Ασβέστιο, Φώσφορος και Μαγνήσιο: Πού βοηθούν ένα παιδί και πώς γίνεται η απορρόφησή τους

Γνωριμία με τα μεταλλικά στοιχεία: Ασβέστιο, Φώσφορος και Μαγνήσιο

Τα τρία αυτά βασικά μεταλλικά στοιχεία εντοπίζονται στο μεγαλύτερο ποσοστό στο ανθρώπινο σώμα, με το ασβέστιο και το φώσφορο να παίζουν καθοριστικό ρόλο στις αμέτρητες βιοχημικές αντιδράσεις που λαμβάνουν χώρο σε κυτταρικό επίπεδο.

Ταυτόχρονα, αποτελούν βασικά συστατικά του σκελετού, ενώ η απουσία μαγνησίου θα είχε σαν αποτέλεσμα τη διακοπή βασικών μεταβολικών λειτουργιών.

Ο φώσφορος περιλαμβάνεται σε όλες τις τροφές ζωικής και φυτικής προέλευσης, ενώ εντοπίζεται συχνά και σε τροφές που περιλαμβάνουν ασβέστιο. Το γάλα, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα οστά των ψαριών (όπως σε κονσέρβες τόνου ή σαρδέλας) και τα σκουρόχρωμα πράσινα φυλλώδη λαχανικά αποτελούν τις καλύτερες πηγές ασβεστίου. Το μαγνήσιο, όπως και ο φώσφορος, περιλαμβάνεται επίσης σε ζωικά και φυτικά κύτταρα.

Ένα υγιές παιδί δεν παρουσιάζει έλλειψη φωσφόρου ή μαγνησίου επειδή αυτά τα μεταλλικά στοιχεία απορροφώνται εύκολα από τις τροφές. Ωστόσο, η χαμηλή πρόσληψη ασβεστίου είναι πολύ συχνή διαταραχή, ιδιαίτερα μεταξύ των κοριτσιών στην εφηβεία που περιορίζουν τα γαλακτοκομικά για μείωση των θερμίδων που προσλαμβάνουν.

Τα κορίτσια αυτά διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης οστεοπόρωσης ήδη από την ηλικία των 30. Η καλύτερη επιλογή σε τέτοιες περιπτώσεις είναι η επιλογή γαλακτοκομικών προϊόντων με χαμηλά λιπαρά, καθώς περιορίζονται οι θερμίδες αλλά προσλαμβάνονται επαρκείς ποσότητες ασβεστίου.

Η απορρόφηση των μεταλλικών στοιχείων επηρεάζεται από ένα πλήθος παραγόντων, όπως τα επίπεδα ορμονών και βιταμινών στο σώμα. Τα παιδιά απορροφούν πολύ πιο εύκολα ασβέστιο σε σύγκριση με τους ενήλικες, με το βαθμό της απορρόφησης να αυξάνεται παρουσία και άλλων θρεπτικών συστατικών συμπεριλαμβανομένων του ενζύμου της λακτόζης, των αμινοξέων αργινίνης και λυσίνης και της βιταμίνης C.

Η απορρόφηση του ασβεστίου μπορεί να περιοριστεί από την παρουσία υψηλών επιπέδων φωσφορικού, οξαλικού ( που περιλαμβάνεται σε φυλλώδη πράσινα λαχανικά) ή φυτικών ενώσεων πλούσιες σε φυτικές ίνες. Ταυτόχρονα, η μεγάλη κατανάλωση πρωτεϊνών στη διατροφή μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικό ποσοστό αποβολής ασβεστίου από τα ούρα, το οποίο δεν θα είναι διαθέσιμο και θα λείψει κατά τη διαδικασία ανάπτυξης και ομαλού σχηματισμού των οστών.

Δρ.Μαριαλένα Κυριακάκου
www.kyriakakou.gr
inkedin.com/in/kyriakakou
marialenakyriakakou@gmail.com

© 2012-2025 Mothersblog.gr - All rights reserved