Ποιο είναι το ιδανικό βάρος στην εγκυμοσύνη;

Η ισορροπημένη διατροφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αποτελεί κλειδί για την υγεία της μητέρας και του κυήματος.

Ποιο είναι το ιδανικό βάρος στην εγκυμοσύνη;

Πόσο βάρος όμως πρέπει να πάρει η έγκυος; Μπορεί μία γυναίκα στην εγκυμοσύνη να τρώει ό,τι και όσο θέλει; Για τις περισσότερες γυναίκες χωρίς προβλήματα με το σωματικό τους βάρος πριν την εγκυμοσύνη δεν αλλάζουν πολλά, καθώς θα πρέπει να συνεχίζουν να ακολουθούν τα σήματα πείνας και κορεσμού που δίνει ο οργανισμός τους καταναλώνοντας ποικιλία τροφών που είναι ανεκτές για την καθεμιά και θα τους δώσουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Ωστόσο, ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δώσουν οι γυναίκες που ξεκίνησαν την εγκυμοσύνη τους με περισσότερο βάρος, οι γυναίκες που πήραν πολλά κιλά τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης αλλά κι εκείνες που εμφάνισαν σακχαρώδη διαβήτη της κύησης.

Πότε η πρόσληψη βάρους στην εγκυμοσύνη θεωρείται φυσιολογική;

Η εγκυμοσύνη οδηγεί σε αλλαγές του τρόπου ζωής και διατροφής για την πλειοψηφία των γυναικών, καθώς η όρεξη και η επιθυμία για συγκεκριμένα τρόφιμα μεταβάλλεται, ενώ η φυσική δραστηριότητα πιθανόν να μειωθεί αρκετά ήδη από τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης ανάλογα και με τις οδηγίες του γυναικολόγου. Κι ενώ η πρόσληψη βάρους κατά τους πρώτους μήνες της κύησης είναι μικρή κατά τους τελευταίους μήνες αυξάνεται. Ωστόσο, για να καθορίσουμε πότε η πρόσληψη βάρους είναι φυσιολογική, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη το αρχικό βάρος της κάθε γυναίκας στην έναρξη της κύησης. Οι διεθνείς σύλλογοι άλλωστε ορίζουν τη φυσιολογική πρόσληψη βάρους στην εγκυμοσύνη ανάλογα με το Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ). Ο ΔΜΣ υπολογίζεται αν διαιρέσουμε το βάρος μας σε κιλά με το τετράγωνο του ύψους μας σε μέτρα.

Έτσι λοιπόν ανάλογα με το ΔΜΣ στην αρχή της εγκυμοσύνης μας οι συστάσεις ορίζουν τα παρακάτω.
• Ελλειποβαρείς γυναίκες (ΔΜΣ<18,5): Φυσιολογική πρόσληψη σωματικού βάρους 12,5-18 κιλά.
• Γυναίκες με φυσιολογικό σωματικό βάρος (ΔΜΣ 18,5-24,9): Φυσιολογική πρόσληψη σωματικού βάρους 11,5-16 κιλά.
• Υπέρβαρες γυναίκες (ΔΜΣ 25-29,9): Φυσιολογική πρόσληψη σωματικού βάρους 7-11,5 κιλά.
• Παχύσαρκες γυναίκες (ΔΜΣ>29,9): Φυσιολογική πρόσληψη σωματικού βάρους 5-9 κιλά.

Ποιοι οι κίνδυνοι της πρόσληψης σωματικού βάρους πάνω από τα συνιστώμενα πλαίσια;

Η αύξηση του σωματικού βάρους σε βαθμό που υπερβαίνει τις συστάσεις μπορεί να είναι επιζήμια τόσο για τη μητέρα όσο και για νεογνό. Πιο συγκεκριμένα, αυξάνεται ο κίνδυνος για σακχαρώδη διαβήτη κύησης, προεκλαμψία και γέννηση με καισαρική τομή. Επιπλέον, για το νεογνό αυξάνεται ο κίνδυνος μακροσωμίας κατά τη γέννηση αλλά και της παχυσαρκίας κατά την παιδική κι ενήλικη ζωή.

Η ανεπαρκής πρόσληψη βάρους ενέχει κινδύνους;

Όπως η αυξημένη πρόσληψη βάρους είναι επικίνδυνη, έτσι και η ανεπαρκής πρόσληψη βάρους κάτω από τα προτεινόμενα πλαίσια μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ανάπτυξη του εμβρύου, καθώς δεν του παρέχονται όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Επιπρόσθετα τίθεται σε κίνδυνο και η επάρκεια θρεπτικών συστατικών για την έγκυο.

Συμπερασματικά λοιπόν η αύξηση του σωματικού βάρους είναι ένα φυσιολογικό φαινόμενο κατά την εγκυμοσύνη. Η υπερβολική πρόσληψη βάρους από τη μία πλευρά, αλλά και η ανεπαρκής πρόσληψη βάρους από την άλλη μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία μητέρας και κυήματος. Η ισορροπημένη διατροφή σε συνδυασμό με την ήπια φυσική δραστηριότητα αποτελεί την ιδανική μέθοδο για να έχουμε μία φυσιολογική πρόσληψη σωματικού βάρους, που δεν θα μας ταλαιπωρήσει ιδιαίτερα μετά τον τοκετό, αφήνωντας πολλά παραπανίσια κιλά.

Περιμένω τις απορίες και τις ερωτήσεις σας εδώ!

Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc., Ph.D. (Cand)
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Υποψ. Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com

Διαβάστε επίσης

Πώς θα καταφέρω να μην πάρω πολλά κιλά στην εγκυμοσύνη;
Πώς σχετίζεται η παχυσαρκία με την εγκυμοσύνη;
Κιλά εγκυμοσύνης: Σε πoιο τρίμηνο παίρνουμε τα περισσότερα;

© 2012-2025 Mothersblog.gr - All rights reserved