Μπορεί να φαίνεται περίεργο και εξωπραγματικό να έχουν τα παιδιά άγχος, παρόλα αυτά είναι μία πραγματικότητα. Και για να τα βοηθήσετε να ξεπεράσουν το άγχος αυτό, χωρίς να επιδεινωθεί και τελικά να γίνουν αγχωμένοι ενήλικες, μπορείτε να κάνετε κάποιες πρώιμες παρεμβάσεις που θα τα βοηθήσουν να ξεπεράσουν το άγχος τους ή να μάθουν να το αντιμετωπίζουν καλύτερα και πιο λειτουργικά.
Πώς θα βοηθήσω το παιδί μου με το άγχος του;
Πρώτα από όλα, μην το διαβεβαιώνετε πως όλα στη ζωή του θα είναι ρόδινα και εύκολα. Η ζωή δεν είναι στρωμένη με ροδοπέταλα! Όσο και να θέλετε να προστατέψετε το μικρό σας, χρειάζεται να γνωρίζει την πραγματικότητα, άλλωστε μέσα σε ένα αληθινό κόσμο μεγαλώνει και όχι στη γυάλα! Άρα, είναι πολύ βοηθητικό και για εσάς αλλά και για εκείνο να αναγνωρίσετε τα συναισθήματά του και το άγχος που αισθάνεται, να εξηγήσετε πως είναι μία κατάσταση που βιώνουν πολλοί άνθρωποι – μικροί και μεγάλοι – και να δείτε τρόπους διαχείρισης.
Είναι πολύ χρήσιμο επίσης το παιδί να αρχίσει να εμπιστεύεται τις ικανότητές του και τον εαυτό του σε κάποια θέματα. Βρείτε μαζί λοιπόν, ποιες είναι οι ικανότητες που υπερέχει.
Αν ανήκετε στη μερίδα ανθρώπων που είναι επίσης στρεσαρισμένοι καθημερινά, προσπαθήστε να μην μεταδίδετε αυτή την ανησυχία. Αν όμως ήδη το έχετε κάνει, ίσως είναι προτιμότερο να μιλήσετε μαζί του για το πώς νιώθετε εσείς όταν είστε σε συνθήκες άγχους και πως το αντιμετωπίζετε.
Επίσης, αποφύγετε τη σύγκριση με άλλα παιδιά και αποδεχτείτε το όπως είναι. Πολλές φορές τα παιδιά αγχώνονται για το πόσο αρεστά ή αποδεκτά είναι στους γονείς τους, αυξάνοντας την ανασφάλειά τους και κρίνοντας αυστηρά τον εαυτό τους. Κάτι που μαθαίνουν να το κάνουν από τα μικρά τους χρόνια και το συνηθίζουν και ως ενήλικες.
Μαρίνα Μόσχα
ΜΑ Κλινικής Ψυχολογίας – Ψυχοθεραπεύτρια