Επισκληρίδιος: Πώς γίνεται βήμα-βήμα (vid)

Με την επισκληρίδιο επιτυγχάνεται αναστολή της αίσθησης του πόνου – αυτό που με ιατρικούς όρους ονομάζεται αναλγησία – χωρίς όμως να χάνεται τελείως η αίσθηση στη περιοχή του σώματος που γίνεται.

Η γέννηση του μωρού είναι μια σπουδαία και ιδιαίτερη στιγμή γι ακάθε γυναίκα, ωστόσο ο τοκετός μπορεί να είναι αρκετά επώδυνος. Με τη σωστή ενημέρωση μια γυναίκα μπορεί να διαχειρηστεί αυτούς τους πόνους.

Υπάρχουν αρκετοί τρόποι αντιμετώπισης του πόνο κατά τη διάρκεια του τοκετού. Οι συγχρονισμένες ανάσες, το μασάζ ή η επισκληρίδιος αναισθησία. Η επιλογή αντιμετώπισης του πόνου, είναι στο χέρι της κάθε γυναίκας. Εκείνη και μόνο εκείνη μπορεί να επιλέξει τον τρόπο που θα αντιμετωπίσει τους πόνους που νιώθει.

Πώς γίνεται η επισκληρίδιος αναισθησία;



Όπως έχει αναφέρει και στο παρελθόν ο γυναικολόγος του Mothersblog, Μενέλαος Λυγνός, μπορεί να μειώσει την ένταση και τη συχνότητα των συσπάσεων της μήτρας και να προκαλέσει μικρή αύξηση της διάρκειας του τοκετού, συνήθως επιλέγουμε η χορήγησή της να πραγματοποιηθεί, αφού ο τράχηλος φθάσει να έχει διαστολή 4 με 5 εκατοστά. Εντούτοις, η στιγμή χορήγησή της μπορεί να γίνει και πριν ο τράχηλος φτάσει στη διαστολή αυτή, αν η επίτοκος το ζητήσει.

Η φαρμακευτική αγωγή της επισκληρίδιου αναισθησίας χορηγείται μέσω ενός πολύ λεπτού σωλήνα, τον οποίον ονομάζουμε καθετήρα, ο οποίος τοποθετείται από εξειδικευμένο αναισθησιολόγο μεταξύ δύο σπονδύλων στο ύψος της μέσης της γυναίκας. Της τοποθέτησης του καθετήρα προηγείται η χορήγηση 1 με 2 λίτρων υγρών ενδοφλεβίως. Αφού χορηγηθούν τα απαραίτητα υγρά, ζητείται από την επίτοκο να ξαπλώσει στα πλάγια ή να καθίσει στο κρεβάτι.

Στη συνέχεια γίνεται καλή αντισηψία της περιοχής της οσφύς με το κατάλληλο αντισηπτικό υγρό και ο αναισθησιολόγος ψηλαφά τη σπονδυλική στήλη της επιτόκου, προκειμένου να εντοπίσει το κατάλληλο σημείο τοποθέτησης της βελόνης μέσω της οποίας θα τοποθετηθεί και ο καθετήρας. Αφού εντοπισθεί το κατάλληλο σημείο, γίνεται επ' αυτού τοπική αναισθησία, ώστε η επίτοκος να μην νιώσει πόνο κατά την τοποθέτηση της βελόνης. Κατόπιν τούτου ο αναισθησιολόγος τοποθετεί τη βελόνη, η οποία είναι κοίλη (κούφια) και μέσω αυτής εισάγει το λεπτό πλαστικό καθετήρα. Η διαδικασία αυτή διαρκεί περίπου 15 λεπτά και μέσω αυτού του καθετήρα χορηγείται η πρώτη δόση της επισκληρίδιου αναισθησίας, η οποία θέλει συνήθως περίπου 15 με 20 λεπτά, για να δράσει.

Η δράση κάθε δόσης επισκληρίδιου αναισθησίας διαρκεί περίπου 2 ώρες.

Διαβάστε περισσότερα για την επισκληρίο αναισθησία εδώ

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved