Εγκυμοσύνη και κορονοϊός: Πώς θα έχετε ένα ασφαλές καλοκαίρι
Τι πρέπει να προσέχει η έγκυος το φετινό καλοκαίρι.
Το «επίσημο» όνομα του συγκεκριμένου ιού είναι SARS-CoV-2. Πρόκειται για τη γενεσιουργό αιτία της λοιμώδους κλινικής οντότητας, η οποία ονομάζεται νόσος του Κορονοϊού (Coronavirus disease 2019/ COVID-19). Η νόσος αυτή προσβάλλει το αναπνευστικό σύστημα.
Οι πλειοψηφία των νοσούντων θα εμφανίσει αβληχρά (ελαφρά) ή καθόλου συμπτώματα, αλλά κάποια εκ ανηκόντων σε ευπαθείς ομάδες άτομα ενδέχεται να εμφανίσουν σοβαρή αναπνευστική δυσχέρεια, η οποία σε ακραίες περιπτώσεις ενδέχεται να θέσει σε κίνδυνο ακόμα και την ίδια τους τη ζωή.
Πώς μεταδίδεται ο ιός;
Πρόκειται για ένα νέο ιό. Έτσι οι διαθέσιμες πληροφορίες γύρω από αυτόν είναι μάλλον περιορισμένες. Ενίοτε μάλιστα τα σχετικά επιστημονικά στοιχεία στερούνται ακριβείας και επαρκούς επιστημονικής τεκμηρίωσης.
Βέβαια, τα ερευνητικά προγράμματα, που αφορούν τη μελέτη της συγκεκριμένης νόσου είναι ιδιαίτερα εντατικά.
Σε κάθε περίπτωση γνωρίζουμε, πως ο ιός μεταδίδεται με τα σωματίδια σιέλου φορέων, τα οποία εκλύονται στο περιβάλλον με το βήχα ή το φτέρνισμα.
Ο ιός φαίνεται, πως εισέρχεται στον οργανισμό μας δια του αναπνευστικού μας συστήματος.
Ο ιός SARS-CoV-2 πιθανόν επιβιώνει για ώρες τόσο αιωρούμενος στον αέρα, όσο και σε επιφάνειες. Έτσι δεν αποκλείεται να εισπνεύσουμε σωματίδια του ιού, που αιωρούνται, ή σωματίδια του ιού, τα οποία μεταφέρθηκαν στα χέρια μας από μία επιφάνεια, όταν ακουμπήσουμε το πρόσωπό μας.
Ποιοι είναι πιο «ευαίσθητοι» στον κορονοϊό;
Οι ευπαθείς ομάδες περιλαμβάνουν κατά κύριο λόγο άτομα μεγάλης ηλικίας, άτομα με σοβαρές υποκείμενες νόσους ή άτομα με αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα.
Οι έγκυες συγκαταλέγονται στις ευπαθείς ομάδες;
Τα μέχρι στιγμής διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία δεν έχουν καταδείξει, πως οι εγκυμονούσες είναι πιθανότερο να αναπτύξουν τη βαριά μορφή της νόσου, ενώ φαίνεται και ότι η μετάδοση του ιού στο έμβρυο δεν είναι πιθανή. Εντούτοις, οι έγκυες συγκαταλέγονται στις ευπαθείς ομάδες.
Πρόκειται για ένα μέτρο πρόληψης δεδομένης της άγνοιάς μας σχετικά με τις επιπτώσεις του ιού. Επιπροσθέτως, γνωρίζουμε εδώ και χρόνια, πως το ανοσοποιητικό σύστημα της γυναίκας δεν λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο διαρκούσης της εγκυμοσύνης σε σχέση με ό,τι συμβαίνει εκτός κύησης.
Οι μεταβολές στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος οφείλονται σε αυτήν καθαυτήν την κύηση. Τα διαθέσιμα όμως επιστημονικά στοιχεία δεν μας έχουν βοηθήσει να κατανοήσουμε, πώς οι μεταβολές αυτές ενδέχεται να επηρεάσουν την αντίδραση του οργανισμού της εγκύου έναντι του ιού.
Το καλοκαίρι θα μειώσει τη μετάδοση του ιού;
Φαίνεται, πως η μετάδοση διαφόρων ιών «συγγενικών» προς το SARS-CoV-2 μειώνεται σημαντικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Όμως δεδομένου ότι ο ιός αυτός είναι νέος και ότι η μελέτη της συμπεριφοράς του σε συνθήκες εργαστηρίου δεν αποδίδει με ακρίβεια τη συμπεριφορά του σε «πραγματικές» συνθήκες, στο ερώτημα αυτό δεν μπορούμε να δώσουμε ακριβή απάντηση.
Υπάρχουν κάποια «μαθηματικά μοντέλα», τα οποία έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα, πως η έλευση του καλοκαιριού δεν θα «ανακόψει» την πορεία του ιού. Η αποδοχή της ακρίβειας των αποτελεσμάτων των μοντέλων αυτών δεν είναι καθολική στα πλαίσια της επιστημονικής κοινότητας.
Τελικά τι να κάνω, για να προστατευθώ από τον κορονοϊό τώρα, που είμαι έγκυος;
Υπάρχουν κάποια βασικά μέτρα, τα οποία τυγχάνουν καθολικής αποδοχής:
- πλένετε τακτικά τα χέρια σας
- διατηρείτε τους κανόνες υγιεινής στον καθαρισμό του χώρου σας και των ενδυμάτων σας
- καλύπτετε το πρόσωπο, όταν φταρνίζεστε ή βήχετε
- αποφεύγετε κατά το δυνατόν την επαφή με νοσούντα άτομα
Η χρήση μάσκας αυτή τη στιγμή συστήνεται από τους διεθνείς οργανισμούς ειδικά σε χώρους με υψηλό συγχρωτισμό.
Πάντως ο κορονοϊός δεν είναι λόγος, για να παραλείπεται τους τακτικούς μαιευτικούς ελέγχους.
Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας
www.eleftheia.gr
Χρήσιμες πηγές ενημέρωσης:
Centers for Disease Control and Prevention (CDC)