Νευρογενής ανορεξία: διάγνωση, συμπτώματα, αιτιολογία
Πώς να αναγνωρίσετε τη νευρογενή ανορεξία.
Τι είναι η Νευρογενής Ανορεξία;
Πρόκειται για μία διατροφική διαταραχή που την συναντάμε περισσότερο στο γυναικείο φύλο-νεαρά κορίτσια- και χαρακτηρίζεται κυρίως από την συνειδητή διακοπή λήψης τροφής έτσι ώστε το άτομο να χάσει ή να διατηρήσει το επιθυμητό για εκείνο βάρος χωρίς να αντιλαμβάνεται ότι στην ουσία δημιουργεί ένα ασθενικό αδύνατο σώμα. Είναι μία επικίνδυνη διαταραχή καθώς μπορεί να καταλήξει σε θάνατο.
Συγκεκριμένα, το ανορεκτικό άτομο στην προσπάθειά του να μην παχύνει εστιάζει με έναν καταναγκαστικό τρόπο στην απώλεια βάρους η οποία όμως παίρνει επικίνδυνες για την υγεία διαστάσεις. Είναι μία παρεξηγημένη διαταραχή καθώς είναι πολλοί εκείνοι που πιστεύουν ότι το άτομο δεν πεινάει. Στην πραγματικότητα νιώθει πείνα, είναι όμως πολύ αυστηρό με τον εαυτό του στην πρόσληψη τροφής, την οποία προσπαθεί να ελέγξει μέσα από την άρνησή της για να μην πάρει βάρος, εφόσον όταν κοιτάζεται στον καθρέφτη βλέπει μία διαστρεβλωμένη εικόνα σώματος. Συνήθως πρόκειται για μία ιδεοψυχαναγκαστική δομή προσωπικότητας με έντονο άγχος ή/και κατάθλιψη, τελειοθηρία, υψηλές απαιτήσεις και προσδοκίες από τον εαυτό, έντονη αυτοκριτική, χαμηλή αυτοεκτίμηση.
Πώς θα αναγνωρίσετε τη νευρογενή ανορεξία
Το άτομο με νευρική ανορεξία προσπαθεί να κρύψει αυτό που κάνει, καθώς υπάρχει άρνηση αλλά και ντροπή για την συμπεριφορά αυτή. Αποτέλεσμα οι γύρω του να αντιλαμβάνονται την διαταραχή όταν είναι ορατή η απώλεια βάρους, μετά από αρκετό καιρό δηλαδή από την έναρξή της.
Η συμπτωματολογία περιλαμβάνει τα παρακάτω:
- Γρήγορη απώλεια βάρους
- Έντονο ενδιαφέρον για τρόφιμα (θερμίδες, τρόπος μαγειρέματος, κλπ)
- Έντονος φόβος αύξησης βάρους
- Αδυναμία αντίληψης της πραγματικής εικόνας γύρω από το βάρος – θεωρεί ότι είναι παχύσαρκο
- Συνέχιση ενός μειωμένου θερμιδικά διαιτολογίου ακόμα και όταν το βάρος είναι πολύ χαμηλό
- Χρήση καθαρτικών, διουρητικών ή χαπιών αδυνατίσματος
- Συχνή εμφάνιση σωματικής ασθένειας, καθώς το ανοσοποιητικό σύστημα γίνεται όλο και πιο αδύναμο
- Τελειοθηρία, εμμονές, άγχος ή/και κατάθλιψη, ένταση, ευερεθιστότητα, αυτοκριτική, απαξίωση, απελπισία, κλπ.
- Αποφυγή κοινωνικών επαφών
- Αλλαγή του τρόπου ντυσίματος ώστε να μην είναι εμφανής η απώλεια βάρους
- Διαταραχές στον κύκλο της έμμηνου ρύσης που μπορεί να φτάσει και στην αμηνόρροια (διακοπή της περιόδου)
- Υπερβολική ενασχόληση με την σωματική άσκηση
- Ελλιπής σωματική ανάπτυξη
- Διαταραχές στον ύπνο
- Τριχόπτωση
- Ξηροδερμία
- Χαμηλή ανοχή στο κρύο
- Δυσκοιλιότητα
- Φθορά των δοντιών
Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η νευρική ανορεξία;
Πρώτα από όλα να τονίσουμε ότι το ίδιο το άτομο δεν αντιλαμβάνεται το πρόβλημα, ακόμα και αν χρειαστεί να νοσηλευτεί λόγω της αδυναμίας και των προβλημάτων που παρουσιάζονται. Έτσι, το μεγαλύτερο μέρος αναγνώρισης της διαταραχής πέφτει στην οικογένεια. Αρκετά συχνά, βλέπουμε να γίνεται λόγος για το τι συμβαίνει και να ακούγονται διάφορες υποσχέσεις από το άτομο ότι θα τρώει περισσότερο ή ακόμα και να λέγονται ψέματα για την ποσότητα τροφής που κατανάλωσε. Γι' αυτό χρειάζεται μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση από το οικογενειακό περιβάλλον που δεν θα πρέπει να αρκεστεί σε υποσχέσεις.
Χρειάζεται λοιπόν επίσκεψη σε ειδικό που θα κρίνει πως θα πρέπει να αντιμετωπιστεί η κάθε κατάσταση, σύμφωνα με την απώλεια βάρους και την απειλή της υγείας. Σε περιπτώσεις που η απώλεια βάρους είναι μεγάλη, η νοσηλεία σε νοσοκομείο κρίνεται απαραίτητη ώστε το σώμα να πάρει τα στοιχεία εκείνα που χρειάζεται και να αντιμετωπιστούν διάφορες οργανικές επιπλοκές που συνήθως εμφανίζονται σε αυτές τις περιπτώσεις.
Επίσης, η χρήση φαρμακευτικής αγωγής σε συνδυασμό με ψυχοθεραπεία είναι απαραίτητες.
Μαρίνα Μόσχα
ΜΑ Κλινικής Ψυχολογίας – Ψυχοθεραπεύτρια