Πώς να ανταπεξέλθετε στις γιορτές υποστηρίζοντας το παιδί με ΔΕΠΥ
Υποστηρίζοντας μαθητές με ΔΕΠ-Υ την περίοδο των γιορτών.
Μπορεί η εορταστική περίοδος των Χριστουγέννων να είναι για μικρούς και μεγάλους μία περίοδος γεμάτη χαρά, ξεγνοιασιά και εκπλήξεις, για κάποια παιδιά όμως μπορεί να συνοδεύεται με αυξημένο άγχος και συναισθηματικές δυσκολίες. Πράγματι για παιδιά με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής-Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) και άλλες συναισθηματικές διαταραχές, η αλλαγή της ρουτίνας και της καθημερινότητας μπορεί να επιβαρύνει τη συναισθηματική τους κατάσταση, προκαλώντας ανησυχία και εντείνοντας τις δυσκολίες που βιώνουν. Μέσα από το άρθρο μου αυτό προσπαθώ να συγκεντρώσω μικρά tips που είναι καλό να γνωρίζετε ώστε να μπορείτε να βοηθήσετε ουσιαστικά το παιδί σας, να διαχειριστεί αυτήν την τόσο έντονη περίοδο με ηρεμία και αίσθημα ασφάλειας.
Μήπως οι ειδικοί υπερδιαγνώσκουν ΔΕΠΥ σε παιδιά και εφήβους;
Προετοιμασία και επικοινωνία
Η σωστή ενημέρωση μπορεί να μειώσει σημαντικά το άγχος ενός παιδιού, ενώ η προετοιμασία το βοηθά να νιώσει ότι έχει τον έλεγχο. Έτσι, ακόμη και για μία βόλτα που προγραμματίζετε, είναι καλό να του εξηγήσετε εκ των προτέρων τι πρόκειται να συμβεί (όπως για παράδειγμα πόσο θα διαρκέσει η έξοδος, ποιοι θα είναι παρόντες, τι είδους φαγητό θα υπάρχει κ.α.). Επιπλέον, μην φοβάστε να μοιραστείτε τα δικά σας συναισθήματα. Αν νιώθετε άγχος ή κούραση, πείτε το στο παιδί σας. Θα το καθησυχάσει να γνωρίζει ότι ακόμη και οι ενήλικες βιώνουν παρόμοια συναισθήματα.
Πόσο συχνή είναι η ΔΕΠΥ στα παιδιά- Τι δείχνει νέα έρευνα
Διατήρηση του ύπνου
Ο επαρκής ύπνος είναι ζωτικής σημασίας για τη σταθεροποίηση της διάθεσης. Φροντίστε το παιδί σας να κοιμάται τουλάχιστον 8-10 ώρες τη νύχτα, ακόμη και αν οι εορταστικές εκδηλώσεις επηρεάζουν το πρόγραμμα της οικογένειας. Ένα σταθερό ωράριο ύπνου θα το βοηθήσει να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της ημέρας.
Διαταραχές ύπνου στα παιδιά: Γιατί συμβαίνουν και πώς να τις αντιμετωπίσετε
Δρ.Μαριαλένα Κυριακάκου
Περιορισμός του χρόνου στις οθόνες
Η υπερβολική έκθεση σε τηλεόραση, βιντεοπαιχνίδια ή μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να συμβάλει στην κατάθλιψη και να επηρεάσει τον ύπνο. Προσπαθήστε να κρατήσετε τις οθόνες εκτός της ρουτίνας πριν τον ύπνο και να ενθαρρύνετε πιο δημιουργικές δραστηριότητες, όπως ένα επιτραπέζιο παιχνίδι ή ακόμη και η παρασκευή ενός γλυκού!
Παιδί και οθόνες: Πώς να βάλετε τα σωστά όρια
Ρουτίνα φαρμακευτικής αγωγής
Φυσικά, εξαιρετικά σημαντική παράμετρος είναι η τήρηση του ωραρίου στην περίπτωση που το παιδί λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή. Είτε παραμένετε στο σπίτι, είτε είστε εκτός σπιτιού, θα πρέπει να διασφαλίζετε πως το παιδί παίρνει την αγωγή του την ίδια ώρα κάθε μέρα, ακόμη κι αν οι γιορτές έχουν διαταράξει το καθημερινό πρόγραμμα.
Παιδί με ΔΕΠΥ: Πώς να ενισχύσετε την αυτοπεποίθησή του
Ισορροπημένη διατροφή
Οι γιορτές φέρνουν γλυκά και βαριά γεύματα, αλλά είναι σημαντικό να διατηρήσετε μια ισορροπημένη διατροφή. Προσφέρετε θρεπτικά γεύματα και περιορίστε την κατανάλωση γλυκών και ανθρακούχων ποτών, ιδιαίτερα πριν από τον ύπνο. Αυτό θα βοηθήσει στη διατήρηση σταθερών επιπέδων ενέργειας και στη μείωση των εξάρσεων.
Παρατηρήστε και ακούστε το παιδί Σας
Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στη διάθεση του παιδιού σας. Ορισμένα παιδιά χρειάζονται χρόνο για να ξεκουραστούν ανάμεσα στις εορταστικές δραστηριότητες. Ενσωματώστε στιγμές χαλάρωσης στο πρόγραμμα της οικογένειας, ώστε να μπορούν όλα τα μέλη να αποφορτιστούν και να απολαύσουν την πραγματική ουσία των γιορτών.
Οι έφηβοι με ΔΕΠΥ βιώνουν συχνά παροδικές εκρήξεις θυμού
Δρ.Μαριαλένα Κυριακάκου
www.kyriakakou.gr
marialenakyriakakou@gmail.com