Εγκυμοσύνη & διατροφή: Μπορώ από κρεατοφάγος να γίνω χορτοφάγος;
Γιατί πρέπει να αποφεύγετε τις δραστικές αλλαγές στη διατροφή σας κατά την εγκυμοσύνη.
Κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης χρειάζεται να ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή που να περιέχει επαρκή θρεπτικά συστατικά.
Ένα θρεπτικό διαιτολόγιο για εσάς και το μωρό σας δεν απαιτεί αν είστε όλη την ημέρα στην κουζίνα: μπορείτε να μαγειρεύετε γεύματα , να τα διατηρείτε στην κατάψυξη και να υιοθετήσετε πιο υγιεινές μεθόδους μαγειρικής, όπως στον ατμό ή στο γκριλ.
Αποφύγετε τις δραστικές αλλαγές
Λάβετε υπόψιν σας ότι η εγκυμοσύνη δεν είναι η κατάλληλη περίοδος για δραστικές αλλαγές. Μη γίνετε λοιπόν, από κρεατοφάγος, χορτοφάγος. Το σώμα σας, όπως διαβάζουμε στον οδηγό «Η βίβλος της εγκυμοσύνης» εκδόσεις Ψυχογιός, θα χρειαστεί μήνες για να προσαρμοστεί σε μια τόσο δραστική αλλαγή στο διαιτολόγιο.
Είναι προτιμότερο να προσαρμόσετε τις ήδη υπάρχουσες διατροφικές σας συνήθειες ώστε το παιδί σας να τρέφεται όσο το δυνατόν καλύτερα.
Αν ανησυχείτε για το κατά πόσο λαμβάνετε επαρκή ποσότητα από κάποια κατηγορία τροφών, συζητήστε με τον γιατρό σας ή με έναν διαιτολόγο διατροφολόγο.
Το φαγητό είναι απόλαυση
Το φαγητό είναι απόλαυση και αυτό δεν αλλάξει κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης. Πάντως υπάρχουν σημεία που θα μπορούσατε να βελτιώσετε όσον αφορά τις διατροφικές σας συνήθειες. Ίσως για παράδειγμα, να μην παίρνετε συνήθως πρωινό, να μην τρώτε φρούτα, και συχνά να είστε απασχολημένη να μαγειρέψετε μετά τη δουλειά.
Η υγιεινή διατροφή αποτελεί απλώς ζήτημα εξισορρόπησης μεταξύ του συνδυασμού διαφορετικών ομάδων τροφών και της επιλογής των τροφών που καταναλώνετε.
Θα πρέπει να θυμάστε ότι η φυσιολογική αύξηση του βάρους της εγκύου είναι 9-12 κιλά ( μέσος όρος). Από αυτά, υπολογίζεται ότι το έμβρυο ζυγίζει 3 κιλά και 400 γρ., ο πλακούντας 453 γρ., το αμνιακό υγρό 900 γρ., η μήτρα 1 κιλό και 140 γρ., ο ιστός μαστών 1 κιλό και 360 γρ., και ο όγκος αίματος 1κιλό και 500 γρ., σύνολο 8 κιλά και 753 γρ.