Σίδηρος & εγκυμοσύνη: Γιατί είναι απαραίτητος και ποια θεωρείται επαρκής ποσότητα;
Η σωστή και ισορροπημένη διατροφή είναι πολύ σημαντική για την εγκυμοσύνη.
Η διατροφή της μέλλουσα μαμάς παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη και την υγεία του εμβρύου. Τους εννέα αυτούς μήνες της κύησης, η έγκυος πρέπει προσλαμβάνει πληθώρα θρεπτικών συστατικών που συμβάλλουν στην ομαλή ανάπτυξη του εμβρύου. Ένα από αυτά είναι και ο σίδηρος.
Γιατί είναι τόσο σημαντικός ο σίδηρος στην εγκυμοσύνη;
Ο σίδηρος είναι ένα από τα πιο πολύτιμα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός καθώς οι λειτουργίες του ποικίλουν:
- Συμβάλλει στη δημιουργία αιμοσφαιρίνης η οποία υπάρχει στα ερυθρά αιμοσφαίρια και μεταφέρει το οξυγόνο στο αίμα.
- Είναι σημαντικό συστατικό της μυοσφαιρνής. Η μυοσφαιρίνη προμηθεύει του μυς του σώματος με οξυγόνο και δυναμώνει τα οστά.
- Είναι απαραίτητο για την παραγωγή πολλών βασικών ενζύμων και βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος
Την περίοδο της εγκυμοσύνης, ο οργανισμός χρειάζεται περισσότερο σίδηρο καθώς αυξάνεται και η ροή του αίματος. Επίσης, συμβάλλει στη μεταφορά του οξυγόνου από τους πνεύμονες στα άλλα μέρη του σώματος και προς το μωρό. Έτσι, η μη επαρκής πρόσληψη σιδήρου στην εγκυμοσύνη, κάνει τη μέλλουσα μαμά να νιώθει συνέχεια κουρασμένη.
Ποια είναι η ποσότητα του σιδήρου που πρέπει να προσλαμβάνει η μέλλουσα μαμά στην εγκυμοσύνη;
Σύμφωνα με τους ειδικούς, καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας θα χρειαστείτε περίπου 800mg σιδήρου. Ο πλακούντας και η μήτρα μόνο, χρειάζονται 300mg. Η κατανάλωση του σιδήρου αυξάνεται το δεύτερο μισό της εγκυμοσύνης σας. Αυτό σημαίνει ότι συνολικά, θα πρέπει να παίρνετε από 2 μέχρι 4.8 mg σιδήρου την ημέρα.
Οι τροφές που περιλαμβάνουν σίδηρο είναι το κόκκινο κρέας, η γαλοπούλα, τα φασόλια, το σπανάκι, τα φασόλια και τα αποξηραμένα φρούτα.
Πηγή: momjunction.com