Πώς θα δώσω το καλό παράδειγμα στο παιδί μου;
Ποιος γονιός δεν θέλει το παιδί του να είναι το …καλύτερο του κόσμου;
Αν και είναι μία έννοια που συχνά διαφωνώ, γιατί όπως γνωρίζουμε «τα καλά παιδιά, γίνονται δυστυχισμένοι ενήλικες». Ναι, καλά διαβάσατε, αναφέρομαι στις περιπτώσεις που ο γονιός ενισχύει το παιδί του να είναι «ένα καλό παιδί» χωρίς όμως να υπολογίζει τι θέλει εκείνο, αν πιέζεται για παράδειγμα, όπου τελικά μαθαίνει πως για να είναι αποδεκτό χρειάζεται να ικανοποιεί τους άλλους γύρω του, ασχέτως αν «πνίγει» τις δικές του επιθυμίες… Θα το δούμε αυτό όμως κάποιαν άλλη φορά…
Ας προσπαθήσουμε λοιπόν να γίνουμε ένα καλό παράδειγμα για το παιδί μας, μέσα από τους δικούς μας τρόπους που εκείνο τελικά θα αντιγράψει και θα μιμηθεί από την πολύ μικρή του ηλικία. Ας μην ξεχνάμε πως είμαστε το πρότυπό του και πως μέσα από εμάς γνωρίζει το «πως φέρονται οι άνθρωποι!» Εμείς θα γίνουμε το καλό παράδειγμα, μέσα από την συμπεριφορά μας, μέσα από τον τρόπο που σχετιζόμαστε με τον άλλο γονιό, με τους φίλους μας, τους συγγενείς μας, τους αγνώστους. Μέσα από το πώς μιλάμε στους άλλους, πως χαμογελάμε, πως χρησιμοποιούμε γενικότερα τους άλλους, πόσο φιλικοί ή …στριφνοί είμαστε, αν κουτσομπολεύουμε ή θεωρούμε πως όλοι μας αδικούν… Πως στηρίζουμε εκείνους που χρειάζονται την βοήθειά μας, πως προσφέρουμε βοήθεια, πως φερόμαστε στους δικούς μας γονείς… Πως διαχειριζόμαστε δύσκολες καταστάσεις, παρεξηγήσεις με τρίτους ή και παρεξηγήσεις μέσα στο ζευγάρι ή ακόμη και μαζί του, πως τσακωνόμαστε, πως αντιδρούμε… Ποιες είναι οι αξίες μας, ο ηθικός μας κώδικας, πως διαχειριζόμαστε τα οικονομικά μας…
Συνήθως, θεωρούμε πως είναι αρκετά μικρό για να καταλάβει… και όμως, δεν είναι καθόλου μικρό, μπορεί να μην μπορεί να εξηγήσει με λογάκια αυτό που «καταπίνει αμάσητο» από εμάς, μπορεί όμως να μας αντιγράψει και να μιμηθεί τον τρόπο μας και αργότερα, απλά θα έρθουμε αντιμέτωποι με το σποράκι που εμείς σπείραμε τον προηγούμενο καιρό!
Τα παιδιά είναι σφουγγαράκια που δεν αφήνουν τίποτα να «πέσει κάτω». Από εμάς εξαρτάται και τις αντιδράσεις μας, το τι θα τους μεταδώσουμε.
Ας δούμε μερικά παραδείγματα:
- Είμαστε ανοιχτοί κοινωνικά
- Φερόμαστε όμορφα στους φίλους μας και δεν τους κουτσομπολεύουμε πίσω από την πλάτη τους
- Εξηγούμε γιατί είναι σημαντική η φιλία και δίνουμε σημασία στην ισοτιμία και στον σεβασμό
- Περιμένουμε στην ουρά χωρίς να διαμαρτυρόμαστε, δεν φωνάζουμε, δεν προκαλούμε φασαρίες, δίνουμε τη σειρά μας σε ένα άτομο που έχει ανάγκη
- Δεν πετάμε παλιά βιβλία ή ρούχα, αντίθετα τα δωρίζουμε σε συλλόγους και εξηγούμε γιατί
- Τους μαθαίνουμε την έννοια του μοιράσματος (συναισθηματικά, υλικά,…)
- Είμαστε καλοπροαίρετοι, ευγενικοί και χαμογελαστοί με τους άλλους
- Κάνουμε κομπλιμέντα όταν τα εννοούμε
- Παρατηρούμε το ωραίο και το σχολιάζουμε θετικά
- Δεν κατακρίνουμε αλλά ψάχνουμε το αντίθετο της προβληματικής συμπεριφοράς και την ενισχύουμε
- Λέμε ευχαριστώ
- Ενισχύουμε δεξιότητες και εκτιμάμε την προσπάθεια και ας μην έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα
Τρόποι υπάρχουν πολλοί για να γίνουμε παράδειγμα προς μίμηση στο παιδί μας, φτάνει να ασχοληθούμε…
Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Αγωγής Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας