Αυξητική ορμόνη – Σε ποιες περιπτώσεις χορηγείται στα παιδιά

Bigstock

Μικρό ανάστημα και παιδί: Πότε πρέπει να χορηγείται αυξητική ορμόνη;

Το ανθρώπινο σώμα παράγει την αυξητική ορμόνη, μία πρωτεΐνη που παράγεται από την υπόφυση και επιδρά συνολικά στον οργανισμό. Ο ρόλος της είναι η εμπλοκή της συνολικά στη φυσιολογική λειτουργεία του σώματος, ενώ σε περίπτωση που δεν παράγεται σε φυσιολογικά επίπεδα, οι συνέπειες είναι σοβαρές για την ανάπτυξη του παιδιού.

Αυξητική ορμόνη χορηγείται στα παιδιά που έχουν έλλειψη της ορμόνης αυτής

Στο σημείο αυτό ωστόσο, χρήζει προσοχής η εξωγενής χορήγηση της αυξητικής ορμόνης, καθότι θα πρέπει να γίνει ξεκάθαρο πως πρόκειται για φαρμακευτικό σκεύασμα, το οποίο στοχεύει συγκεκριμένες διαταραχές. Έτσι οι γονείς δεν θα πρέπει να αγωνιούν για να δώσουν αυξητική ορμόνη στο παιδί τους, απλώς και μόνο για να αυξήσουν την πιθανότητα να αποκτήσει μεγαλύτερο ύψος. Η αυξητική ορμόνη χορηγείται μόνο σε περιπτώσεις στις οποίες οι εργαστηριακοί και κλινικοί έλεγχοι του παιδιού επιβεβαιώνουν κάποια αιτία: είτε ανεπάρκεια αυξητικής ορμόνης, είτε και άλλου τύπου διαταραχές όπως χρόνια νεφρική ανεπάρκεια και σπανιότερα σύνδρομα όπως το σύνδρομο Turner.

Καθόλη τη διάρκεια χορήγησής της το παιδί περνά τακτικούς εργαστηριακούς ελέγχους και βρίσκεται σε συνεχή παρακολούθηση

Η χορήγηση της αυξητικής ορμόνης, μέσω καθημερινών ενέσεων και εφόσον έχει ολοκληρωθεί ο απαιτούμενος εργαστηριακός έλεγχος που περιλαμβάνει αιματολογικές και ορμονολογικές εξετάσεις, υπολογισμό οστικής ηλικίας μέσω ακτινογραφίας άκρας χειρός, μαγνητική τομογραφία υποθαλάμου-υπόφυσης, θα πρέπει να εγκριθεί από αρμόδια επιτροπή. Καθόλη τη διάρκεια χορήγησής της το παιδί περνά τακτικούς εργαστηριακούς ελέγχους και βρίσκεται σε συνεχή παρακολούθηση, ώστε να διαπιστώνει ο παιδίατρος πως πράγματι έχει θετική επίδραση στο ρυθμό ανάπτυξης του.

Δρ. Μαριαλένα Κυριακάκου
www.kyriakakou.gr
marialenakyriakakou@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved