Οι πιο συχνοί φόβοι της εγκύου και πώς να τους ξεπεράσει
Είναι δύσκολο να μην ανησυχείτε ποτέ για την υγεία του μωρού σας ακόμα και αν δεν έχετε κάποιο συγκεκριμένο λόγο γι΄αυτό.
Τους πρώτους μήνες μπορεί να φοβάστε πως θα αποβάλετε, ιδίως αν είχατε στο παρελθόν κάποια αποβολή.
Σε αυτές τι περιπτώσεις είναι απόλυτα φυσιολογικό να αισθάνεστε ανησυχία μέχρι να παρέλθει με ασφάλεια ο χρόνος στον οποίο είχατε χάσει κι άλλο παιδί στο παρελθόν.
Μπορεί να είναι απίστευτα συναρπαστική η εικόνα του μωρού σας που κινείται ή πιπιλά το δάχτυλό του κατά τη διάρκεια του υπερηχογραφήματος, αλλά οι εξετάσεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι συχνά πηγή ανησυχίας για τους μέλλοντες γονείς.
Λάβετε υπόψιν σας ότι ο έλεγχος είναι σχεδιασμένος έτσι ώστε να εντοπίζει τα προβλήματα νωρίς, προκειμένου να έχει το μωρό σας τη μεγαλύτερη πιθανότητα να γεννηθεί υγιές. Αν αισθάνεστε, όμως ότι πιέζεστε για τη διεξαγωγή κάποιας εξέτασης, συζητήστε οπωσδήποτε με το γιατρό σας το κατά πόσο είναι αναγκαίο.
Αν οι εξετάσεις δείξουν κάποια προβλήματα, προσπαθήστε να παραμείνετε θετική. Αν σας ανακοινωθεί ,παραδείγματος χάρη, πως το μωρό σας έχει μία στις δέκα πιθανότητες να γεννηθεί με το σύνδρομο Down, δείτε το αντίστροφα έχει εννέα στις δέκα πιθανότητες να μη γεννηθεί με το σύνδρομο Down.
Μπορεί επίσης να ανησυχείτε για την επίπτωση του τρόπου ζωής σας στο έμβρυο. Ο καλύτερος τρόπος να περιορίσετε την αγωνία σας είναι να προσαρμόσετε τη ζωή σας έτσι ώστε να προσφέρετε ένα πιο υγιεινό περιβάλλον στο μωρό που μεγαλώνει μέσα σας.
Αν νομίζετε πως έχετε κάνει κάποιες καταχρήσεις πριν ανακαλύψετε πως είστε έγκυος, να το πείτε στο γιατρό σας. Εκείνος θα σας ενημερώσει για τους κινδύνους που πιθανόν υπάρχουν και θα σας προσφέρει ένα αίσθημα ασφάλειας.
Διαβάστε επίσης
Ψυχολογία στην εγκυμοσύνη: 16 πράγματα που νιώθει και που μπορεί να καταλάβει μόνο μία έγκυος (pics)
Εγκυμοσύνη και έμβρυο: Εσείς μιλάτε στην κοιλιά σας; Τρόποι να δεθείτε με το αγέννητο μωρό σας