Πώς θα αναγνωρίσετε τη διαταραχή σωματικής δυσμορφίας στους εφήβους
Η διαταραχή σωματικής δυσμορφίας μπορεί να ξεκινήσει αρκετά νωρίς και στην ηλικία των 12 με 13 ετών. Ορίστε μερικά συμπτώματα και προειδοποιητικά σημάδια που κάθε γονιός πρέπει να γνωρίζει.
Εάν το έφηβο παιδί σας δείχνει υπερβολικό ενδιαφέρον για την εμφάνισή του, μπορεί να υπάρχει λόγος ανησυχίας. Δεν μιλάμε για συνηθισμένες συμπεριφορές εφήβων -μακιγιάζ ή καινούρια ρούχα- μιλάμε για την εμμονή με την εξωτερική τους εμφάνιση. Αυτή η εμμονική συμπεριφορά μπορεί να οφείλεται σε ένα πρόβλημα ψυχικής υγείας που ονομάζεται διαταραχή σωματικής δυσμορφίας (ΔΣΔ).
Η διαταραχή σωματικής δυσμορφίας (ΔΣΔ) είναι μια διαταραχή ψυχικής ασθένειας (έτσι ορίζεται από Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας), στην οποία ο έφηβος σκέφτεται ότι το σώμα του έχει σοβαρές ατέλειες (αφιερώνει τουλάχιστον μία ώρα την ημέρα σε αυτό). Ατέλειες που είτε είναι στην φαντασία του, είτε είναι πραγματικές αλλά ασήμαντες. Η διαταραχή σωματικής δυσμορφίας (ΔΣΔ) επηρεάζει περίπου 1 στους 50 ανθρώπους στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με το Διεθνές Ίδρυμα OCD. Επίσης οι ειδικοί εκεί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα περισσότερα συμπτώματα ξεκινούν περίπου στις ηλικίες 12 έως 13 ετών, με το 40% να είναι αγόρια και το 60% να είναι κορίτσια.
«Η διαταραχή δεν έχει να κάνει με το φυσικό σώμα του ατόμου», εξήγησε η Suzanne Manser, Ph.D., ψυχολόγος στο Όρεγκον. «Έχει να κάνει με το ότι το άτομο πιστεύει ότι έχει ένα ελάττωμα (ψεγάδι) στο σώμα του προκαλώντας του μια συνεχή ανησυχία».
Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, οι μακροπρόθεσμες συνέπειες της διαταραχής σωματικής δυσμορφίας (ΔΣΔ) είναι ζοφερές, συμπεριλαμβανομένων των διατροφικών διαταραχών και του υψηλού κινδύνου αυτοκτονικών σκέψεων. Ως γονέας, θα πρέπει να μάθετε να αναγνωρίζετε τα σημάδια και τα συμπτώματα.
Συμπτώματα διαταραχής σωματικής δυσμορφίας (ΔΣΔ)
Τα συμπτώματα της διαταραχής σωματικής δυσμορφίας (ΔΣΔ) είναι αισθητά αλλά μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο. «Δεν υπάρχει κανένα κυρίαρχο σύμπτωμα. Συνήθως φαίνεται διαφορετικό για τα κορίτσια και τα αγόρια, αλλά και τα δύο φύλα θα εμφανίσουν μια ξαφνική αλλαγή στη συμπεριφορά τους!», δήλωσε η Lauren Smolar, Διευθύντρια Προγραμμάτων της Εθνικής Ένωσης Διατροφικών Διαταραχών.
Επιπλέον τα αγόρια και τα κορίτσια:
- δείχνουν υπερβολική ενασχόληση με ψεγάδια του σώματός τους που δεν παρατηρούν άλλοι άνθρωποι δίπλα τους
- έχουν ισχυρή πεποίθηση ότι αυτές οι ατέλειες τους δείχνουν άσχημους ή απωθητικούς
- πιστεύουν ότι όλοι γύρω τους βλέπουν αυτές τις ατέλειες
- συγκρίνουν συνεχώς την εμφάνισή τους με την εμφάνιση των άλλων
- αποφεύγουν τις κοινωνικές εκδηλώσεις γιατί ντρέπονται για την εμφάνισή τους
- ζητούν συνέχεια επιβεβαίωση για την εμφάνισή τους
Επίσης τα συμπτώματα που θα πρέπει να σας προβληματίσουν είναι:
- ο θυμός
- η βίαιη συμπεριφορά
- το άγχος
- η κατάθλιψη
- η χρήση αλκοόλ ή άλλων ουσιών
- ο αυτοκτονικός ιδεασμός
Οι γονείς μπορεί επίσης να παρατηρήσουν ψυχαναγκαστικές και επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές, όπως υπερβολικό χτένισμα μαλλιών, συχνό μέσα στην ημέρα πλύσιμο σώματος και χεριών, υπερκαταναλωτισμό (σε ρούχα και καλλυντικά), επανειλημμένη αλλαγή ρούχων μέσα στην ημέρα ή εμμονή με την άσκηση. Το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας αναφέρει ότι περίπου οι μισοί από αυτούς που έχουν διαγνωστεί με διαταραχή σωματικής δυσμορφίας (ΔΣΔ) αφιερώνουν τρεις ή περισσότερες ώρες την ημέρα στα παραπάνω.
Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς
Εάν υποψιάζεστε ότι το παιδί σας παλεύει με την διαταραχή σωματικής δυσμορφίας (ΔΣΔ), ήρθε η ώρα να παρέμβετε. Αν παραμείνει αθεράπευτη, μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη, άγχος και σοβαρά ιατρικά προβλήματα (συμπεριλαμβανομένων διατροφικών διαταραχών όπως νευρική ανορεξία και βουλιμία) ενώ υπάρχει και υψηλός κίνδυνος αυτοκτονίας. Στην πραγματικότητα, το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας αναφέρει ότι το 44% των ατόμων που διαγνώστηκαν έχουν κάνει απόπειρα αυτοκτονίας, με το 81% να αναφέρει ότι έχει αυτοκτονικές σκέψεις.
Μια συζήτηση με το έφηβο παιδί σας είναι σημαντική και αναγκαία. «Ο καλύτερος τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι να μιλήσετε ανοιχτά για τα πράγματα που έχετε παρατηρήσει, εκφράζοντάς τους τις ανησυχίες σας και συμβουλεύοντάς τους να δουν έναν ειδικό για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση», συνιστά η Smolar. Επιπλέον οι γονείς θα πρέπει να μιλήσουν με τον γιατρό του παιδιού τους εάν παρατηρήσουν οποιεσδήποτε αλλαγές στο βάρος ή την εμφάνιση, που επηρεάζουν την υγεία του.
Εάν ως γονείς ανησυχείτε για τη διαταραχή σωματικής δυσμορφίας (ΔΣΔ) , το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε για τα παιδιά σας είναι να δώσετε το σωστό παράδειγμα. Βοηθήστε τα να αναπτύξουν μία υγιή σχέση με το σώμα τους, παρακολουθήστε τυχόν προειδοποιητικά σημάδια και συμβουλευτείτε έναν ειδικό γιατρό αν δείτε ότι το παιδί σας παλεύει με αυτή τη διαταραχή.
πηγή: parents.com