Προχωρημένη εγκυμοσύνη: Τι ταλαιπωρεί περισσότερο τις εγκύους
Τις τελευταίες εβδομάδες της κύησης θα δυσκολεύεστε ολοένα και περισσότερο να αισθανθείτε άνετα, καθώς το μωρό καταλαμβάνει όλο και πιο μεγάλο χώρο και εσείς θα έχετε όλο και περισσότερα μικροπροβλήματα.
Η δυσπεψία είναι μία από τις μεγαλύτερες δυσκολίες στην προχωρημένη εγκυμοσύνη. Ενώ οι ορμόνες χαλαρώνουν το σφιγκτήρα μεταξύ οισοφάγου και στομάχου, το αναπτυσσόμενο έμβρυο πιέζει την κοιλιά σας όλο και περισσότερο με αποτέλεσμα να προκαλείται παλινδρόμηση αερίων και γαστρικών υγρών προς τον οισοφάγο.
Γι' αυτό να μην τρώτε πλούσια γεύματα λίγο πριν από τον ύπνο και να χρησιμοποιείτε πολλά μαξιλάρια στην πλάτη όταν κοιμάστε.
Μ' αυτό τον τρόπο θα αποφύγετε την παλινδρόμηση γαστρικών υγρών. Θα πρέπει να γνωρίζετε πως τα αντιόξινα που περιέχουν ανθρακικό ασβέστιο δεν είναι συνήθως αποτελεσματικά γιατί αυξάνουν την οξύτητα στο περιβάλλον του στομάχου.
Τι θα σας ανακουφίσει
- Μικρά και συχνά γεύματα κατά προτίμηση όχι κοντά στην ώρα του ύπνου.
- Δυο ποτήρια νερό πριν το γεύμα για να βοηθηθεί η διαδικασία της πέψης.
- Μάσημα τσίχλας! Η τσίχλα προκαλεί την έκκριση σάλιου και σας κινητοποιεί να καταπίνετε. Έτσι το σάλιο εξουδετερώνει την αίσθηση καψίματος που παραμένει στον οισοφάγο αφού έχετε καταπιεί. Προτιμήστε ωστόσο τσίχλα χωρίς ζάχαρη και μην ξεχνάτε πως χρειάζεται να πλύνετε τα δόντια σας μετά την μάσησή της.
Η διάταση της περιοχής της κοιλιάς μπορεί να προκαλέσει ανυπόφορο αίσθημα καύσου. Αυτά που καλούνται θερμά σημεία καμιά φορά είναι επιφανειακοί συνηθισμένοι πόνοι - αν οι πόνοι είναι βαθύτεροι στην κοιλιά σας ,πρέπει να ενημερώσετε το γιατρό σας.
Τα θερμά σημεία μπορεί να επιδεινωθούν από βαριά και στεγνά ρούχα. Επίσης, χρησιμοποιείστε μια παγοκύστη για να ανακουφιστείτε από το κάψιμο.
Αν χρησιμοποιείτε περιστασιακά την ειδική ζώνη στήριξης της κοιλιάς, θα ανακουφίσετε τη μέση σας -αυτό αφορά ειδικά τις γυναίκες των οποίων οι μύες έχουν διαταθεί από συχνές και επανειλημμένες εγκυμοσύνες.
Διαβάστε επίσης
Δυσπεψία και καούρες στην εγκυμοσύνη: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζει κάθε μέλλουσα μαμά!
Καούρες κι εγκυμοσύνη: Τι να κάνετε για να ανακουφιστείτε