτυχή έκβαση της κύησης.
Στην 30η εβδομάδα γίνεται το υπερηχογράφημα Doppler αγγείων, που μετράει τη ροή αίματος στον ομφάλιο λώρο και στις δύο μητριαίες αρτηρίες, για να διαπιστωθεί εάν ο πλακούντας τροφοδοτείται επαρκώς σωστά για τη σωστή ανάπτυξη του μωρού στη μήτρα.
Τα τελευταία χρόνια, οι μέλλοντες γονείς μπορούν να πάρουν μια πιο συγκεκριμένη εικόνα για το πώς θα είναι το μωρό τους, χάρη στους υπέρηχους 3 διαστάσεων.Αν θέλετε να κανετε τρισιδιάστατο υπερηχογράφημα θα το κάνετε μεταξύ της 28ης και της 32ης εβδομάδας, όταν έχουν αναπτυχθεί καλά τα χαρακτηριστικά του προσώπου του μωρού και υπάρχει και αρκετό αμνιακό υγρό για τη σύλληψη ποιοτικών τρισδιάστατων εικόνων.
Αν η μέλλουσα μητέρα είναι άνω των 35 χρόνων, αυξάνονται οι πιθανότητες το μωρό της να γεννηθεί με χρωμοσωμικές ανωμαλίες όπως το σύνδρομο Down.Αν η ίδια ή ο σύντροφος της είναι φορείς κάποιας χρωμοσωμικής ανωμαλίας, χωρίς όμως να νοσούν, φορείς μεσογειακής αναιμίας ή άλλων σοβαρών νοσημάτων ή φέρουν κληρονομικές παθήσεις, προτείνεται η μέλλουσα μαμά να κάνει μία από τις παρακάτω εξετάσεις.
Η λήψη χοριακών λαχνών (τροφοβλάστης) γίνεται το πρώτο τρίμηνο, την 10η με 12η εβδομάδα της κύησης. Η λήψη τροφοβλάστης περιλαμβάνει εξέταση των χοριακών λαχνών (πολύ μικρά τεμάχια του πλακούντα). Η λήψη τροφοβλάστης έχει πιθανότητα αποβολής γύρω στο 1% και τα αποτελέσματά της βγαίνουν συνήθως μετά από δύο εβδομάδες.
Η αμνιοπαρακέντηση γίνεται την 16η με 18η εβδομάδα της κύησης, κυρίως όταν μια γυναίκα κυοφορεί και είναι άνω των 35 ετών, ή όταν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό με κάποιο γενετικό νόσημα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, θεωρείται ότι όταν η αμνιοπαρακέντηση γίνεται σε κάποιο αξιόπιστο κέντρο –και δεν υπάρχουν σχετικοί προδιαθεσικοί παράγοντες– ο κίνδυνος για αποβολή είναι μικρότερος από 0,5%.
Η λήψη αίματος από τον ομφάλιο λώρο του εμβρύου που γίνεται κυρίως στο δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης (19η – 20η εβδ.) εξασφαλίζει την ταχύτερη διάγνωση χρωμοσωμιακών ανωμαλιών ή άλλων παθήσεων του εμβρύου.
Να θυμάστε ότι ανάλογα με τα προβλήματα υγείας που μπορεί να παρουσιάσει μία έγκυος, γίνονται και οι αντίστοιχες εξετάσεις. Αν για παράδειγμα παρουσιαστεί διαβήτης κύησης στην έγκυο, τότε η μέλλουσα μαμά θα πρέπει να υποβάλλεται συχνότατα σε ανάλογες εξετάσεις ώστε να ελέγχεται το σάκχαρο. (Η καμπύλη σακχάρου γίνεται την 26η – 27η εβδομάδας κυήσεως εφόσον κρίνει ο γυναικολόγος σας ό,τι χρειάζεται.)