Λαρυγγίτιδα στα παιδιά

Bigstock

Έκλεισε ο λαιμός του παιδιού - Τι κάνω;

Γιατί κλείνει ο λαιμός του παιδιού;

Η συχνότερη αιτία για την οποία κλείνει ο λαιμός στα παιδιά είναι η εκδήλωση λαρυγγίτιδας, μία οξεία κατάσταση κατά την οποία προκαλείται απόφραξη του λάρυγγα.

Ποια τα συμπτώματα της λαρυγγίτιδας;

Στα συμπτώματά της αναφέρονται μια γενικευμένη δυσκολία στο αναπνευστικό σύστημα:

  • αλλαγές στη φωνή
  • πόνο στο λαιμό
  • και κάποιες φορές πυρετό

Η λαρυγγίτιδα εκδηλώνεται κυρίως σε παιδιά μικρών ηλικιών, μεταξύ 3 μηνών έως 5 ετών, ενώ ανάλογα με το σημείο στο οποίο προκαλείται η στένωση, διακρίνονται διαφορετικοί τύποι, όπως η λαρυγγοτραχειϊτιδα και η λαρυγγο-τραχειο-βρογχίτιδα. Επιπρόσθετα, ανάλογα με τα κλινικά δεδομένα η λαρυγγίτιδα μπορεί να χαρακτηριστεί ως σπασμωδική λαρυγγίτιδα που συμβαίνει κατ’ επανάληψη στο ίδιο παιδί και ξεκινά αιφνίδια μέσα στο βράδυ και ως οξεία καταρροϊκή λαρυγγίτιδα, η οποία ξεκινά σαν μία συνηθισμένη λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού, με ή χωρίς πυρετό, δακρύρροια, φταρνίσματα και καταρροή, ωστόσο συνοδεύεται με μία χαρακτηριστική βραχνή φωνή, κυρίως κατά τις απογευματινές ώρες, που επιδεινώνεται το βράδυ.

Ποια τα αίτια της λαρυγγίτιδας;

Η αιτία της λαρυγγίτιδας συνήθως είναι η παρουσία κάποιου ιού, όπως του κοινού κρυολογήματος, αρκετές φορές όμως προκαλείται ως αλλεργική αντίδραση σε κάποιον αλλεργιογόνο παράγοντα.

Ποια η θεραπεία της λαρυγγίτιδας;

Η αντιμετώπιση της λαρυγγίτιδας απαιτεί ψυχραιμία από την πλευρά των γονιών, ιδιαίτερα εάν έρχονται αντιμέτωποι για πρώτη φορά με μία αντίστοιχη κατάσταση, καθώς θα πρέπει να καλλιεργήσουν ένα κλίμα ηρεμίας αφού και το ίδιο το παιδί φοβάται.

Στην περίπτωση που γνωρίζουν πως το παιδί εκδηλώνει τέτοια περιστατικά, καλό είναι να είναι προετοιμασμένοι, διαθέτοντας πάντα την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή κοντά τους, ενώ ταυτόχρονα βοηθά σημαντικά η δημιουργία κατάλληλης ατμόσφαιρας στο σπίτι με χρήση υγραντήρα, ώστε η υγρασία να διατηρείται σε επαρκή επίπεδα.

Στην περίπτωση που δεν υπάρχει η αντίστοιχη συσκευή βοηθά ακόμη και η δημιουργία υγρής ατμόσφαιρας στο μπάνιο, με ζεστό νερό να τρέχει, ώστε να δημιουργηθούν υδρατμοί. Ένας άλλος βοηθητικός τρόπος αντιμετώπισης επίσης, είναι η έκθεση του παιδιού σε ψυχρό αέρα, όπως για παράδειγμα να βγει για λίγο στο μπαλκόνι.

Ως προς τη φαρμακευτική αγωγή, συνήθως χορηγείται κορτιζόνη, θα πρέπει όμως αυστηρά οι γονείς να είναι σε άμεση επικοινωνία με τον παιδίατρο, ώστε να τους δώσει όλες εκείνες τις οδηγίες που είναι απαραίτητες. Οι γονείς καλό είναι να επικοινωνούν άμεσα με τον παιδίατρο, καθότι δεν έχουν όλα τα επεισόδια λαρυγγίτιδας την ίδια βαρύτητα.

Μικρό άρρωστο κορίτσι πίνει ένα ζεστό ρόφημα για να ανακουφιστεί από τον πονόλαιμο.

Bigstock

Πόσο διαρκεί η λαρυγγίτιδα;

Η νόσος συνήθως περνάει σε 2-3 μέρες, ενώ ήπιος βήχας μπορεί να παραμείνει για μία βδομάδα.

Πότε να επικοινωνήσετε άμεσα με τον παιδίατρό σας;

  • Αν το παιδί έχει υψηλό πυρετό
  • Δυσκολεύεται να καταπιεί
  • Δυσκολεύεται να αναπνεύσει
  • Παρά τη θεραπεία τα συμπτώματα του παιδιού δείχνουν να επιδεινώνονται

Δρ. Μαριαλένα Κυριακάκου
www.kyriakakou.gr
marialenakyriakakou@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved