Επιγλωττίτιδα στα παιδιά: Τι είναι, τι να προσέξετε, πότε να ανησυχήσετε
Επιγλωττίτιδα στα παιδιά: Σπάνια αλλά πραγματικά μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση.
Το οίδημα στην επιγλωττίδα οφείλεται σε μία βακτηριακή λοίμωξη, με το πιο συχνό παθογόνο βακτήριο να είναι ο αιμόφιλος της γρίπης τύπου Β.
Ποια είναι τα συμπτώματα της επιγλωττίτιδα
Η λοίμωξη έχει σαν αποτέλεσμα να αλλάζει η μορφή της επιγλωττίδας, ο σχηματισμός ο οποίος κλείνει το λάρυγγα κατά την κατάποση της τροφής, λόγω οιδήματος, το μέγεθός της να μεγαλώνει αρκετά με αποτέλεσμα να προκαλείται αναπνευστική δυσχέρεια. Το θετικό και άκρως ενθαρυντικό στοιχείο για τους γονείς είναι πως ο εμβολιασμός των παιδιών έναντι του αιμόφιλου, έχει περιορίσει σε σημαντικό ποσοστό τα περιστατικά της επιγλωτττίτιδας, χωρίς ωστόσο να σημαίνει πως δεν μπορεί να εμφανιστεί καθώς το οίδημα μπορεί να προκληθεί από δράση άλλων μικροβίων.
Παρόλο αυτά είναι εξαιρετικά σπάνια πλέον, με τα περιστατικά που εντοπίζονται να σημειώνονται κυρίως σε ανεμβολίαστα παιδιά και ενήλικες.
Πότε τα συμπτώματα χρήζουν άμεσης ιατρικής παρέμβασης
Τα συμπτώματα της επιγλωττίτιδας μπορεί να συνηγορούν με την τυπική εικόνα λαρυγγίτιδας, ωστόσο επιδεινώνονται ραγδαία και χρήζουν άμεσης ιατρικής παρέμβασης. Ένας υψηλός πυρετός, το παιδί με δυσκολία στην αναπνοή και σάλιο που τρέχει έξω από το στόμα του καθώς και δυσκολία στην κατάποση θα πρέπει άμεσα να έχει ιατρική βοήθεια. Συχνά παρατηρείται και συγκεκριμένη στάση του σώματος, καθώς κάθεται με το κεφάλι ελαφρώς προς τα πίσω, ώστε να μπορεί να έχει ευκολία στην αναπνοή.
Στο νοσοκομείο και ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασης μπορεί να χρειαστεί διασωλήνωση, ώστε να μπορούν οι πνεύμονες να δέχονται την απαραίτητη ποσότητα αέρα, ενώ χορηγούνται αντιβιοτικά για να εξουδετερωθεί ο παθογόνος μικροοργανισμός που προκάλεσε τη λοίμωξη.
Δρ.Μαριαλένα Κυριακάκου
www.kyriakakou.gr
marialenakyriakakou@gmail.com