Καλλιέργεια εμβρύων στην εξωσωματική: Πώς γίνεται (vid)
Από τη γονιμοποίηση του ωαρίου στην εμβρυομεταφορά.
Η εξωσωματική γονιμοποίηση είναι η αποτελεσματικότερη μέθοδος υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, που διαθέτουμε και και χωρίζεται σε 5 βασικά στάδια.
Όλα τα έμβρυα δεν έχουν την ίδια πιθανότητα να εμφυτευθούν επιτυχώς στο τοίχωμα της μήτρας και να αναπτυχθούν, ούτως ώστε το ζευγάρι να αποκτήσει τελικά παιδί.
Θα κάνω εξωσωματική: Τι να ρωτήσω τον γιατρό; Τι να ρωτήσω τον εμβρυολόγο;
Κάποια από τα προκύψαντα έμβρυα, τα οποία θα μπορούσε κάποιος – αδόκιμα – να χαρακτηρίσει «κακής ποιότητας» δεν εμφυτεύονται με επιτυχία στο τοίχωμα της μήτρας, οπότε και η κύηση δεν προχωρά.
Θα πρέπει να τονίσουμε, πως μεταξύ της 3ης και της 5ης ημέρας καλλιέργειας των εμβρύων είναι αναμενόμενο πολλά από τα προκύψαντα μετά τη γονιμοποίηση των ωαρίων στο εργαστήριο έμβρυα να χαθούν, αφού η εξέλιξή τους σταματά. Επομένως, ο αρχικός αριθμός των εμβρύων είναι αναμενόμενο να μειωθεί μεταξύ των δύο αυτών ημερών.
Η επιτυχία εκάστης προσπάθειας εξωσωματικής γονιμοποίησης εξαρτάται και από τον τελικό αριθμό διαθεσίμων εμβρύων, που θα προκύψουν.
Γιατί μπορεί να αποτύχει η εξωσωματική; (vid)
Έτσι, έχει προταθεί, πως, αν τα διαθέσιμα έμβρυα είναι ολιγάριθμα, ίσως να είναι καλύτερα να μην περιμένουμε να «χαθούν» κάποια μεταξύ 3ης και 5ης ημέρας καλλιέργειας, αλλά να τα μεταφέρουμε στη μήτρα την 3η ημέρα και να αφήσουμε τη φύση να «αποφασίσει», αν κάποια εξ αυτών θα εξελιχθούν τελικά σε μωρό…
Δείτε πώς γίνεται η καλλιέργεια εμβρύων κατά την εξωσωματική γονιμοποίηση στο video, που δημιουργήσαμε αποκλειστικά για τις αναγνώστριες του mothersblog.gr!
Δείτε τα υπόλοιπα videos με τις συμβουλές μου ΕΔΩ!
Δείτε περισσότερα για το θέμα ΕΔΩ!
Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας
www.eleftheia.gr