Διαταραχές ύπνου στα παιδιά: Γιατί συμβαίνουν και πώς να τις αντιμετωπίσετε

Το να κάνετε «παζάρια» με το παιδί σας για την ώρα που θα πάει για ύπνο είναι κάτι το φυσιολογικό, αλλά σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να γίνει ανησυχητικό.

Διαταραχές ύπνου στα παιδιά: Γιατί συμβαίνουν και πώς να τις αντιμετωπίσετε
Bigstock

Οι περισσότερες μαμάδες - αν όχι όλες- έχουν φτάσει στα όριά τους κάποια στιγμή που παρακαλάνε το παιδί τους να πάει επιτέλους για ύπνο. Τι γίνεται, όμως, όταν τα παζάρια, η ξαφνική έκρηξη ενέργειας, οι διαφωνίες αρχίζουν και γίνονται η καθημερινότητα;

Σύμφωνα με μια νέα έρευνα από το Mott Children's Hospital, η οποία βασίστηκε σε δείγμα 781 γονέων με παιδιά ηλικίας από ενός έτους έως έξι ετών, ένας στους τέσσερις γονείς δήλωσε ότι το παιδί του δυσκολεύεται να πάει για ύπνο επειδή είναι αγχωμένο ή ανήσυχο - δηλαδή δεν προσπαθεί απλώς να καθυστερήσει το «αναπόφευκτο» επειδή διασκεδάζει. Περισσότεροι από το 1/3 των γονέων σε αυτή τη δημοσκόπηση ανέφεραν επίσης ότι τα παιδιά τους δεν κοιμούνται καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας και συνήθως ξυπνούν αναστατωμένα ή κλαίγοντας.

Σχεδόν το 50% των γονιών ανέφερε πως το παιδί τους άφηνε το κρεβάτι του και «χωνόταν» στο δικό τους τις περισσότερες νύχτες, ενώ ένας στους τρεις γονείς δήλωσε ότι το παιδί τους «συχνά ή περιστασιακά» επέμενε να μένει ο γονιός τους στο δωμάτιο μαζί του μέχρι να κοιμηθεί.

Σε συνέντευξή της στο CNN, η Sarah Clark, συνδιευθύντρια του νοσοκομείου Mott Children και ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, δήλωσε: «Από 1 έτους έως 6 ετών, τα παιδιά αλλάζουν πολύ. Οι διάφορες φάσεις στις οποίες περνούν είναι συχνά αρκετά προβλέψιμες: Φοβούνται το σκοτάδι και αργότερα φοβούνται τα τέρατα».

Η δρ Clark πρόσθεσε ότι το ανησυχυτικό σε αυτή την κατάσταση είναι το γεγονός ότι το στρες εκδηλώνεται ή οφείλεται στη νύχτα - και αυτό ισχύει και για τους ενήλικες.

Αν, λοιπόν, αντιμετωπίζετε και εσείς μια παρόμοια κατάσταση με τα παιδιά σας, μπορείτε αρχικά να ξεκινήσετε να εφαρμόζετε μια ρουτίνα ύπνου, δηλαδή ένα «συνεπές και επαναλαμβανόμενο σύνολο δραστηριοτήτων που εκτελούνται κάθε βράδυ», εξηγεί η ειδικός. Κάτι τέτοιο βοηθά το σώμα του παιδιού να χαλαρώσει, του δίνει μια αίσθηση ασφάλειας και του μαθαίνει πώς να αποκοιμηθεί μόνο του.

«Οι έρευνες δείχνουν ότι τα παιδιά που ακολουθούν ρουτίνα ύπνου έχουν περισσότερες πιθανότητες να κοιμηθούν νωρίτερα, να χρειάζονται λιγότερο χρόνο για να αποκοιμηθούν, να κοιμηθούν περισσότερο και να ξυπνήσουν λιγότερο κατά τη διάρκεια της νύχτας. Αυτά τα θετικά παρατηρούνται ακόμη και χρόνια αργότερα, σε παιδιά που ακολουθούσαν ρουτίνες ύπνου όταν ήταν μικρότερα», σημειώνει η δρ Clark.

Tips για μια καλή ρουτίνα ύπνου

  • Θρεπτικό σνακ (ή μπιμπερό/θηλασμός, ανάλογα με την ηλικία)
  • Μπάνιο ή ντους (ή αλλαγή πάνας)
  • Βούρτσισμα των δοντιών
  • Διάβασμα ενός βιβλίου
  • Νανούρισμα
  • Αγκαλιές

Οι ειδικοί συνιστούν, επίσης, να φεύγετε από το δωμάτιο όταν το παιδί νυστάζει, αλλά δεν κοιμάται ακόμα. Επιπλέον, συνιστάται στα παιδιά να μένουν μακρία από οθόνες τουλάχιστον για μία ώρα πριν από τον ύπνο, ώστε να μειωθεί η έκθεση στο μπλε φως , το οποίο επηρεάζει τον ύπνο και την ικανότητα του οργανισμού να παράγει με φυσικό τρόπο μελατονίνη .

Πηγή: mother.ly

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved