Πότε πρήζεται το στήθος στην εγκυμοσύνη;

Bigstock

Από το πρώτο τρίμηνο μέχρι τον τοκετό, οι ορμονικές αλλαγές επιφέρουν σταδιακές αλλαγές στο μέγεθος αλλά και στην ευαισθησία του στήθους.

Για πολλές γυναίκες, οι αλλαγές στο στήθος είναι το πρώτο σημάδι της εγκυμοσύνης και το μόνο που θα συνεχίζει να αλλάζει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Η εγκυμοσύνη επηρεάζει τα επίπεδα των ορμονών -οιστρογόνων και προγεστερόνης- στο σώμα σας. Αυτές οι ορμόνες παίζουν σημαντικό ρόλο στην προετοιμασία του μαστού για τη γαλουχία και είναι υπεύθυνες για πολλές από τις αλλαγές που μπορεί να έρθετε αντιμέτωπες.

Τα οιστρογόνα διεγείρουν την ανάπτυξη των κυττάρων του αγωγού του μαστού και δημιουργούν την έκκριση της προλακτίνης , μιας άλλης ορμόνης. Η προλακτίνη διεγείρει τη διεύρυνση του μαστού και την παραγωγή γάλακτος. Η προγεστερόνη βοηθά στο σχηματισμό και την ανάπτυξη των κυττάρων που παράγουν γάλα στους αδένες του μαστού.

Μετά τον τοκετό, τα επίπεδα των οιστρογόνων και της προγεστερόνης μειώνονται και τα επίπεδα της προλακτίνης αυξάνονται, επιτρέποντας με αυτόν τον τρόπο, τη γαλουχία.

Ποιες αλλαγές συμβαίνουν όμως μήνα με μήνα; Δείτε παρακάτω:

Πρώιμα σημάδια εγκυμοσύνης

Οι αλλαγές στο στήθος συχνά συμβαίνουν πριν καλά καλά δείτε το θετικό τεστ εγκυμοσύνης. Ποιες είναι αυτές οι αλλαγές:

  • είναι πρησμένο
  • πονάει (ευαισθησία)
  • είναι κόκκινο
  • το νιώθετε βαρύ

Το στήθος σας θα συνεχίζει να αλλάζει, να μεγαλώνει και να γίνεται βαρύ το πρώτο τρίμηνο.

Πώς αλλάζει το στήθος μετά τον θηλασμό

Πόνος στο στήθος στην εγκυμοσύνη: Τι να κάνετε για να ανακουφιστείτε

Αλλαγές στο στήθος κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου

Κατά το πρώτο τρίμηνο, ο όγκος του αίματος του σώματός σας αρχίζει να αυξάνεται για να καλύψει τις αναπτυξιακές ανάγκες του εμβρύου που μεγαλώνει μέσα στην κοιλίτσα σας. Αυτό μπορεί να κάνει τις φλέβες στο στήθος σας μεγαλύτερες, πιο μπλε και πιο ορατές.

Το στήθος σας θα συνεχίσει επίσης να μεγαλώνει σε μέγεθος . Μπορεί να το αισθάνεστε αρχικά τρυφερό και πρησμένο, όμως αυτά τα συμπτώματα συχνά εξαφανίζονται μέσα στις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης καθώς το σώμα σας προσαρμόζεται στις ορμονικές αλλαγές που αντιμετωπίζετε. Μπορεί να αισθανθείτε πόνο μέχρι τις μασχάλες σας.

Μπορεί επίσης να παρατηρήσετε αλλαγές στις θηλές σας. Μπορεί να γίνουν μεγαλύτερες και πιο ευαίσθητες, και μπορεί να παρατηρήσετε ότι γίνονται σκουρόχρωμες.

Φαγούρα στις θηλές την περίοδο της εγκυμοσύνης: Πώς να ανακουφιστείτε

Αλλαγές στο στήθος κατά τη διάρκεια του δευτέρου τριμήνου

Κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου, τα επίπεδα των οιστρογόνων συνεχίζουν να αυξάνονται. Το στήθος σας θα συνεχίσετε να το αισθάνεστε βαρύ ή γεμάτο καθώς αναπτύσσονται οι αγωγοί γάλακτος και ίσως χρειαστεί να αγοράσετε ένα μεγαλύτερο νούμερο σουτιέν. Καθώς περνούν οι βδομάδες ίσως χρειαστεί να αλλάξετε ξανά νούμερο στο σουτιέν σας.

Το στήθος σας θα αρχίσει επίσης να παράγει πρωτόγαλα κατά τις πρώτες εβδομάδες του δεύτερου τριμήνου. Το πρωτόγαλα είναι η πρώτη μορφή μητρικού γάλακτος. Μπορεί να μην γνωρίζετε ότι το σώμα σας παράγει πρωτόγαλα ή μπορεί να αρχίσετε να παρατηρείτε μια ελάχιστη διαρροή μητρικού γάλακτος. Είναι καλό να ελέγχετε αν βγαίνει πρωτόγαλα, αλλά αποφύγετε την υπερδιέγερση της θηλής καθώς θα μπορούσε να σας προκαλέσει πρόωρο τοκετό .

Ρωγμές της θηλής: Τι είναι, ποια τα αίτια και πώς θα φροντίσετε το στήθος κατά τον θηλασμό

Οι αλλαγές που συμβαίνουν στο στήθος κατά την εγκυμοσύνη

Αλλαγές στο στήθος κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου

Καθώς το σώμα σας συνεχίζει να αλλάζει και να ετοιμάζεται να γεννήσει, το στήθος σας θα γίνεται ακόμη πιο βαρύ και μεγαλύτερο. Οι θηλές σας θα μεγαλώσουν επίσης και θα γίνουν πιο έντονες. Μπορεί επίσης να αλλάξουν σχήμα .

Καθώς το δέρμα στο στήθος σας τεντώνεται για να καλύψει το μέγεθός του, μπορεί να αντιμετωπίσετε φαγούρα ή ξηρότητα . Εάν ναι, τότε η χρήση μιας απαλής ενυδατικής κρέμας θα βοηθήσει. Για να μην αναπτύξετε ραγάδες, ζητήστε τη συμβουλή του γιατρού σας ώστε να σας δώσει από νωρίς μια ενυδατική κρέμα που θα βοηθήσει να αντιμετωπίσετε τόσο τη φαγούρα όσο και τις ραγάδες του στήθους.

Με πληροφορίες από: healthline.com

Πρώτη δημοσίευση 08/07/2020, ανανεώθηκε

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved