Τι περιλαμβάνει ο ιατρικός έλεγχος του παιδιού πριν ή κατά την επιστροφή στο σχολείο

Έλεγχος υγείας πριν τη νέα σχολική χρονιά.

Μαριαλένα Κυριακάκου
Τι περιλαμβάνει ο ιατρικός έλεγχος του παιδιού πριν ή κατά την επιστροφή στο σχολείο
Bigstock

Ο Σεπτέμβριος είναι ένας ξεχωριστός μήνας για όλα τα παιδιά, καθώς σηματοδοτεί την επιστροφή στο σχολείο μετά τις καλοκαιρινές διακοπές. Πράγματι τα παιδιά επιστρέφουν στο σχολείο ανανεωμένα και ξεκούραστα, έτοιμα για μία νέα δημιουργική σχολική χρονιά. Παράλληλα, πρόκειται για μία από τις καταλληλότερες περιόδους για τους γονείς, ώστε να προγραμματίσουν τον ιατρικό έλεγχο των παιδιών.

Αν δεν κάνατε τον ιατρικό έλεγχο του παιδιού σας ήδη, μπορείτε να τον κάνετε τώρα, μιας και μόλις έχουν αρχίσει τα σχολεία.

Τι ελέγχει ο παιδίατρος κατά τον ιατρικό έλεγχο

Βιβλιάριο εμβολιασμών

Ο παιδίατρος κατά τη διάρκεια αυτής της εξέτασης, θα ελέγξει αν το παιδί έχει κάνει όλα τα απαραίτητα εμβόλια και θα υπογράψει το βιβλιάριο εμβολιασμών, το οποίο απαιτείται για την εγγραφή στο σχολείο. Στο σημείο αυτό αξίζει να τονιστεί η αναγκαιότητα του εμβολιασμού, καθώς είναι ουσιαστικός για την πρόληψη σοβαρών ασθενειών στα παιδιά.

Φυσική κατάσταση παιδιού

Παράλληλα, ο γιατρός θα εξετάσει τη φυσική κατάσταση του παιδιού και θα συμπληρώσει το Ατομικό Δελτίο Υγείας του, την απαραίτητη βεβαίωση δηλαδή, για τη συμμετοχή του στις αθλητικές δραστηριότητες.

Αντιγριπικός εμβολιασμός: Από ποια νευροεκφυλιστική νόσο προστατεύει

Γενική αίματος

Στην περίπτωση που ο παιδίατρος κρίνει μπορεί να συστήσει μία γενική εξέταση αίματος, ώστε να επιβεβαιώσει πως το παιδί τρέφεται επαρκώς, λαμβάνοντας τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία, όπως βιταμίνες και μέταλλα.

Σωματική διάπλαση παιδιού

Επιπλέον, ο παιδίατρος εξετάζει την ομαλή σωματική διάπλαση του παιδιού, ελέγχοντας για τυχόν προβλήματα στη σπονδυλική στήλη, τα οποία μπορεί να επιδεινωθούν με το φορτίο της σχολικής τσάντας.

Σε ποια ηλικία τα παιδιά σταματούν να ψηλώνουν;

Ανάπτυξη και βάρος

Ο παιδίατρος θα εξετάσει επίσης την ανάπτυξη και το βάρος του παιδιού. Μην ξεχνάμε άλλωστε πως ειδικά μετά το καλοκαίρι, τους χαλαρούς ρυθμούς του και τη λιγότερο προσεγμένη διατροφή, μερικές συμβουλές και ιδέες για υγιεινά σχολικά γεύματα είναι εξαιρετικά χρήσιμες για τους γονείς.

Οδοντιατρικός έλεγχος

Ιδιαίτερα σημαντικός είναι και ο οδοντιατρικός έλεγχος, ώστε να διαπιστωθούν τυχόν προβλήματα και να γίνει φθορίωση, όπου αυτή κρίνεται απαραίτητη.

Αυξητική ορμόνη – Σε ποιες περιπτώσεις χορηγείται στα παιδιά

Οφθαλμολογικός έλεγχος

Κλείνοντας εξίσου σημαντικός είναι και ο οφθαλμολογικός έλεγχος, ιδιαίτερα αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό προβλημάτων όρασης.

Ωτορινολαρυγγολογικός έλεγχος

Μια επίσκεψη σε ωτορινολαρυγγολόγο είναι επίσης χρήσιμη για να διασφαλιστεί ότι δεν υπάρχουν προβλήματα ακοής.

Δρ.Μαριαλένα Κυριακάκου
www.kyriakakou.gr
marialenakyriakakou@gmail.com

Πόσο βάρος πρέπει να έχει το 13χρονο παιδί μου;

DPG Network
© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved