Να περπατά το παιδί ξυπόλητο;

Bigstock

Γιατί κάνει καλό στα παιδιά να περπατούν ξυπόλητα.

Τι και αν φτάνουν στο τέλος τους οι καλοκαιρινές διακοπές. Η ζέστη κάνει αισθητή την παρουσία της και όπως φαίνεται θα συνεχίσει να μας ταλαιπωρεί και τον μήνα Σεπτέμβριο σύμφωνα με τους μετεωρολόγους. Οι γονείς προσπαθούν να ντύνουν όσο πιο ελαφριά γίνεται το παιδί τους και φροντίζουν για τη σωστή ενυδάτωση του. Ένα σημείο όμως που πολλές φορές τους προκαλεί απορίες είναι κατά πόσο το παιδί είναι καλό να περπατά ξυπόλητο ή όχι. Και όμως το περπάτημα χωρίς κάλτσες και παπούτσια έχει εξαιρετικά σημαντικά οφέλη για το παιδί.

Πώς να βελτιώσετε το συντονισμό κινήσεων του παιδιού σας

Μη φοβάστε να αφήνετε πού και πού το παιδί σας να περπατά ξυπόλητο

Η αλήθεια είναι πως όταν το παιδί έχει άμεση επαφή του πέλματος με το έδαφος έχει την ευκαιρία να αποκτήσει καλύτερη σταθερότητα, γεγονός που θα το βοηθήσει σημαντικά και σε καλύτερη στάση σώματος. Κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης είναι εξαιρετικά σημαντικό για το παιδί να κατακτήσει το συντονισμό των κινήσεων του σώματός του καθώς επίσης και την ικανότητα ισορροπίας. Όταν περπατά ξυπόλυτο μπορεί να ακολουθεί όλες τις φυσιολογικές κινήσεις των ποδιών, ενδυναμώνοντας τα δάχτυλα και περιορίζοντας την πιθανότητα πτώσης.

Επιπλέον, αυτή η άμεση επαφή του δίνει τη δυνατότητα να αναπτύξει καλύτερα την ευαισθησία του ως προς την αίσθηση της αφής, να μπορεί να κατανοεί τις διαφορετικές υφές και επιφάνειες καθώς επίσης να βελτιώνει την αντίληψή του για το χώρο στον οποίο κινείται. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως ειδικά στα πρώτα του βήματα το παιδί βιώνει μία συνεχή διαδικασία αναζήτησης, οπότε μέσω της αφής έχει την ικανότητα να εξερευνά καλύτερα τον κόσμο γύρω του!

Τι να προσέξετε όσο περπατά το παιδί σας ξυπόλητο στο σπίτι

Φυσικά, όσο ενθαρρυντικά και αν είναι τα παραπάνω στοιχεία για τους γονείς, θα πρέπει πάντοτε να διασφαλίσουν το χώρο στον οποίο κινείται το παιδί, έχοντας ελέγξει για αιχμηρά αντικείμενα που θα μπορούσαν να το τραυματίσουν, προτού το αφήσουν να περπατήσει ξυπόλυτο ελεύθερα!

Δρ.Μαριαλένα Κυριακάκου
www.kyriakakou.gr
marialenakyriakakou@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved