Γεννάω και νοσώ με κορονοϊό - Κινδυνεύει το παιδί μου;
Εγκυμοσύνη - κορονοϊός- τοκετός: Πώς η λοίμωξη από κορονοϊό επηρεάζει το νεογνό;
Τι είναι ο κορονοϊός;
Το «επίσημο» όνομα του συγκεκριμένου ιού είναι SARS-CoV-2. Πρόκειται για τη γενεσιουργό αιτία της λοιμώδους κλινικής οντότητας, η οποία ονομάζεται νόσος του Κορονοϊού (Coronavirus disease 2019/ COVID-19). Η νόσος αυτή προσβάλλει το αναπνευστικό σύστημα.
Η πλειοψηφία των νοσούντων θα εμφανίσει αβληχρά (ελαφρά) ή καθόλου συμπτώματα, αλλά κάποια εκ ανηκόντων σε ευπαθείς ομάδες άτομα ενδέχεται να εμφανίσουν σοβαρή αναπνευστική δυσχέρεια, η οποία σε ακραίες περιπτώσεις ενδέχεται να θέσει σε κίνδυνο ακόμα και την ίδια τους τη ζωή.
Πώς μεταδίδεται ο ιός;
Πρόκειται για ένα νέο ιό. Έτσι οι διαθέσιμες πληροφορίες γύρω από αυτόν είναι μάλλον περιορισμένες. Ενίοτε μάλιστα τα σχετικά δημοσιευθέντα στοιχεία στερούνται ακριβείας και επαρκούς επιστημονικής τεκμηρίωσης.
Βέβαια, τα ερευνητικά προγράμματα, που αφορούν τη μελέτη της συγκεκριμένης νόσου είναι ιδιαίτερα εντατικά.
Σε κάθε περίπτωση γνωρίζουμε, πως ο ιός μεταδίδεται με τα σωματίδια σιέλου φορέων, τα οποία εκλύονται στο περιβάλλον με το βήχα ή το φτέρνισμα.
Ο ιός φαίνεται, πως εισέρχεται στον οργανισμό μας δια του αναπνευστικού μας συστήματος.
Ο ιός SARS-CoV-2 πιθανόν επιβιώνει για ώρες τόσο αιωρούμενος στον αέρα, όσο και σε επιφάνειες. Έτσι δεν αποκλείεται να εισπνεύσουμε σωματίδια του ιού, που αιωρούνται, ή σωματίδια του ιού, τα οποία μεταφέρθηκαν στα χέρια μας από μία επιφάνεια, όταν ακουμπήσουμε το πρόσωπό μας.
Πώς η λοίμωξη από κορονοϊό επηρεάζει το νεογνό;
Τα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία επί του θέματος αυτού είναι μάλλον ελλιπή.
Ας δούμε εν τάχει τι φαίνεται, πως ισχύει:
- Είναι δυνατή η μετάδοση του κορονοϊού στο νεογνό από άτομο, που είναι φορέας του ιού.
- Υπάρχουν περιστατικά νεογνών, που ήταν θετικά στον κορονοϊό αμέσως μετά τον τοκετό, αλλά δεν γνωρίζουμε, αν ήρθαν σε επαφή με αυτόν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, κατά τη διάρκεια του τοκετού ή μετά τον τοκετό.
- Η πλειοψηφία των νεογνών, που ήταν θετικά στον κορονοϊό, είτε δεν εμφάνισαν καθόλου συμπτώματα, είτε εμφάνισαν μόνον αβληχρά (ελαφρά) συμπτώματα. Εντούτοις, έχουν αναφερθεί και μεμονωμένες περιπτώσεις τέτοιων νεογνών, τα οποία εκδήλωσαν σοβαρά προβλήματα υγείας.
- Έχουν αναφερθεί περιπτώσεις πρόωρου τοκετού, από μητέρες, οι οποίες ήταν θετικές στον κορονοϊό, αλλά συσχετισμός μεταξύ της λοίμωξης αυτής και του πρόωρου τοκετού δεν έχει επιβεβαιωθεί.
Γέννησα και είμαι θετική στον κορονοϊό, πώς μπορεί η μετάδοση του ιού στο μωρό μου να αποφευχθεί;
Η επαφή του νεογνού με τη μητέρα είναι κεφαλαιώδους σημασίας σε ό,τι αφορά τη σφυρηλάτηση της μεταξύ τους σχέσης.
Όμως στα πλαίσια της προστασίας του νεογνού, έχει προταθεί από το Κέντρο Ελέγχου των Λοιμώξεων των ΗΠΑ (Centers for Disease Control/ CDC) η προσωρινή απομάκρυνση του νεογνού από τη μητέρα, αν αυτή είναι θετική στον κορονοϊό, τουλάχιστον όσο βρίσκονται αμφότεροι σε νοσοκομειακό περιβάλλον. Τη φροντίδα του μωρού την αναλαμβάνει εν τοιαύτη περιπτώσει άτομο εμπιστοσύνης.
Ενδεχομένως, η επιλογή προσωρινής απομάκρυνσης της μητέρας από το μωρό, αν αυτή είναι θετική στον κορονοϊό, και ανάθεσης της φροντίδας του σε άτομο εμπιστοσύνης να μπορούσε να «επεκταθεί» και μετά το εξιτήριο αμφοτέρων από το νοσοκομείο.
Φυσικά μία τέτοια απόφαση δεν λαμβάνεται χωρίς τη συγκατάθεση της λεχωίδος.
Αν η μητέρα, καίτοι θετική στον κορονοϊό, δεν θέλει να αποχωριστεί το μωρό;
Η επιλογή αυτή υφίσταται, αλλά τότε καλόν είναι να τηρούνται κάποια μέτρα, τουλάχιστον όσο είστε ακόμα στο νοσοκομείο, όπως:
- τακτικό πλύσιμο των χεριών και σίγουρα πριν αγγίξετε το μωράκι σας
- χρήση μάσκας, όταν πλησιάζετε το μωρό σε απόσταση μικρότερη των 2 μέτρων
- καλόν είναι μεταξύ μητέρας και μωρού να υπάρχουν κάποιοι «φραγμοί», επί παραδείγματι μπορείτε να κρατάτε το μωράκι στο κουνάκι του
Τα μέτρα αυτά ίσως να ήταν σκόπιμο να τα τηρήσετε και όταν πάρετε το μωράκι σπίτι.
Μπορώ να θηλάσω, αν είμαι θετική στον κορονοϊο;
Δεν υπάρχουν στοιχεία, που να καταδεικνύουν, πως υφίσταται πιθανότητα μετάδοσης του κορονοϊού από τη μητέρα στο νεογνό μέσω του γάλακτος. Όμως η στενή επαφή της μητέρας με το νεογνό κατά τη διάρκεια του θηλασμού φαίνεται, πως αυξάνει τις πιθανότητες μετάδοσης του ιού στο μωρό, αν η θηλάζουσα είναι θετική στον κορονοϊό.
Επομένως, ίσως θα ήταν καλό, αν είστε θετική στον κορονοϊό, να βγάζετε το γάλα με θήλαστρο, να το αποθηκεύετε σε ένα μπιμπερό και να αφήνετε κάποιο άτομο εμπιστοσύνης να ταΐσει το μωρό.
Βέβαια η διαδικασία αυτή θα δυσχεράνει το θηλασμό, αφού, προκειμένου να διατηρηθεί επαρκής παραγωγή γάλακτος, ειδικά το πρώτο διάστημα μετά τον τοκετό, θα χρειαστεί να χρησιμοποιείτε το θήλαστρο 8 με 10 φορές ημερησίως.
Πληροφορίες για το άρθρο αυτό αντλήθηκαν από τον ιστότοπο του CDC (https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/need-extra-precautions/pregnancy-breastfeeding.html)
Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΜΑΙΕΥΤΙΚΗΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΑΣ