Η μαγεία του εμβρυϊκού σμήγματος (Vernix Caseosa) μέσα από φωτογραφίες (pics)
Το έχετε δει, ξέρετε όμως τι είναι;
Κατά τον τοκετό, τα περισσότερα μωρά ειναι καλυμμένα με αίμα και βλέννα, καθώς και με ένα προστατευτικό στρώμα από παχύ, λευκό λίπος, που ονομάζεται σμήγμα. Αυτό αναπτύσσεται κατά τη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου της εγκυμοσύνης και εμποδίζει το αμνιακό υγρό να διαποτίσει το δέρμα του.
Τα μωρά που γεννιούνται πρόωρα έχουν πολύ σμήγμα στο δέρμα τους, ενώ τα μωρά που καθυστερούν να γεννηθούν δεν έχουν σχεδόν καθόλου.
Γιατί καλύπτεται το μωρό σας από εμβρυικό σμήγμα;
Γύρω στις 19 εβδομάδες, το μωρό σας θα αρχίσει να παράγει μια λευκή, κηρώδη ουσία, το εμβρυικό σμήγμα. Είναι μια σύμπλοκη λιπαρή ουσία που παράγεται από τους σμηγματογόνους αδένες (μικροσκοπικούς αδένες του δέρματος).
Καλύπτει όλη την επιφάνεια του δέρματος του μωρού, προστατεύοντάς το και διατηρώντας το απαλό και ελαστικό όσο βρίσκεται στο αμνιακό υγρό. Ευνοεί επίσης το σχηματισμό των διάφορων στιβάδων του δέρματος όσο το μωρό βρίσκεται στη μήτρα. Το εμβρυικό σμήγμα βοηθά το μωρό να περάσει τον γεννητικό σωλήνα και πιστεύεται ότι περιέχει έναν αντιβακτηριακό παράγοντα που μπορεί να αποτελεί φυσικό εμπόδιο σε λοιμώξεις. Επιπλέον, βοηθά να παραμένει το μωρό ζεστό μέχρι να αναπτύξει επαρκές λίπος. Τέλος, πιστεύεται πως ευνοεί τις αποικίες μικροοργανισμών στο δέρμα (μη παθογόνων βακτηρίων που αποτελούν μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος) μετά τη γέννα.
Τα περισσότερα μωρά γεννιούνται με εμβρυικό σμήγμα -ειδικά αν δεν έχουν ολοκληρώσει την κύηση, στις 37 με 40 εβδομάδες-, το οποίο απομακρύνεται συνήθως με το πρώτο μπάνιο τους.
Δείτε φωτογραφίες της Monet Nicole με μωράκια που είναι καλυμμένα με αυτή τη μαγική ουσία, έτσι όπως τις δημοσίευσε στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram.
πηγές: βιβλίο Η εγκυμοσύνη μου της Dr Virginia Beckett / βιβλίο Η Βίβλος της Εγκυμοσύνης της Dr Anne Dins