Ψυχοσωματικά συμπτώματα: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζονται (vid)

Γιατί είναι σημαντικό να μην αγνοείτε τα ψυχοσωματικά συμπτώματα.

Μενέλαος Λυγνός
Ψυχοσωματικά συμπτώματα: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζονται (vid)
Bigstock

Ο όρος «ψυχοσωματικά συμπτώματα », είναι μάλλον αδόκιμος, αφού δεν συμπεριλαμβάνεται στην «αμιγώς ιατρική» ορολογία. Ανατρέχοντας στην πέμπτη έκδοση του Διαγνωστικού και Στατιστικού Εγχειριδίου Πνευματικών Διαταραχών της Αμερικανικής Ένωσης Ψυχιάτρων (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders – DSM-5), όπως περιγράφεται σε επιστημονικό πόνημα του 2023 (D'Souza & Hooten, 2023) ανευρίσκουμε τον όρο «Διαταραχή Σωματικών Συμπτωμάτων» (ΔΣΣ) (Somatic Symptom Disorder). Από το συγκεκριμένο πόνημα αντλήθηκαν στοιχεία του παρόντος άρθρου.

Η διάγνωση της διαταραχής αυτής, όπως και κάθε άλλης παθολογίας άλλωστε, εδράζεται στη λήψη ενός λεπτομερούς ιατρικού ιστορικού. Τρία είναι τα βασικά κριτήρια, όπως αυτά αναφέρονται στο DSM-5:

  • η εκδήλωση σωματικής συμπτωματολογίας, η οποία σχετίζεται με την πρόκληση σοβαρής δυσφορίας ή διαταραχής της καθημερινότητας
  • η εμμένουσα και υπέρμετρα ισχυρή παρουσία μίας ή περισσοτέρων σκέψεων, συναισθημάτων ή συμπεριφορών, που σχετίζονται με τη σωματική συμπτωματολογία και συνδέονται με την εκδήλωση άγχους, αλλά και την αφιέρωση υπερβολικά πολύ χρόνου και ενέργειας σε αυτά.
  • Η διάρκεια της συμπτωματολογίας υπερβαίνει τους 6 μήνες

Λύστε όλες σας τις απορίες σχετικά με τα ψυχοσωματικά συμπτώματα στο video, που δημιουργήσαμε αποκλειστικά για τις αναγνώστριες του mothersblog.gr!

Δείτε τα υπόλοιπα videos με τις συμβουλές μου ΕΔΩ!

Δείτε ΕΔΩ πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά τα ψυχοσωματικά συμπτώματα!

Δείτε περισσότερα για το θέμα ΕΔΩ!

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved